Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 2019

Σε επανακατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με την τραγική κατάσταση που βρίσκονται πολλά σχολεία της Αττικής, πεντέμισι χρόνια μετά τον σεισμό του 2019, προχώρησε το ΚΚΕ.

Μεταξύ των σχολείων αυτών βρίσκεται και το 1ο ΕΠΑΛ που έκτοτε παραμένει άστεγο αναμένοντας  τη μελέτη ενισχύσεων και την αποκατάστασή του. 



Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της αποκατάστασης του 1ου ΕΠΑΛ δεν υπάρχει ούτε ως θέμα στο τεχνικό πρόγραμμα των δημοτικών αρχών που μεσολάβησαν, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής του κ. Τομπούλογλου

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Βιβή Δάγκα και απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, έχει ως εξής:

«Έχουν περάσει 5,5 χρόνια από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019 και πολλά σχολικά κτίρια στην Αττική βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, με τον νόμο "Καλλικράτη" και αργότερα τον "Κλεισθένη", οι Δήμοι έχουν καταστεί αρμόδιοι για τη συντήρηση και τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί τόσο η αναγκαία χρηματοδότηση όσο και η στελέχωσή τους από επαρκή και μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι δήμοι της Δυτ. Αττικής και της Δυτ. Αθήνας να δηλώσουν αδυναμία για τον απαιτούμενο έλεγχο καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων μετά τον σεισμό του 2019 και να απευθυνθούν στις Κτ.Υπ. Ωστόσο εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης και των Κτ.Υπ. τελικά δόθηκε η απαράδεκτη οδηγία στους διευθυντές των σχολείων να διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο οπτικό έλεγχο και να καλέσουν τους μηχανικούς του δήμου εφόσον συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Αυτή η διαδικασία προφανώς δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα.

Από τις τότε αυτοψίες που διενήργησαν οι περίπου 60 μηχανικοί της Κτ.Υπ. σε 909 σχολικές μονάδες από τις συνολικά 3.080 στην Αττική κατέγραψαν πολλές ζημιές σε 164 σχολικές μονάδες εκ των οποίων οι 6 κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση και 23 είχαν μεγάλες ζημιές που μπορούσαν να επισκευαστούν αφού εκκενωθούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η απάντηση της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών στην από 33/820/23.09.2019 Ερώτηση του ΚΚΕ, όπου αναφέρεται ότι "... διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός κτιρίων από αυτά που χαρακτηρίστηκαν στον πρωτοβάθμιο έλεγχο «ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ», είχαν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση «ΚΙΤΡΙΝΑ» από το σεισμό του 1999 και δεν είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες επισκευής για την αποκατάστασή τους και συνεπώς εξακολουθούσαν να είναι ακατάλληλα για χρήση". Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι από το 1999 κανένας αρμόδιος φορέας δεν είχε ελέγξει αν έγιναν και με ποιους όρους οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης από τον σεισμό του 1999.

Σχετικά, με το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων που ανατέθηκε στο ΤΕΕ, έχει ξεκινήσει, δύο χρόνια από τη θεσμοθέτησή του, με μεγάλη καθυστέρηση και βήμα σημειωτόν, και αφορά σε πρωτοβάθμιους ελέγχους, δηλαδή, αρχικούς και στοιχειώδεις, ούτε λόγος για δευτεροβάθμιους ελέγχους που εξετάζουν στατικότητα του κτιρίου κ.α., ενώ η επιλογή των σχολείων έγινε με κλήρωση, δηλαδή, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο. Βέβαια, δεν έχει προβλεφθεί καμία έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους, ώστε να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται μετά τους ελέγχους. Πολύ περισσότερο, δεν έχει προβλεφθεί τι γίνεται σε περίπτωση παντελούς ακαταλληλότητας του κτιρίου, όπως έγινε στου Ζωγράφου, ή στο ΕΕΕΕΚ Κωφών, με την έλλειψη σχεδίου για προσωρινή μεταφορά των μαθητών σε ασφαλή κτίρια, και ταχεία ανέγερση σύγχρονων ή ανακατασκευή των υπαρχόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Σε συνέχεια των παραπάνω ο σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, για 250 εκατ. ευρώ με το πρόγραμμα "Μαριέττα Γιαννάκου", είναι ελάχιστο και προορίζεται μόνο για κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις σε αύλιους χώρους, τουαλέτες κ.ά., για ορισμένο αριθμό σχολείων, τη στιγμή που πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια έχουν ανεγερθεί είτε με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 είτε χωρίς κανέναν, είναι παλιά, υποσυντηρημένα και σοβαρά καταπονημένα, χρήζουν, δηλαδή, εκτεταμένων ανακατασκευών, ανέγερση καινούργιων που να συγχρονίζονται με τους πρόσφατους κανονισμούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε πόσα από τα 164 σχολεία που καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές το 2019 έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Πόσα από τα υπόλοιπα 2.171 σχολεία στην Αττική έχουν ελεγχθεί έκτοτε και τι σχέδιο παρεμβάσεων έχει υλοποιηθεί.

- Αν έχουν πραγματοποιηθεί, ελεγχθεί και πιστοποιηθεί οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό του 1999 και τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση ζημιών και ανέγερση, όπου είναι αναγκαίο, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με βάση τις προδιαγραφές του νέου αντισεισμικού κανονισμού».