Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Ενημερωθήκαμε από ανακοινώσεις του Δήμου ότι ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στο 8ο και 4ο Δημοτικά Νέας Φιλαδέλφειας στα πλαίσια του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

Προ ημερών είχα τη χαρά να παραβρεθώ στην τελετή αποφοίτησης σε ένα από τα υπόλοιπα 31 σχολεία, το 5ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας. Μοιράστηκα την απογοήτευση των παρευρισκομένων από την ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων ότι τελικά, για άλλη μια χρονιά, το σχολείο τους έμεινε απ’ έξω και στο περίμενε. Ειδικά στο θέμα του προαυλίου οι υποσχέσεις των Δημοτικών Αρχών δίνονται και αθετούνται σχεδόν μια δεκαετία, από τον καιρό που είχα ο ίδιος παιδί στο σχολείο.

Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί τον Φλεβάρη η επίσκεψη – φιέστα του πρωθυπουργού συνοδευόμενου από τον υπουργό παιδείας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και οι σχετικές διθυραμβικές ανακοινώσεις. Μάλιστα στη Δημοτική Επιτροπή της 26ης Φλεβάρη 2025 ο κ. Δήμαρχος είχε ανακοινώσει ότι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 4 σχολεία, συγκεκριμένα τα 4ο, 5ο και 6ο Δημοτικά Νέας Φιλαδέλφειας. Μεγάλα λόγια, μικρό καλάθι τελικά.

Επισημαίνω ότι τα προβλήματα στο προαύλιο και τις τουαλέτες είναι σοβαρά και άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών και δε χωρούν αναβολές. Μάλιστα τον Γενάρη του 2024 είχαμε παραλίγο σοβαρό τραυματισμό μαθητή εξαιτίας των επικινδυνοτήτων στο προαύλιο.

Στη βάση των παραπάνω ρωτάω τι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσει  μέσα στο καλοκαίρι η Δημοτική Αρχή στο 5ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας και τι ενέργειες θα κάνει ώστε γίνουν άμεσα οι αναγκαίες επισκευές,για να αρθούν τα προβλήματα και οι επικινδυνότητες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση ΝΦ-ΝΧ

Γιάννης Ζαχαριάδης.


H Λαϊκή Συσπείρωση έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/6 τα θέματα των εργαζομένων

 

 Μετά από επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νεας Χαλκηδόνας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου το εξής θέμα

"Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για

- τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

- το Νόμο Βορίδη και τη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να παρεμβαίνει αρνητικά στη συνομολόγηση των Δημοτικών Συμβουλίων για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.

- την μισθολογική εξομοίωση όλων των συμβασιούχων και εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ με το μόνιμο προσωπικό, αποκαθιστώντας την αρχή “ίση αμοιβή για ίδια εργασία”.

Ολόκληρη η εισήγηση του Νίκου Σερετάκη και το κείμενο της απόφασης που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο: 

………..

Λάβαμε γνώση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης της ΠΟΕ ΟΤΑ με αντικείμενο την διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους  εργαζόμενους του κλάδου και γενικότερα.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι μέσα από μια μαζική διαδικασία του σωματείου τους οι εργαζόμενοι του Δήμου τοποθετήθηκαν σε μια σειρά σοβαρά θέματα,  εργασιακά αλλά και γενικότερα, τα οποία κατά τη γνώμη μας έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία των Δήμων, την κυβερνητική πολιτική στους ΟΤΑ που επιτείνει την ήδη άσχημη κατάσταση, και τελικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες και κατοίκους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανταποκρινόμενη στην επιστολή του σωματείου φέρνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα

"Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για

- τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

- το Νόμο Βορίδη και τη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να παρεμβαίνει αρνητικά στη συνομολόγηση των Δημοτικών Συμβουλίων για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.

- την μισθολογική εξομοίωση όλων των συμβασιούχων και εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ με το μόνιμο προσωπικό, αποκαθιστώντας την αρχή “ίση αμοιβή για ίδια εργασία”.

Ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα:

Οι ΟΤΑ και οι υπηρεσίες τους είναι αποψιλωμένοι από προσωπικό. Το βλέπουμε και στο Δήμο μας. Παράλληλα συναντάμε μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων με βασικό στοιχείο την προσωρινότητα και την επισφάλεια, ενώ γίνονται εργαστήριο για την υπονόμευση συνολικά των εργασιακών σχέσεων

Από τους ΟΤΑ ξεκίνησε ο υποκατώτατος μισθός με τα stage τη δεκαετία του 90, αλλά και το αίσχος της μερικής απασχόλησης που σήμερα είναι καθεστώς. Σήμερα στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, τη μαθητεία χωρίς ένσημα, το 55-67, τις συμβάσεις έργου κτλ έχουμε πλέον και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω της ΔΕΠΑΝ, εργαζόμενους προγραμμάτων που συνεχίζουν να πληρώνονται κάτω από τον κατώτατο μισθό κα

Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, αντί να δώσει λύσεις στην υποστελέχωση, μιλά για νέες απολύσεις και θέτει θέμα συνολικά άρσης της μονιμότητας που έχει ένα μέρος των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψήφισαν από κοινού την απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Στη συνέχεια ήδη από το 1997 και τον Αρσένη, τα νομοθετήματα που μεσολάβησαν (λχ υπαλληλικός κώδικας του 2007, νόμος για την αξιολόγηση του 2014 κα) μέχρι σήμερα γίνεται προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η λεγόμενη αξιολόγηση ως μηχανισμός απολύσεων.

Μάλιστα Μ πολύ πρόσφατα, στο αίσχος των λεγόμενων «προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας»  ήρθε να προστεθεί  μια νέα απαράδεκτη διάταξη που  ανοίγει το  δρόμο για δουλειά μέχρι τα 74 έτη (!) στα προγράμματα ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Παράλληλα με τον νόμο Βορίδη επιχειρεί να θωρακίσει το κράτος απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, επιβάλλοντας την υποχρεωτική κατάθεση έφεσης και εξάντλησης όλων των ενδίκων μέσων σε περίπτωση θετικής πρωτόδικης δικαστικής απόφασης για τους εργαζόμενους.

Βέβαια οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να σπάνε την αντεργατική νομοθεσία. Το είδαμε στην περίπτωση του Βοήθεια στο Σπίτι, το είδαμε και στην περίπτωση του δήμου Καισαριανής όπου η απειθαρχία της Δημοτικής Αρχής και η άρνησή της να καταθέσει έφεεση συνέβαλλε ώστε συμβάσεις 5 εργαζομένων να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, καταργώντας έτσι (και για πρώτη φορά στη πράξη) τον αντεργατικό νόμο Βορίδη.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ΟΤΑ, ούτε μόνο τους Δημόσιους Υπαλλήλους. Αφορά το στοιχειώδες δικαίωμα κάθε εργαζόμενου σε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς και ΣΣΕ που να τα κατοχυρώνουν.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί ότι:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νεάς Χαλκηδόνας, αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις και αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του Δήμου μας αποφασίζει τα παρακάτω:

Οι ΟΤΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες και κατοίκους χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό και κεντρικό αίτημα μας αποτελεί η μονιμότητα και τη σταθερότητα στο προσωπικό των ΟΤΑ και η πλήρης στελέχωση των υπηρεσιών τους.

Η επαρκής χρηματοδότηση και οι μόνιμες προσλήψεις, με διαφάνεια και αξιοκρατία, αποτελούν όρους για την λειτουργία των Δήμων.

Η πρόσφατη «δήθεν αξιολόγηση» που επιχειρήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν είχε κανένα απολύτως επιστημονικό κριτήριο και δεν αποτέλεσε ουσιαστική διαδικασία βελτίωσης των υπηρεσιών. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε πως είχε προσχηματικό χαρακτήρα, αξιοποιείται για την κλιμάκωση του αυταρχισμού και των πιέσεων στους υπαλλήλους.

Εκφράζει την διαφωνία του για τον Νόμο Βορίδη καθώς η ρύθμιση αυτή προσβάλλει ακόμα και την τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. (άρθρο 102 του Συντάγματος). Καλεί τη Διοίκηση του Δήμου να συνταχθεί με το παράδειγμα άλλων Δήμων και να απειθαρχήσει στην πράξη, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η διοίκηση του δήμου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να αποδοθεί σε όλες τις κατηγορίες συμβασιούχων εργαζόμενων στο Δήμο, αποκαθιστώντας την αρχή “ίση αμοιβή για ίση εργασία”.