Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Παρέμβαση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση πρέπει να είναι 100% στον έλεγχο του Δημοσίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην τοποθέτησή της στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος παρουσίασε δύο νέες ρυθμίσεις του υπουργείου για την τιμολογιακή πολιτική των δήμων και τα δημοτικά τέλη, αλλά και για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.  
Το καπιταλιστικό κράτος, είπε η Ελ. Παντελάκη, δεν μπόρεσε «με τόσα λεφτά που παράγονται σε αυτήν τη χώρα, με τόσα εκατομμύρια ευρώ που έρχονται από τα κοινοτικά πακέτα, να λυθεί συνολικά το πρόβλημα των σκουπιδιών. Να υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό που πάλι είναι χρήματα του λαού, αλλά κυρίως να πληρώσει το κεφάλαιο, οι βιομήχανοι».  Παράλληλα, για την κατάργηση του Τέλους Ταφής των απορριμμάτων που διαλαλεί το υπουργείο, η Ελπ. Παντελάκη σημείωσε ότι «το Τέλος το ονομάσατε εισφορά» καθώς θα ισχύσει περιβαλλοντική εισφορά στους ΦΟΣΔΑ που καθυστερούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων, ύψους 10 ευρώ ανά τόνο μη επεξεργασμένων διατιθέμενων αποβλήτων.
Επίσης, αναφερόμενη στο ζήτημα της μη ετοιμότητας των δήμων για το θέμα της ανακύκλωσης, είπε πως «εδώ δεν είναι σε ετοιμότητα ο μηχανισμός, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, να μην κλείνει η Εθνική Αθηνών - Λαμίας. Είναι σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι επιλεκτική στο πού δίνει βάρος. Και αν θέλετε στο ζήτημα της ανακύκλωσης, δείχνει ανεκτικότητα η κυβέρνηση και είναι ταξική πολιτική σε σχέση με τα βιομηχανικά απόβλητα. Γι' αυτό έπρεπε να πάρετε νομοθετική ρύθμιση, όλοι οι νόμοι που υπάρχουν να ισχύσουν και να βάλουν οι βιομήχανοι το χέρι βαθιά στην τσέπη. Και να έρθουν τα χρήματα, εισφορά για την εθνική οικονομία. Κλείστε τους αν δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Η ανεκτικότητα είναι διαχρονική». 
Τέλος, αναφορικά με τους στόχους, που όπως τόνισε ο Σ. Φάμελλος δεν έχουν πιάσει οι δήμαρχοι σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων,  σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή τι απασχολεί τους δήμους, την κυβέρνηση; Πότε θα γίνουν οι εκλογές. Το Μάρτη ή το Μάη. Είναι σε θέση να πιάσουν στόχους οι δήμαρχοι, να δείξουν ετοιμότητα για τέτοια προβλήματα, να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα; Αναβάλλονται δουλειές γιατί υπάρχουν προεκλογικές υποχρεώσεις. Το κλίμα είναι εντελώς ηλεκτρισμένο».