Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΔΣ 24/6 Για τους τριμηνιαίους ισολογισμούς του Δήμου


Τοποθέτηση του Γιάννη Ζαχαριάδη 

Θα σταθώ στην τελευταία παράγραφο της εισηγητικής έκθεσης, η οποία θεωρώ ότι εκφράζει και την κεντρική ιδέα της πολιτικής σας : να δημιουργήσει ο Δήμος νέες πηγές εσόδων που θα βοηθήσουν το έργο του και θα βελτιώσουν την οικονομική του εικόνα. που σε ελεύθερη μετάφραση οδηγεί σε νέα επιβάρυνση των δημοτών σε συνάρτηση με τις περικοπές δαπανών στα πλαίσια και των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Το μεγάλο 'όνειρο  της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης το περιέγραψε με δυό λόγια ο πρωθυπουργός:  «Σήμανε η ώρα του Δήμου - πολεοδόμου, του Δήμου - τεχνολόγου, του Δήμου - μάνατζερ. Και του πετυχημένου επιχειρηματία».

Εδώ και χρόνια οι δήμοι παίζουν ακριβώς αυτόν το ρόλο. Του τμήματος του αστικού κράτους που με τις αποφάσεις του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι συμπράξεις με ιδιώτες, η αύξηση της φορολογίας των δημοτών, το αίτημα για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ώστε να έχουν έσοδα, η υλοποίηση της πολιτικής των περικοπών της χρηματοδότησης και βέβαια η υλοποίηση της μερικής απασχόλησης, του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων ακόμα και της μιας μέρας, είναι ακριβώς όσα υλοποιούν ήδη. Και αναμένεται αυτό να κλιμακωθεί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Βλέπουμε ξεκάθαρα αυτή την πολιτική να υλοποιείται με ιδιαίτερη σπουδή και στο δήμο μας. Κόστος η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού; τον παραχωρούμε στη μητρόπολη. τα βρέφη στοιχίζουν περισσότερο από τα νήπια; νηπιακός ο σταθμός.

Προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός «την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία». Δηλαδή, σε ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την υγεία του λαού, που το ζήσαμε με αφορμή τον κορονοϊό και την ευθύνη του οποίου θα έπρεπε να έχει αποκλειστικά το κράτος και το υπουργείο Υγείας, τώρα θα εμπλακούν εκτός από ΜΚΟ και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες... «μη κερδοσκοπικές» και οι δήμοι. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει, με δεδομένη τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησής της.

Γι αυτό ζητάμε την γενναία κρατική χρηματοδότηση και όχι  χρηματοδότηση από το τπδ Δηλαδή, με απλά λόγια, νέα δάνεια που η αποπληρωμή τους θα βαρύνει τους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι δήμοι εδώ και χρόνια οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των περικοπών και των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων. Ετσι, θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι ίδιοι, που είναι οι λαϊκές οικογένειες.