Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Φιλ/φειας-Ν. Χαλκ/νας ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Προμπονά μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.


 
To Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας στις 19/2/2025 συζήτησε το θέμα μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και εισήγηση της Δημοτικής Συμβούλου της ΛΑΣΥ Δανάης Γκούμα. 

Στην συζήτηση παρέμβηκε η Επιτροπή Κατοίκων Προμπονά - Άνω Πατησίων - Ριζούπολης που έχει συγκροτηθεί, η οποία ανέδειξε πολλές πτυχές του προβλήματος. Στη συνεδρίαση αναγνώστηκε κείμενο που συνυπογράφουν 50 γιατροί του Κέντρου Υγείας Πατησίων και γενικότερα της περιοχής όπου επισημαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της τσιμεντοποίησης του Προμπονά στην υγεία των κατοίκων. Παρέμβαση έκανε επίσης η Ομάδα Γυναικών ΝΦ-ΝΧ (μέλος της ΟΓΕ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα την παρακάτω απόφαση με την οποία επιβεβαιώνει παλιότερη τοποθέτησή του για το θέμα, ζητά την ακύρωση των αποφάσεων του Δήμου Αθηναίων και του ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ. και στηρίζει τις διεκδικήσεις και το ψήφισμα της Επιτροπής Κατοίκων:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή ανάγκη για προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, δημιουργία ελεύθερων χώρων, χώρων αθλητισμού και πολιτισμού, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που διαρκώς υποβαθμίζει τη ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων, επικυρώνει τη προηγούμενη απόφαση μας 260/2011.

Στεκόμαστε στο πλάι των κατοίκων και των εργαζόμενων με κάθε τρόπο και όχι απέναντι τους! 

Είμαστε ευθέως αντίθετοι με τη πολεοδομική μελέτη ΒΙΟΠΑ Προμπονά  ΦΕΚ 409Δ/21-6-2024 και καλούμε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων και του ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ.. 

Υιοθετούμε το ψήφισμα των κατοίκων και διεκδικούμε μαζί τους ως Δήμος την αναβάθμιση του χώρου σε κοινόχρηστο πράσινο, σε συνέχεια του υφιστάμενου πάρκου Προμπονά, με χώρους αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων και με την αξιοποίηση του χώρου της «Columbia» για μουσείο μουσικής και δισκογραφίας, όπως τόσα χρόνια διεκδικείται και επικυρώθηκε από τη πρόσφατη απόφαση του Συμβούλιου της 5ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων στις 19-12-2024.

Ο όποιος πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της υγείας του λαού. 

Επιπλέον, η νομική υπηρεσία του Δήμου να εξετάσει και να ενημερώσει όλους τους δημοτικούς συμβούλους για όλες τις νομικές δυνατότητες για προσφυγή ή/και ένσταση στις παραπάνω καταδικαστέες αποφάσεις, καθώς και τη δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου στη προσφυγή στο ΣΤΕ 18 φυσικών προσώπων και 1 συλλόγου.  

Η απόφαση να γνωστοποιηθεί στο Δήμο Αθηναίων, στη Περιφέρεια και το ΣΥΠΟΘΑ, στα αρμόδια Υπουργεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Η απόφαση να αποσταλεί στο τοπικό, υπερτοπικό και εθνικό τύπο για δημοσίευση. 

 


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Μεγάλες οι ευθύνες Κυβερνήσεων-Δημοτικών Αρχών για το Γυμναστήριο του Ιωνικού. Κινητοποίηση ώστε να επαναλειτουργήσει γρήγορα με όρους ασφάλειας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου 2025 συζητήθηκε με πρωτοβουλία της "Λαϊκής Συσπείρωσης" το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Κλειστό Γυμναστήριο "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου".

 Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Νίκος Σερετάκης, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ανέδειξε τις πολύ μεγάλες ευθύνες Κυβερνήσεων - Δημοτικών Αρχών, θύμισε  συγκεκριμένες παρεμβάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το θέμα και επεσήμανε ότι απαιτείται άμεση κινητοποίηση και ετοιμότητα σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική για να λυθεί το πρόβλημα και να μην αφεθεί να χρονίσει.

 

 Ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Σερετάκη:

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία τα θέματα της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας του λαού θεωρούνται κόστος, μπαίνουν πάντα στον προκρούστη του καπιταλιστικού κέρδους.

Δεν υπάρχει πιο εμβληματικό παράδειγμα από την αντισεισμική προστασία. Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης μόλις το 1997. Ωστόσο, έπρεπε να μεσολαβήσει ο φονικός σεισμός του 1999 για ξεκινήσει το πρόγραμμα του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου το 2001. Και αυτό κουτσό. Είναι ζήτημα εάν κάλυψε πάνω από το 20% των δημόσιων κτιρίων σε μια χώρα που κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη και την 6η θέση Παγκοσμίως σε ότι αφορά στη σεισμικότητα, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία των κυβερνήσεων για ένα θέμα τόσο ζωτικό για τη ζωή του λαού.

Το γεγονός ότι είναι η 5η (τουλάχιστον) αθλητική εγκατάσταση που κλείνει για λόγους στατικότητας μετά το ΟΑΚΑ, το γήπεδο Σερρών, το Αλκαζάρ, το ΕΑΚ Κέρκυρας – χώρια άλλες εγκαταστάσεις όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί προβλήματα χωρίς να σφραγιστούν- μιλά από μόνο του για τη χρόνια εγκατάλειψητων αθλητικών υποδομών και τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας, από τις κυβερνήσεις μέχρι τις Περιφέρειες και τους Δήμους,.

Σε ότι αφορά στο ΚΚΕ, τοποθετηθήκαμε αμέσως και κινητοποιηθήκαμε σε όλα τα επίπεδα με στόχο να προληφθούν σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούνται για το ιστορικό, 95χρονο, σωματείο του Ιωνικού εάν το θέμα του γυμναστηρίου αφεθεί σε μια γκρίζα ζώνη και χρονίσει. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση, γιατί απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που υλοποιεί την γνωστή πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στη λογική κόστους οφέλους. Θα είναι ολέθριο για την πόλη που ήδη στερείται αθλητικών υποδομών και τον Ιωνικό εάν αφεθεί το θέμα στη λογική ο γνωστός του γνωστού κοκ

Σε κάθε περίπτωση η διακοπή της λειτουργίας του κλειστού Γυμναστηρίου "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου", έδρας του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, λόγω διαπίστωσης ανεπάρκειας του φέροντος οργανισμού κατά τον δευτεροβάθμια προσεισμικό έλεγχο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Το γυμναστήριο χτίσθηκε το 1977 από τη ΓΓΑ με τον υποτυπώδη αντισεισμικό κανονισμό του 1959. Επιδιορθώθηκε από τη ΓΓΑ μετά το σεισμό του 1999 οπότε επήλθε κατάρρευση τοίχου και ζημιές σε κολώνες, με μελέτες και παρεμβάσεις που αυτή έκανε. Στις αυτοψίες το 2002 και 2005 για την καταλληλότητα σημειώνονται μόνο θέματα πυρασφάλειας και τα κιγκλιδώματα στον αγωνιστικό χώρο. Ακολούθησε νέα καταπόνηση στο σεισμό του 2019

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των αθλητικών υποδομών βγάζει μάτι και στην περίπτωση του Ιωνικού. Το δελτίο προσεισμικού ελέγχου του ΟΑΣΠ σημειώνει την κακή κατάσταση λόγω ελλιπούς συντήρησης/κακοτεχνιών.

Κατά τη γνώμη μας ήταν θέμα χρόνου το πρόβλημα να έρθει στην επιφάνεια. Η Λαϊκή Συσπείρωση από το 2014 είχε επισημάνει θέματα, λχ του νότιου τοίχου, της οροφής κ.α. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/12/2022 για τον προϋπολογισμό του Δήμου είχα προσωπικά αναφέρει: “Χρήματα για προσεισμικό έλεγχο του ΙΩΝΙΚΟΥ και γενικότερα, δεν έχετε, βρίσκετε όμως για μελέτες για την υπονόμευση της προστασίας του προσφυγικού συνοικισμού, για την ανοικοδόμηση του Άλσους.”

Πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα από το πως αξιοποιήθηκαν οι πακτωλοί των χρηματοδοτήσεων πριν το 2004. Αντί να θωρακιστούν οι υποδομές, θωρακίστηκαν οι αυθαιρεσίες και η κερδοφορία των ομίλων.

Η τότε κυβέρνηση Σημίτη έρχεται με τον ν. 2947/2001 και ονομάζει νόμιμες όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμα και εαν δεν έχουν οικοδομική άδεια. Αυθαίρετες εγκαταστάσεις που δεν πληρούν προϋποθέσεις νομιμοποίησης εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με απλή υπογραφή του ΓΓΑ, «εφ όσον έχουν ανεγερθεί σε δομήσιμους χώρους και δεν είναι επικίνδυνες από στατική άποψη» (!!). Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα για..επεκτάσεις στα αυθαίρετα. Στον Ιωνικό οι τελευταίες προσθήκες γίνονται ακριβώς αυτή την περίοδο, με μελέτη η οποία δεν είναι διαθέσιμη όπως μαθαίνουμε από το Δελτίο Προσεισμικού Ελέγχου του ΟΑΣΠ

Να γιατί μιλάμε για εγκληματικές ευθύνες των Κυβερνήσεων για τη συνολική διαχείριση και των Δημοτικών Αρχών του Δήμου μας που βολεύτηκαν με την εκχώρηση του γυμναστηρίου - και των ανάλογων ευθυνών - στο Δήμο για τα όποια προσωρινά ανταλλάγματα.

Στα έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας αποτυπώνονται οι σοβαρές ευθύνες της διοίκησης Βούρου, η οποία θυμίζουμε εκλέχθηκε με την πολιτική στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προκύπτει ότι είναι ενημερωμένη από το Γενάρη του 2023 για το πόρισμα του πρωτοβάθμιου ελέγχου του ΟΑΣΠ και αγνοεί συστηματικά τα αιτήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας για να προχωρήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Είναι η περίοδος που η τότε διοίκηση πανηγύριζε για τα 12 εκατομμύρια ευρώ που έφερε από προγράμματα και ασχολούνταν με την μετατροπή του σεισμόπληκτου ΕΠΑΛ σε αποθήκη αδρανών υλικών. Έχουμε και εκλογές οπότε το θέμα πάει στα συρτάρια, για να μην πω στον κουβά.

Και η διοίκηση Τομπουλογλου δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Γνώριζε, τουλάχιστον από το Μάρτη του 2024. Κοίταξα τα πρακτικά. Σας ρώτησα συγκεκριμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13/3/2024. Ρώτησα επίσης στο ίδιο συμβούλιο εάν είχαν εγγραφεί όλες οι μονάδες του Δήμου στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ για τον αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων καθώς η προθεσμία είχε εκπνεύσει λίγες μέρες πριν. Ο κ Τομπούλογλου δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 27/3/2024 και επαναφέρουμε το ερώτημα, μπας κι έχει ξεχαστεί. Ο κ. Δήμαρχος τώρα δηλώνει – είναι στα πρακτικά όλα - ότι θα μας απαντήσει εγγράφως στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η έγγραφη απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Ίσως λόγω προβλημάτων της γραμμής ιντερνετ του Δημαρχείου....

Η πρώτη φορά που λαμβάνουμε κάποια ένδειξη για την κατάσταση του Ιωνικού είναι μόλις στις 21.10.2024, 7 μήνες μετά τις πρώτες ερωτήσεις, όχι όμως από την Διοίκηση αλλά από την κ Σγουράκη, η οποία μας ενημέρωσε ότι “τώρα η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή που ορίζει ο ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Γίνονται υποχρεωτικά δελτία Πρωτοβάθμιου ελέγχου, γίνεται η αρχική καταγραφή, υπογράφονται από δυο μηχανικούς, στέλνονται στον ΟΑΣΠ και ο ΟΑΣΠ αποφαίνεται εάν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Όπως θα κάνουμε τώρα και για τον Ιωνικό, γιατί έχουμε το Πρωτοβάθμιο, το στείλαμε στον ΟΑΣΠ και ο ΟΑΣΠ αποφάνθηκε ότι πρέπει να γίνει Δευτεροβάθμιος. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που υπάρχει και είμαστε και σε αυτό σε διαδικασία ανάθεσης, για να μπορέσουμε να δούμε τι θα βγάλει. Δεν ξέρουμε δηλαδή τι θα βγάλει και ο Ιωνικός. “

Τελικά η πρώτη αναφορά από το Δήμαρχο έρχεται στις 27/11/2024. Αλλά δεν αφορά στο πρόβλημα. Αφορά, τι άλλο, μια μεγάλη ανάπλαση. Αλίμονο! Ενημερωνόμαστε λοιπόν όχι για τα προβλήματα στατικότητας αλλά ότι “θα υποβληθεί εντός των ημερών η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Κωνσταντινουπόλεως και των οδών Νίκου Τρυπιά, Καισαρείας, του περιβάλλοντος χώρου του Ιωνικού της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου”. ..

Και τελικά, οι απαντήσεις στα ερωτήματα έρχονται 9 μήνες μετά, ήταν δύσκολη η κύηση, μόλις στις 17/1/2025.

Ένα χρόνο πλήρους αδράνειας η Διοίκηση Βούρου, μισό και βάλε χρόνο αδράνειας η Διοίκηση Τομπούλογλου. Και στο μεταξύ αναπλάσεις να δίνουν και να παίρνουν. Γιατί και με τη νέα αρχή οι προτεραιότητες στις χρηματοδοτήσεις αφορούν ξανά αναπλάσεις, την περαιτέρω τσιμεντοποίηση του άλσους κτλ

Ρωτάμε συγκεκριμένα:

  • Πως στέκεται η Δημοτική Αρχή απέναντι στο συμπέρασμά ότι οι σεισμικές κλάσεις και των δύο τμημάτων του γυμναστηρίου είναι χαμηλότερες των απαιτούμενων για την σπουδαιότητα των κατασκευών και ότι το κυρίως γυμναστήριο είναι υπολείπεται δύο κατηγορίες της ελάχιστης ανεκτής σεισμικής κατηγορίας;

  • Πως είναι δυνατόν να μην έχει υπάρξει ούτε μία δημόσια παρέμβαση προς την κυβέρνηση για το θέμα; Να αφήνεται σε μια περίεργη ασαφή γκρί ζώνη όπου είναι κλειστό αλλά και ανοικτό ταυτόχρονα. Ακόμα και πρόγραμμα του Δήμου δεν έχει μεταφερθεί αλλού.

Πολύ βολική η συντήρηση μιας νεφελώδους κατάστασης, και για την απόδραση από το άμεσο πρόβλημα της στέγασης του Ιωνικού και των προγραμμάτων του Δήμου και για την μετάθεση της αντιμετώπισης του θέματος.

  • Επιπλέον τι συγκεκριμένα βήματα έχετε κάνει μετά τον Βθμιο έλεγχο; Τι γίνεται με τον 3οβάθμιο;

  • Με ποιους αρμόδιους έχει μιλήσει ο Δήμος και τι απαντήσεις παίρνει; Γιατί τόσο σιωπή; Ούτε κάν η συνέντευξη τύπου που κάνατε λόγο πριν ένα μήνα δεν έγινε.

  • Τι λύσεις έχουν δοθεί για την προσωρινή στέγαση των τμημάτων και των ακαδημιών του Ιωνικού και των προγραμμάτων του Δήμου

  • Σκοπεύει ο Δήμος να προχωρήσει σε επανακατανομή των ωρών στις αθλητικές εγκαταστάσεις;

Η θέση μας είναι καταγεγραμμένη. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες. Τώρα, για να αντιμετωπιστεί το θέμα, να επαναλειτουργήσει γρήγορα το γυμναστήριο με όρους ασφάλειας και να προστατευθεί το ιστορικό σωματείο της πόλης μας ο Ιωνικός

- Να κάνει ενέργειες ο Δήμος για να προχωρήσει άμεσα ο Τριτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος

- να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την ταχεία αποκατάσταση και επαναλειτουργία του γυμναστηρίου του Ιωνικού με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Περιφέρειας και Δήμου, καλύπτοντας τις απαραίτητες ανάγκες για μόνιμο προσωπικό δυναμικό

- να δοθεί λύση στην προσωρινή στέγαση των τμημάτων και των ακαδημιών του Ιωνικού με εκατοντάδες παιδιά αλλά και για τη διευκόλυνση των αγωνιστικών υποχρεώσεων του σωματείου.

- να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του Ιωνικού ΑΣ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών.

Έχουμε δει να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις σε σχετικά λίγο χρόνο, από την ΓΓΑ ή περιφέρειες. Είναι θέμα πολιτικό, απόφασης για κινητοποίηση και ετοιμότητα για σύγκρουση με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Ιδού η Ρόδος λοιπόν


Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: Για την επαναλειτουργία του κλειστού Γυμναστήριο «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου» με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τη λειτουργία του




 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών 

Για την επαναλειτουργία του κλειστού Γυμναστήριου «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου» στη Νέα Φιλαδέλφεια με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τη λειτουργία του

11 Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών  για την επαναλειτουργία του κλειστού Γυμναστήριου «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου» στη Νέα Φιλαδέλφεια με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τη λειτουργία του

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

"Η άθλια κατάσταση με τα σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά αναδεικνύεται και πάλι, αυτήν τη φορά στο Δημοτικό Γυμναστήριο Νέας Φιλαδέλφειας «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου».

Πριν λίγες μέρες μπήκε «λουκέτο» στο γυμναστήριο εξαιτίας δομικών προβλημάτων του κτιρίου που έχουν επιπτώσεις στην αντισεισμική προστασία του, όπως διαπιστώθηκε στον προσεισμικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Γενικότερα δε τα τελευταία χρόνια, πέρα από παρεμβάσεις ήσσονος σημασίας, η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι χώροι εντός του γυμναστηρίου δεν ήταν καλύτερη, καθώς με ευθύνη της πολιτείας αλλά και των δημοτικών αρχών είχε αφεθεί στη μοίρα του. Το πρόβλημα ήταν γνωστό, απλά ήταν θέμα χρόνου το πότε θα έρθει στην επιφάνεια. Η “Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας’’ από το 2014 είχε επισημάνει μια σειρά προβλήματα, λ.x. του νότιου τοίχου, της οροφής κ.α. Είχε απευθύνει ερωτήματα για την στατικότητα τόσο του Ιωνικού όσο και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας και στη σημερινή δημοτική αρχή του κ. Τομπούλογλου και στην προηγούμενη του κ. Βούρου.

Το γεγονός ότι είναι η 5η (τουλάχιστον) αθλητική εγκατάσταση που κλείνει για λόγους στατικότητας μετά το ΟΑΚΑ, το γήπεδο Σερρών, το Αλκαζάρ, το ΕΑΚ Κέρκυρας – χώρια άλλες εγκαταστάσεις όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί προβλήματα χωρίς να σφραγιστούν- μιλά από μόνο του για τη χρόνια εγκατάλειψη και υποβάθμιση των αθλητικών υποδομών και τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας, από τις κυβερνήσεις μέχρι τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που θέτουν στο ζύγι "κόστους - οφέλους" τις λαϊκές ανάγκες, όπως η συντήρηση και αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών.

Ούτε οι πακτωλοί των χρηματοδοτήσεων πριν το 2004 αξιοποιήθηκαν για ουσιαστικές παρεμβάσεις, ενώ ελάχιστα προχώρησε και το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, που εξαγγέλθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999, και είναι ζήτημα εάν έχει προχωρήσει πάνω από το 20% των δημόσιων κτιρίων, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία των κυβερνήσεων για ένα τόσο ζωτικό θέμα για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν τις ραγδαίες εξελίξεις με την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του γυμναστηρίου από την αρμόδια Δημοτική Επιτροπή, την Δευτέρα 3 Φλεβάρη είχε σημειωθεί σοβαρό περιστατικό με εμφάνιση ρωγμών στα σημεία σύνδεσης παλαιών και νέων τμημάτων του κτιρίου, καθώς και με πτώση σοβάδων, οδηγώντας στη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Η διακοπή λειτουργίας του γυμναστηρίου αποτελεί πλήγμα στην ανάγκη της νεολαίας της περιοχής να αθλείται, καθώς πρόκειται για το μοναδικό δημοτικό γυμναστήριο ενός ιδιαίτερα πολυπληθούς δήμου, όπως είναι αυτός της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, με τους δημότες να στερούνται πλέον έναν σημαντικό χώρο άθλησης. Επιπλέον, ένας ιστορικός σύλλογος, όπως ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, με παρουσία σε μια σειρά αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ενόργανη και ακροβατική γυμναστική, και με τμήματα σε όλες τις βαθμίδες (ανδρικά και γυναικεία, ακαδημίες, αναπτυξιακά), υποχρεώνεται να ξεσπιτωθεί μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Οι άνθρωποι του συλλόγου προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τμημάτων, καθώς οι όποιες προσωρινές λύσεις μπορεί να βρεθούν (π.χ. μετακόμιση στο κλειστό «Απόστολος Κόντος») δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν την πλήρη λειτουργία τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν:

- Για να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την ταχεία αποκατάσταση και επαναλειτουργία του γυμναστηρίου του Ιωνικού με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Περιφέρειας και Δήμου, καλύπτοντας τις απαραίτητες ανάγκες για μόνιμο προσωπικό δυναμικό και για να προχωρήσει άμεσα ο Τριτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος σ’ όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

- Για να δοθεί λύση στην προσωρινή στέγαση των τμημάτων και των ακαδημιών του Ιωνικού με εκατοντάδες παιδιά αλλά και για τη διευκόλυνση των αγωνιστικών υποχρεώσεων του σωματείου.

- Για να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του Ιωνικού ΑΣ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών.

Οι Βουλευτές

Κτενά Αφροδίτη
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης
Συντυχάκης Μανώλης
Τσοκάνης Χρήστος"




Γιάννης Ζαχαριάδης: Γιατί δεν υλοποιείται η δωρεάν φιλοξενία 50 βρεφών και νηπίων στον παιδικό σταθμό της Μητρόπολης;

Προς: κ Σοφία Αμπατζή, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο, Βρεφονηπιακών Σταθμών και προσχολικής αγωγής

Κυρία Αμπατζή

Είναι γνωστή η αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσής στην παραχώρηση του οικοπέδου που προορίζονταν για τον 3ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό στη Μητρόπολη για την ανέγερση δικού της, ιδιωτικού παιδικού σταθμού. 

Σημείο εκκίνησης για τη θέση μας είναι ότι η προσχολική αγωγή και φροντίδα αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη και σημαντική υπηρεσία και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος, δημόσια και δωρεάν, σε κατάλληλους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στελεχωμένους με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Επιπλέον, με την παραχώρηση αποστερήθηκε από τον 3ο Δημοτική Βρεφονηπιακό Σταθμό η δυνατότητα να εγκατασταθεί σε ιδιόκτητη και σύγχρονη εγκατάσταση.

Η αιτιολόγηση για την απόφαση που πήρατε από κοινού η παράταξή σας και η παράταξη του κ Βούρου, βασίζονταν στη λογική που θεωρεί τον Βρεφονηπιακό σταθμό κόστος και βάρος. Υποστηρίξατε ότι με την παραχώρηση στη Μητρόπολη θα ολοκληρωνόταν πιο γρήγορα και με την ανέγερσή του θα εξασφάλιζε την άμεση  δωρεάν φιλοξενία 100 νηπίων και βρεφών, τα 50 μέσα από διαδικασίες του Δήμου.

Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή είχε ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτό θα γινόταν μέσα στο 2024. Αρχικά έγινε λόγος για τον Οκτώβριο, μετά για τον Νοέμβριο, μπήκαμε στο 2025 και το θέμα εκκρεμεί. Αντί για αυτό είχαμε το Σεπτέμβρη το προσωρινό άνοιγμα του σταθμού με ανορθόδοξο τρόπο, για να εγκαινιαστεί επίσημα τέλη Νοέμβρη.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας προς τον κ Δήμαρχο, με τελευταία τη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2025, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στο πότε θα υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση στο σκέλος που αφορά στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη του σταθμού προς το Δήμο, και συγκεκριμένα στη φιλοξενία 50 νηπίων και βρεφών του Δήμου.

Για κάποιους λόγους φαίνεται πως ο Δήμος μας ενώ είναι γαλαντόμος στην παραχώρηση δημοτικών χώρων και περιουσίας σε τρίτους, εμφανίζεται “μαζεμένος” στη διεκδίκηση δικαιωμάτων που αφορούν άμεσα τις οικογένειες και τα παιδιά.

Παρακαλούμε να απαντήσετε εγγράφως:

  • Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση στο σκέλος που αφορά στα δικαιώματα του Δήμου και ποιος ευθύνεται για αυτό.
  • Πότε θα γίνει πρόσκληση κατάθεση αιτήσεων στο Δήμο για τη δωρεάν φιλοξενία 50 βρεφών και νηπίων και ποια είναι η αναλογία τους.
  • Πόσα βρέφη και νήπια φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στον σταθμό και εάν πληρώνουν τροφεία.
  • Ποιο είναι το παιδαγωγικό πρόγραμμα που ακολουθείται.
  • Ποια είναι η στελέχωση του, ανά ειδικότητα, και με τι συμβάσεις εργασίας


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Γιάννης Ζαχαριάδης

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» Αποκορύφωμα των διαχρονικών ευθυνών το «λουκέτο»

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»

Αποκορύφωμα των διαχρονικών ευθυνών το «λουκέτο»

Στις αιτίες των προβλημάτων που οδήγησαν στο κλείσιμο του Δημοτικού Γυμναστηρίου και έδρας του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας αναφέρεται ο Νίκος Σερετάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

Σημαντικές ρωγμές στον δομικό σκελετό του γυμναστηρίου διαπιστώθηκαν κατά τον πρόσφατο έλεγχο

Η άθλια κατάσταση με τα σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών των αστικών κομμάτων, αναδεικνύεται και πάλι, αυτήν τη φορά στο Δημοτικό Γυμναστήριο Νέας Φιλαδέλφειας «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου».

Πριν λίγες μέρες μπήκε «λουκέτο» στο γυμναστήριο εξαιτίας δομικών προβλημάτων στο κτίριο, που έχουν επιπτώσεις στην αντισεισμική προστασία του, όπως διαπιστώθηκε στον προσεισμικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Γενικότερα δε τα τελευταία χρόνια, πέρα από παρεμβάσεις ήσσονος σημασίας, η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι χώροι εντός του γυμναστηρίου δεν ήταν καλύτερη, καθώς με ευθύνη της πολιτείας αλλά και των δημοτικών αρχών είχε αφεθεί στη μοίρα του. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν τις ραγδαίες εξελίξεις με την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του γυμναστηρίου από την αρμόδια Δημοτική Επιτροπή, την περασμένη Δευτέρα 3 Φλεβάρη είχε σημειωθεί σοβαρό περιστατικό με εμφάνιση ρωγμών στα σημεία σύνδεσης παλαιών και νέων τμημάτων του κτιρίου, καθώς και με πτώση σοβάδων, οδηγώντας στη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Το «λουκέτο» αποτελεί πλήγμα στην ανάγκη της νεολαίας της περιοχής να αθλείται, καθώς πρόκειται για το μοναδικό δημοτικό γυμναστήριο ενός ιδιαίτερα πολυπληθούς δήμου, όπως είναι αυτός της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, με τους δημότες να στερούνται πλέον έναν σημαντικό χώρο άθλησης. Επιπλέον, ένας ιστορικός σύλλογος, όπως ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, με παρουσία σε μια σειρά αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ενόργανη και ακροβατική γυμναστική, και με τμήματα σε όλες τις βαθμίδες (ανδρικά και γυναικεία, ακαδημίες, αναπτυξιακά), υποχρεώνεται να ξεσπιτωθεί μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Οι άνθρωποι του συλλόγου προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τμημάτων, καθώς οι όποιες προσωρινές λύσεις μπορεί να βρεθούν (π.χ. μετακόμιση στο κλειστό «Απόστολος Κόντος») δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν την πλήρη λειτουργία τους.

Γνωστά και χρόνια τα προβλήματα

Σε αναζήτηση ...στέγης βρίσκεται πλέον ο Ιωνικός ΝΦ, με ορατό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τμημάτων των συλλόγου


Για τις εξελίξεις με το κλειστό γυμναστήριο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Νίκος Σερετάκης.

Οπως αναφέρει αρχικά, «τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε τη σφράγιση δύο σημαντικών υποδομών, για λόγους στατικότητας: Είναι το Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας και το κλειστό γυμναστήριο "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου", έδρα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας. Το γυμναστήριο "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου" διακόπτει τη λειτουργία του μετά από τα ευρήματα του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, που διαπίστωσε ανεπάρκεια του φέροντος οργανισμού. Μάλιστα, αποφαίνεται ότι το κτίριο χρήζει λεπτομερέστερου τριτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδεικνύει ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας κατάστασης που επικρατούσε εδώ και χρόνια στο γυμναστήριο. «Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το πρόβλημα ήταν γνωστό, απλά ήταν θέμα χρόνου το πότε θα έρθει στην επιφάνεια. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από το 2014 είχε επισημάνει μια σειρά προβλήματα, π.χ. του νότιου τοίχου, της οροφής κ.λπ. Είχε απευθύνει ερωτήματα για τη στατικότητα τόσο του Ιωνικού όσο και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας, και στη σημερινή δημοτική αρχή Τομπούλογλου και στην προηγούμενη δημοτική αρχή Βούρου».

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα

 
Συνεχίζοντας τονίζει ότι η περίπτωση του γηπέδου του Ιωνικού δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα που συνθέτει η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα.
 
«Το γεγονός ότι είναι η 5η αθλητική εγκατάσταση που κλείνει για λόγους στατικότητας, μετά το ΟΑΚΑ, το γήπεδο Σερρών, το "Αλκαζάρ" και το ΕΑΚ Κέρκυρας, χώρια άλλες εγκαταστάσεις όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί προβλήματα, χωρίς να σφραγιστούν, μιλά από μόνο του για τη χρόνια εγκατάλειψη και υποβάθμιση των αθλητικών υποδομών, και για τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα: Από τις κυβερνήσεις μέχρι τις Περιφέρειες και τους δήμους.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των αθλητικών υποδομών είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων, που βάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο ζύγι "κόστους - οφέλους". Ούτε οι πακτωλοί των χρηματοδοτήσεων ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 αξιοποιήθηκαν για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο και σε αρκετά άλλα γυμναστήρια και στάδια.

Θυμίζουμε επίσης ότι στα χαρτιά έμεινε το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, που εξαγγέλθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999. Είναι ζήτημα αν προχώρησε πάνω από το 20% των δημόσιων κτιρίων, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία των κυβερνήσεων για ένα τόσο ζωτικό θέμα για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού».

Αναλύοντας την κατάσταση σε γενικότερο πλαίσιο όσον αφορά την αντισεισμική προστασία δημόσιων κτιρίων στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ο Ν. Σερετάκης επισημαίνει: «Ειδικά στον δήμο μας, σχεδόν τα μισά σχολεία είναι χτισμένα πριν το 1985, δηλαδή με έναν υποτυπώδη, ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό, το 1/3 έχει ηλικία 50 ετών και άνω, ενώ υπάρχουν 2 σχολεία που χτίστηκαν προ του 1959, δηλαδή χωρίς καμία πρόβλεψη αντισεισμικού σχεδιασμού. Υπάρχουν σχολεία που χτίστηκαν το 1960, το 1957, το 1931, χωρίς να έχουν υποβληθεί ποτέ σε ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο. Οι σεισμοί του 1980, του 1999 και του 2019 καταπόνησαν σημαντικά τα κτίρια και δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα, ορισμένα από τα οποία παραμένουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019 δεν έγινε καμία παρέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα το σχολείο να είναι άστεγο και το γυμναστήριό του κλειστό. Και αν κάποιος έχει λησμονήσει αυτήν την κατάσταση, που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μας το θυμίζει η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Σαντορίνη, πριν λίγο καιρό η Λέσβος, αλλά και αυτό που έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Θήβας. Ειδικά σε ό,τι αφορά το γυμναστήριο του Ιωνικού, είναι εγκληματικές οι ευθύνες της ΓΓΑ και των δημοτικών αρχών, που βολεύτηκαν με την εκχώρηση του γυμναστηρίου - και των ανάλογων ευθυνών - στον δήμο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για τα όποια προσωρινά ανταλλάγματα, κάτι που επιδείνωσε την κατάσταση».

Να δοθούν άμεσα λύσεις

Καταλήγοντας, ο Ν. Σερετάκης αναφέρεται στην ξεκάθαρη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις από τους αρμόδιους.

«Η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας είναι ότι υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες και μέσα που επιτρέπουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ακόμα και η ανακατασκευή του γυμναστηρίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει ζητήσει να έρθει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και διεκδικεί:
  • Να προχωρήσει άμεσα ο τριτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος.
  • Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την ταχεία αποκατάσταση και επαναλειτουργία του γυμναστηρίου του Ιωνικού, με ευθύνη της ΓΓΑ, της Περιφέρειας και του δήμου.
  • Να στελεχωθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Περιφέρεια και δήμος να δώσουν λύσεις για την προσωρινή στέγαση των τμημάτων και των ακαδημιών του Ιωνικού, με εκατοντάδες παιδιά.
  • Να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του Ιωνικού ΑΣ από τη ΓΓΑ, για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν.
  • ΓΓΑ, Περιφέρεια και Ομοσπονδίες να πάρουν μέτρα για τη διευκόλυνση των αγωνιστικών υποχρεώσεων του σωματείου».

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Παρεμβάσεις του Δήμου στα ΕΠΑΛ: εμπαιγμός πέρα από κάθε φαντασία...

Η ανακοίνωση του Δήμου ότι "η διοίκηση των έργων" προχώρησε σε "ολική ανακατασκευή" στις τουαλέτες του 2ου ΕΠΑΛ μας δημιούργησε αρχικά μια ορισμένη ανακούφιση, καθώς σκεφτήκαμε ότι είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα οι συστηματικές παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι έντονες διαμαρτυρίες  μαθητών &  καθηγητών του σχολείου, της Γ ΕΛΜΕ, της Ένωσης Γονέων κα.

Στη συνέχεια μας κίνησε την περιέργεια η πατέντα με την παροχή του νερού που είδαμε στις αναρτήσεις της Δημοτικής Αρχής. Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά  μείναμε ...άναυδοι. Έχουμε και λέμε:

Οι τουαλέτες πριν και μετά κατά τη  Δημοτική Αρχή:

 


Και αυτό που  βλέπουν καθημερινά οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου:

 

"πριν" και "μετά" ταυτόχρονα, δύο σε ένα!!!

"πριν" πάνω, "μετά" κάτω και στη μέση "από το πριν στο μετά"...τρύπιο!

Η εικόνα πραγματικά μας ξεπερνάει, αλλά πως θα μπορούσε να είναι διαφορετική όταν οι δαπάνες τα σχολεία αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,97% του τεχνικού προγράμματος και το κύριο θέμα είναι άλλη μια "αστική ανάπλαση" εκατομμυρίων ....

Και μια και πιάσαμε το "πριν και μετά", ας δούμε ένα αγαπημένο θέμα των σχολείων της περιοχής επί Δημαρχίας του κ Βούρου και επί Δημαρχίας του κ. Τομπούλογλου:

 

14 Οκτώβρη 2021 - θρανιογέφυρα στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

 

3 Φλεβάρη 2025 - καρεκλογέφυρα στο 3ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας





Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Δήλωση του Νίκου Σερετάκη για το γυμναστήριο του "Ιωνικού"


Η επικείμενη διακοπή της λειτουργίας του κλειστού Γυμναστήριο "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου", έδρας του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, λόγω διαπίστωσης ανεπάρκειας του φέροντος οργανισμού κατά τον δευτεροβάθμια προσεισμικό έλεγχο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό, απλά ήταν θέμα χρόνου το πότε θα έρθει στην επιφάνεια. Η Λαϊκή Συσπείρωση από το 2014 είχε επισημάνει μια σειρά προβλήματα, λχ του νότιου τοίχου, της οροφής κ.α. Είχε απευθύνει ερωτήματα για την στατικότητα τόσο του Ιωνικού όσο και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας, και στην σημερινή δημοτική αρχή Τομπούλογλου και στην προηγούμενη του κ. Βούρου.

Το γεγονός ότι είναι η 5η (τουλάχιστον) αθλητική εγκατάσταση που κλείνει για λόγους στατικότητας μετά το ΟΑΚΑ, το γήπεδο Σερρών, το Αλκαζάρ, το ΕΑΚ Κέρκυρας – χώρια άλλες εγκαταστάσεις όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί προβλήματα χωρίς να σφραγιστούν- μιλά από μόνο του για τη χρόνια εγκατάλειψη και υποβάθμιση των αθλητικών υποδομών και τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας, από τις κυβερνήσεις μέχρι τις Περιφέρειες και τους Δήμους,.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των αθλητικών υποδομών δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων που θέτουν στο ζύγι "κόστους - οφέλους" τις λαϊκές ανάγκες. Ούτε οι πακτωλοί των χρηματοδοτήσεων πριν το 2004 αξιοποιήθηκαν για ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Θυμίζουμε επίσης ότι ελάχιστα προχώρησε και το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης που εξαγγέλθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 και είναι ζήτημα εάν έχει προχωρήσει πάνω από το 20% των δημόσιων κτιρίων, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία των κυβερνήσεων για ένα τόσο ζωτικό θέμα για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο 1ο ΕΠΑΛ που εκκρεμούν από το 2019 (!), το σχολείο δε θα ήταν άστεγο και επιπλέον θα ήταν διαθέσιμο το κλειστό γυμναστήριο των ΕΠΑΛ απαλύνοντας την έλλειψη αθλητικών χώρων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο γυμναστήριο του Ιωνικού είναι εγκληματικές οι ευθύνες της ΓΓΑ και των Δημοτικών Αρχών που βολεύτηκαν με την εκχώρηση του γυμναστηρίου  - και των ανάλογων ευθυνών -  στο Δήμο για τα όποια προσωρινά ανταλλάγματα.

Σήμερα υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες και μέσα που επιτρέπουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ακόμα και η ανακατασκευή του γυμναστηρίου, πολύ γρήγορα

Ζητάμε

• Να προχωρήσει άμεσα ο Τριτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος

• Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την ταχεία αποκατάσταση και επαναλειτουργία του γυμναστηρίου του Ιωνικού με ευθύνη της ΓΓΑ, Περιφέριας και Δήμου.

• Να στελεχωθεί από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό

• Περιφέρεια και Δήμος να δώσουν λύσεις για την προσωρινή στέγαση των τμημάτων και των ακαδημιών του Ιωνικού με εκατοντάδες παιδιά.

• Να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του Ιωνικού ΑΣ από τη ΓΓΑ για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν.

• ΓΓΑ, Περιφέρεια και Ομοσπονδίες να πάρουν μέτρα για τη διευκόλυνση των αγωνιστικών υποχρεώσεων του σωματείου

Πηγή: https://www.xtypos.gr