Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Δημοτικό Συμβούλιο: Να συνεχίσει το Εστία αλλά να..φύγουν οι πρόσφυγες!!

Δημοσιεύθηκε επιτέλους η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30/12 για το θέμα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που προτάθηκε από την παράταξη Γρετζελιά και πλειοψήφησε με τις ψήφους των παρατάξεων Βασιλόποyλου και Τομπούλογλου. 

Πρόκειται για μια απόφαση-πλυντήριο για την πολιτική της ΕΕ, η οποία  στην ουσία προλειαίνει το έδαφος για το πέταγμα στο δρόμο όσων είχαν την "τύχη" να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, χωρίς να ζητάει καν το ελάχιστο, τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα! 

Συγκεκριμένα ζητάει την "εφαρμογή όλων των νόμιμων διαδικασιών από το Δ.Σ. της Κοινοφελούς Επιχείρησης όσον αφορά τους ωφελούμενους και μη ωφελούμενους του προγράμματος ΕΣΤΙΑ". Με λίγα λόγια επιτάσσει τη δρομολόγηση της έξωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων που δεν έχουν που να πάνε, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Σε αυτή τη λογική τεκμηριώνεται και η πρόβλεψη για ανανέωση των μισθώσεων ακινήτων ανά τρίμηνο για τη  "σύννομη και εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος" . 

Μάλιστα η αρχική πρόταση όπως διατυπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έθετε ως όρο (!) για την παράταση του προγράμματος να υπάρξει από την κυβέρνηση "πλάνο απεμπλοκής-εξόδου"(!). 

Με τόση... πρόοδο δεν απορούμε που η πρόταση αυτή έλαβε τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα η συζήτηση επί του θέματος είχε λίγο απ' όλα: Παιχνίδι εντυπώσεων, κάλυψη στην πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων, αθώωση της ΕΕ, επίδειξη κυνισμού. Ακούσαμε  για ανθρώπους επιλέξιμους και μη,  για ανθρώπους «ωφελούμενους» και άλλους που είναι "κόστος", για "ξαφνικό θάνατο" και «απεμπλοκή» του Δήμου. 

Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) του κ Βούρου πρότεινε να συνεχίσει το πρόγραμμα ουσιαστικά γιατί δεν…υπήρχαν ακόμη προϋποθέσεις για να το κλείσει Την ίδια στιγμή που κατάπινε τη γλώσσα της απέναντι στην άθλια κυβερνητική πολιτική, στελέχη της δημοτικής αρχής αναπαρήγαγαν την  απάνθρωπη φιλολογία περί «επιλέξιμων» και μη. Σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσε και η επιλογή της Αντιδήμαρχου Κοινωνικής πολιτικής  να έρθει στη συνεδρίαση μόνο για να καταγραφεί η αποχώρησή της πριν εισαχθεί το θέμα (!). Θυμίζουμε ότι παρόμοια εποχή πέρσι η ίδια είχε ταχθεί μαχητικά υπέρ της απόλυσης των συμβασιούχων που εργάζονται στο ΕΣΤΙΑ.

Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Άκουσα για ανθρώπους επιλέξιμους και μη. Άκουσα για ανθρώπους ζημία και όπως αλλιώς θέλετε να τους ονομάσετε. Ευτυχώς δεν άκουσα το λαίλαπα.», είπε ο Γιάννης Ζαχαριάδης  και διερωτήθηκε «αναρωτιέμαι που κατατάσσετε τους πρόσφυγες μαθητές μου;» (η τοποθέτησή του ΕΔΩ)

Θύμισε ότι  «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που έγινε φανερή η τάση έξαρσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, καταδίκασε την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, ως βασική αιτία του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες χώρες - πύλες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.»

Η Δανάη Γκούμα σημείωσε ότι στην πραγματικότητα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία και την εργασία, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ως «λύση» τα στρατόπεδα – κολαστήρια, των "πρότυπων δομών φιλοξενίας"  με δυο σειρές συρματόπλεγμα.(η τοποθέτησή της ΕΔΩ)

Ο Νίκος Σερετάκης είπε ότι βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα και αδιέξοδα της διαχείρισης μιας πολιτικής που εφαρμόζει την  συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου. Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17/6 που πάρθηκε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης. Πρακτικά δεν έγινε τίποτα από τα βήματα που είχαν αποφασιστεί.

Είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής  να βάζει πλάτη για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και την αθώωση των ευθυνών ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όπως ακριβώς έκανε προηγουμένως και η διοίκηση Βασιλόπουλου που για να στηρίξει την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό μας έφερνε από υπουργούς μέχρι ΜΚΟ που σχετίζονται με την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι το ΕΣΤΙΑ, δεν είναι παρά μια μικρή μερική ανακούφιση και θέλουμε να συνεχιστεί ακόμα και ως τέτοια, παρά το ότι απέχει παρασάγγες από την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου κρατικού προγράμματος στήριξης και ένταξης των ανθρώπων που αιτούνται ή πήραν άσυλο. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και ψήφισε την παρακάτω πρόταση: 

Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στάσης της ΕΕ το προσφυγικό. Απαιτούμε την κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ζητάμε  την διευκόλυνση της μετάβασης τους στις χώρες τελικού προορισμού. Να ληφθούν μέτρα από το κράτος για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή  στην εργασία και την κοινωνία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο. Όσο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα με ευθύνη του κράτους, είναι και αποκλειστική ευθύνη του κράτους η παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής

Αποφασίζουμε να συνεχίσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ με διασφάλιση όλων των εργαζομένων. Ο Δήμος να  διεκδικήσει την  πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ή Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε επίσης να υπάρχει δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας χρηματοδότησης, με άμεση παρέμβαση-παράσταση αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου στο υπουργείο και συνάντηση με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην «Ελληνικής Λύσης».