Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον διαχειριστικό έλεγχο της χρήσης του 2023

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Απριλίου συζητήθηκε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τον διαχειριστικό έλεγχο  του οικονομικού έτους 2023.

Με δεδομένες τις τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής του κ Βούρου, η οποία είχε εκλεγεί με την πολιτική στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τα σοβαρά προβλήματα που επισημαίνονται, η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε τα εξής:

  • Παρόμοια φαινόμενα δεν είναι πρωτοφανή, ούτε αφορούν μονάχα στο Δήμο μας. Ευδοκιμούν πάνω στο έδαφος της δράσης του κεφαλαίου και της οικονομίας της αφοράς και στο αντιλαϊκό πλαίσιο που λειτουργούν οι Δήμοι.
  • Έρχεται ξανά στην επιφάνεια το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών με μόνιμο και επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Η Δημοτική Αρχή Τομπούλογλου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την έκθεση για να προωθήσει την αντιλαϊκή της ατζέντα (αύξηση τελών και τοπικής φορομπηξίας, διεύρυνση της παρουσίας των ιδιωτών στον πυρήνα του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου κτλ).
  • Ο όγκος των χρεών προς το Δήμο προέρχεται από μεγαλοφειλέτες και το κεντρικό κράτος.
Η  πρόταση που κατέθεσε  η Λαϊκή Συσπείρωση είναι: 
  • Να διαβιβαστεί το πόρισμα σε όλες τις αρμόδιες Αρχές
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με:
    • κατάλληλο και επαρκές προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά,
    • κατάλληλα και επαρκή ψηφιακά εργαλεία και εκπαίδευση.
  • Άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή παραβάσεων/αυθαιρεσιών και η είσπραξη προστίμων από μεγαλο-οφειλέτες, όπως σουπερ μαρκετ, τράπεζες, αλυσίδες επισιτισμού, κλπ
  •  Όχι στις κατασχέσεις του λαϊκού εισοδήματος
  • Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος
Αναλυτικά η εισηγητική τοποθέτηση του Γιάννη Ζαχαριάδη για το θέμα:


Κατ' αρχήν δεν καταλαβαίνουμε τη μυστικοπάθεια. Γιατί δεν δίνεται όλο το πόρισμα στα μέλη του ΔΣ?

Στο κάτω-κάτω δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε παρόμοιες καταστάσεις.

Να μιλήσουμε για τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης; Αυτόν στου οποίου την εκδήλωση πήγατε, όπου απέδωσε τιμές σε έκπτωτους που τους πέταξε έξω κλωτσηδόν ο λαός μετά το 1974

Παρεμπίπτοντος δεν είδαμε κάποιο σχόλιο σας για όσα λέχθηκαν παρουσία σας

Θυμίζουμε ότι στον εν λόγω βασιλόφρονα αιρετό σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει επιβληθεί στέρηση εξόδου από τη χώρα, παρουσία δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα και καταβολή εγγύησης 5.000€ και έπεται συνέχεια. Όλα αυτά μετά από διαχειριστικούς ελέγχους.

Να θυμίσουμε για τον Δήμο Πειραιά όπου ανά μια δεκαετία σκάει και κάτι σχετικό; Από τα τα έτη 1991 έως και 1995 όπου διαπιστώθηκαν μη σύννομες" πληρωμές, που συνολικά ξεπερνούσαν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές,  μέχρι τώρα που αποφάσισαν διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας.

Ή να πιάσουμε τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρειακή Αρχή του κ Πατούλη, του εκλεκτού της ΝΔ που τον έδωσε ο δικός του ...”σύντροφος"  κ Χαρδαλιάς.

Τι είναι αυτό που κάνει παρόμοια φαινόμενα να έρχονται και να επανέρχονται;

Η ουσία είναι ότι οπουδήποτε μπλέκεται το κεφάλαιο υπάρχουν και τεράστια φαινόμενα διαφθοράς. Το φυτώριο πάνω στο οποίο ανθίζουν όλα αυτά τα λουλούδια είναι ότι όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Είναι το σύστημα της αγοράς, της μισθωτής εργασίας και του του κέρδους. Και το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που θέλει την τοπική διοίκηση σε ρόλο τροχονόμου στον ανταγωνισμό επιχειρηματικών ομίλων είναι το λίπασμα που κάνει τα φιντάνια να ευδοκιμούν και να πολλαπλασιάζονται.

Το καθαρά πολιτικό ζήτημα και σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται στην υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Πάνω σε αναγκαία έργα και υπηρεσίες οι επιχειρηματίες κάνουν ένα πάρτι εκατομμυρίων, «νόμιμο» στη συντριπτική του πλειοψηφία που ανοίγει και την όρεξη, το νόμιμο να επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες.

Και να πούμε εδώ ότι το τελευταίο διάστημα λαμβάνει διαστάσεις "εθνικού σπορ" το καθεστώς των απ ευθείας αναθέσεων που έχει απογειώσει και η Δημοτική Αρχή της ΝΔ και η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι τρεις στις τέσσερις δημόσιες συμβάσεις των συνολικά 8,25 δισ. που διέθεσε το Δημόσιο για υπηρεσίες, έργα, προμήθειες, τεχνικές ή λοιπές συναφείς υπηρεσίες ήταν με  απευθείας ανάθεση. 

Και η ουσία είναι ότι χρηματοδοτούνται εργολαβικές εταιρίες, νόμιμα, με εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν έργα και να παρέχουν υπηρεσίες που θα μπορούσαν να κάνουν στελεχωμένες και εξοπλισμένες δημόσιες υπηρεσίες.  

Το πόρισμα που συζητάμε αποτυπώνει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου τόσο σε καθημερινό επίπεδο όσο και σε επίπεδου ετήσιου ελέγχου στο πλαίσιο που αναφερθήκαμε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν ισολογισμοί για κανένα από τα προηγούμενα έτη.

Φυσικά δεν είναι όλα τα σημεία της ίδιας βαρύτητας. Δεν είναι το ίδιο αναφορές σε παραλείψεις με στοιχεία που μιλούν για παραστατικά τακτοποίησης που προσπάθησαν να κρύψουν λογιστικά ελλείμματα ή  με αλλοίωση παραστατικών.

Σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις του Δήμου, σας τα είπαμε και στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί η έκθεση για να παρουσιάσετε την διαφαινόμενη αύξηση των δημοτικών τελών και γενικότερα της επιβάρυνσης των κατοίκων και επαγγελματιών ως αποτέλεσμα “συμμόρφωσης” με τεχνικές υποδείξεις ενώ αποτελεί πολιτική σας επιλογή. Η στήριξη που δίνεται απλόχερα στην κυβερνητική πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ το επιβεβαιώνει.

Δύο συγκεκριμένα μόνο. Σε ότι αφορά στην απόφαση 115/2024 της Δημοτικής Επιτροπής, εκεί διαγράφηκε ένας οφειλέτης της πρωτομαγιάς με άλλη αιτιολογία από αυτή που αναφέρει η έκθεση, και συγκεκριμένα γιατί δε συμμετείχε στην εμποροπανήγυρη. Στην απόφαση 27/2024 διαγράφονται δύο με την αιτιολογία που αναφέρει η έκθεση, με συνολικό ποσό 1000€.

Εκφράσαμε τις απορίες μας και στη Δημοτική Επιτροπή, πήραμε απαντήσεις από τον κ Δήμαρχο, όμως οι ορκωτοί λογιστές έχουν προβληματισμό. 

Σε ότι αφορά στο πόρισμα του ελέγχου να διαβιβαστεί στους αρμόδιους.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 2019

Σε επανακατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με την τραγική κατάσταση που βρίσκονται πολλά σχολεία της Αττικής, πεντέμισι χρόνια μετά τον σεισμό του 2019, προχώρησε το ΚΚΕ.

Μεταξύ των σχολείων αυτών βρίσκεται και το 1ο ΕΠΑΛ που έκτοτε παραμένει άστεγο αναμένοντας  τη μελέτη ενισχύσεων και την αποκατάστασή του. 



Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της αποκατάστασης του 1ου ΕΠΑΛ δεν υπάρχει ούτε ως θέμα στο τεχνικό πρόγραμμα των δημοτικών αρχών που μεσολάβησαν, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής του κ. Τομπούλογλου

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Βιβή Δάγκα και απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, έχει ως εξής:

«Έχουν περάσει 5,5 χρόνια από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019 και πολλά σχολικά κτίρια στην Αττική βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, με τον νόμο "Καλλικράτη" και αργότερα τον "Κλεισθένη", οι Δήμοι έχουν καταστεί αρμόδιοι για τη συντήρηση και τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί τόσο η αναγκαία χρηματοδότηση όσο και η στελέχωσή τους από επαρκή και μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι δήμοι της Δυτ. Αττικής και της Δυτ. Αθήνας να δηλώσουν αδυναμία για τον απαιτούμενο έλεγχο καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων μετά τον σεισμό του 2019 και να απευθυνθούν στις Κτ.Υπ. Ωστόσο εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης και των Κτ.Υπ. τελικά δόθηκε η απαράδεκτη οδηγία στους διευθυντές των σχολείων να διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο οπτικό έλεγχο και να καλέσουν τους μηχανικούς του δήμου εφόσον συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Αυτή η διαδικασία προφανώς δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα.

Από τις τότε αυτοψίες που διενήργησαν οι περίπου 60 μηχανικοί της Κτ.Υπ. σε 909 σχολικές μονάδες από τις συνολικά 3.080 στην Αττική κατέγραψαν πολλές ζημιές σε 164 σχολικές μονάδες εκ των οποίων οι 6 κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση και 23 είχαν μεγάλες ζημιές που μπορούσαν να επισκευαστούν αφού εκκενωθούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η απάντηση της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών στην από 33/820/23.09.2019 Ερώτηση του ΚΚΕ, όπου αναφέρεται ότι "... διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός κτιρίων από αυτά που χαρακτηρίστηκαν στον πρωτοβάθμιο έλεγχο «ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ», είχαν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση «ΚΙΤΡΙΝΑ» από το σεισμό του 1999 και δεν είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες επισκευής για την αποκατάστασή τους και συνεπώς εξακολουθούσαν να είναι ακατάλληλα για χρήση". Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι από το 1999 κανένας αρμόδιος φορέας δεν είχε ελέγξει αν έγιναν και με ποιους όρους οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης από τον σεισμό του 1999.

Σχετικά, με το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων που ανατέθηκε στο ΤΕΕ, έχει ξεκινήσει, δύο χρόνια από τη θεσμοθέτησή του, με μεγάλη καθυστέρηση και βήμα σημειωτόν, και αφορά σε πρωτοβάθμιους ελέγχους, δηλαδή, αρχικούς και στοιχειώδεις, ούτε λόγος για δευτεροβάθμιους ελέγχους που εξετάζουν στατικότητα του κτιρίου κ.α., ενώ η επιλογή των σχολείων έγινε με κλήρωση, δηλαδή, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο. Βέβαια, δεν έχει προβλεφθεί καμία έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους, ώστε να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται μετά τους ελέγχους. Πολύ περισσότερο, δεν έχει προβλεφθεί τι γίνεται σε περίπτωση παντελούς ακαταλληλότητας του κτιρίου, όπως έγινε στου Ζωγράφου, ή στο ΕΕΕΕΚ Κωφών, με την έλλειψη σχεδίου για προσωρινή μεταφορά των μαθητών σε ασφαλή κτίρια, και ταχεία ανέγερση σύγχρονων ή ανακατασκευή των υπαρχόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Σε συνέχεια των παραπάνω ο σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, για 250 εκατ. ευρώ με το πρόγραμμα "Μαριέττα Γιαννάκου", είναι ελάχιστο και προορίζεται μόνο για κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις σε αύλιους χώρους, τουαλέτες κ.ά., για ορισμένο αριθμό σχολείων, τη στιγμή που πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια έχουν ανεγερθεί είτε με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 είτε χωρίς κανέναν, είναι παλιά, υποσυντηρημένα και σοβαρά καταπονημένα, χρήζουν, δηλαδή, εκτεταμένων ανακατασκευών, ανέγερση καινούργιων που να συγχρονίζονται με τους πρόσφατους κανονισμούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε πόσα από τα 164 σχολεία που καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές το 2019 έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Πόσα από τα υπόλοιπα 2.171 σχολεία στην Αττική έχουν ελεγχθεί έκτοτε και τι σχέδιο παρεμβάσεων έχει υλοποιηθεί.

- Αν έχουν πραγματοποιηθεί, ελεγχθεί και πιστοποιηθεί οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό του 1999 και τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση ζημιών και ανέγερση, όπου είναι αναγκαίο, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με βάση τις προδιαγραφές του νέου αντισεισμικού κανονισμού».