Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Αντιδραστική και επικίνδυνη η Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/11 συζητήθηκε η πολιτική διαχείρισης και προστασίας προσωπικών δεδομένων του Δήμου. Το θέμα είχε αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση όταν είχε φανεί ότι η διοίκηση δε μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ ήταν αμφίβολο και το εάν είχε διαβαστεί στοιχειωδώς η εισήγηση του θέματος από την πλειονότητα του σώματος

Στην ουσία πρόκειται για μια αντιλαϊκή και επικίνδυνη προσαρμογή σε ένα αντιδραστικό πλαίσιο που με ευθύνη της δημοτικής αρχής ουσιαστικά νομιμοποιεί την επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εργαζομένων και δημοτών.

Στην παρέμβασή της η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι η εισήγηση ουσιαστικά αποτελεί συμμόρφωση  σε αντιλαϊκή κατεύθυνση με τον κανονισμό 679/2016 της ΕΕ και με το νόμο 4624/2019.

Πρόκειται για τον πρώτο νόμο που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ και ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο με το γνώριμο τρόπο του κατεπείγοντος και με τις ψήφους και των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, τον ίδιο με τον οποίο κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πονηρά αποχώρησε από την ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει. Είναι άλλωστε γνωστές οι απόψεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα όπως λχ της κ. Τζάκρη, του κ Παπαχριστόπουλου κα

Αντίθετα με τον ανυπόστατο ισχυρισμό της εισήγησης του Αντιδήμαρχου κ. Τάφα ότι ο κανονισμός της ΕΕ αποσκοπεί στην επίτευξη ενός χώρου ελευθερίας κτλ στην ουσία πρόκειται για ένα αντιδραστικό μόρφωμα που νομιμοποιεί και γενικεύει το φακέλωμα από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους και τη μεταβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι προβλέψεις για τη δυνατότητα επεξεργασίας των λεγόμενων ειδικών κατηγοριών δεδομένων, για τη δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων ακόμη και ευαίσθητων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για διαφορετικό σκοπό από αυτόν για τον οποίο έχουν συλλεχθεί, για το φακέλωμα των εργαζομένων «με τη συγκατάθεσή τους», για τη συρρίκνωση και ουσιαστικά κατάργηση των δικαιωμάτων πρόσβασης, διαγραφής, εναντίωσης στην επεξεργασία δεδομένων. Νομιμοποιεί μέχρι και τις κάμερες στους χώρους εργασίας. Θυμίζουμε ότι η απόφαση για κάμερες σε χώρο εργασίας ήταν από τις πρώτες ενέργειες της δημοτικής αρχής του κ. Βούρου

Τέτοια στοιχεία υπάρχουν και στην μελέτη που έφερε η δημοτική αρχή του κ. Βούρου. Ανοικτά αναφέρει ότι θα συλλέγονται, θα επεξεργάζονται και θα διατηρούνται μεταξύ άλλων δεδομένα εργαζομένων του δήμου που αφορούν ιατρικά στοιχεία, τα παιδιά τους, δεδομένα γεωγραφικής θέσης, δικαστικά δεδομένα, αρχεία διοικητικών κυρώσεων που σχετίζονται με αδικήματα και σχετικές εκκρεμείς κατηγορίες ή την ποιότητα του εναγομένου ή του κατηγορουμένου, ενώ προβλέπεται ότι ενδέχεται σε περιπτώσεις να μην επιτρέπεται σε εργαζόμενους πρόσβαση σε δεδομένα τους. Ταυτόχρονα ανοικτά ομολογεί ότι γίνεται επεξεργασία στοιχείων που άπτονται πτυχών της προσωπικότητάς όπως η απόδοσή στην εργασία, ενώ καθώς και ότι ο Δήμος νομιμοποιείται να μεταβιβάζει στοιχεία σε τρίτα μέρη για κατασχέσεις.

Είναι ακατανόητο γιατί ο δήμος συλλέγει στοιχεία από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του όπως την ΙΡ, την ανάλυση οθόνης, το πρόγραμμα περιήγησης, το λειτουργικό σύστημα, την τοποθεσία!  Και να τα παραδίδει για αποθήκευση και στην εταιρεία που έχει τον server του. Και μάλιστα χωρίς να μας λέτε το χρόνο διατήρησης .

Θεωρούμε αδικαιολόγητο να μην προβλέπονται διαδικασίες ανωνυμοποίησης των ΙΡ, να μην ξεκαθαρίζεται τι κατηγορίες cookies χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα και πόσο διατηρούνται, να μην αποσαφηνίζεται η πολιτική που θα διέπει logs, χρήση analytics ktl

Tα παραπάνω είναι ενδεικτικά, απλώς επιβεβαιώνουν ότι οι μηχανισμοί για την «προστασία» δήθεν των προσωπικών δεδομένων δεν έχουν στόχο την «ασφάλεια των πολιτών», όπως υποκριτικά διακηρύσσουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αλλά τη θωράκιση της αντιδραστικής πολιτικής του κεφαλαίου και της εξουσίας του.

Φυσικά κανένα αντιδραστικό πλαίσιο δε μπορεί να αποτρέψει την αναπόφευκτη ανάπτυξη της ταξικής πάλης τα επόμενα χρόνια, κάτω από το βάρος των αντιθέσεων του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πολιτική που αποφάσισε η πλειοψηφία απλά επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της δημοτικής αρχής ΚΙΝΑΛ-ΝΔ του κ. Βούρου και την συνειδητή ευθυγράμμισή της με τις αντιδραστικές επιδιώξεις των δυνάμεων του κεφαλαίου.