Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή το θέμα των εξώσεων προσφύγων, μεταξύ των οποίων και πολύτεκνης οικογένειας τυφλού, από την Κοινωφελή Επιχείρηση


Ερώτηση προς τον Yπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τη διαδικασία εξώσεων προσφύγων που κίνησε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Θυμίζουμε ότι όπως είχε καταγγείλει πρόσφατα η Λαϊκή Συσπείρωση το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου με ομόφωνη απόφαση (μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩδρομολόγησε εξώσεις προσφύγων που θεωρούνται πλέον «μη επιλέξιμοι» για το πρόγραμμα. 

Ανάμεσα τους βρίσκεται και πολύτεκνη οικογένεια τυφλού πρόσφυγα με 6 παιδιά. .

Η Ερώτηση αναλυτικά:

«Είναι έκδηλη η απουσία φροντίδας από μεριάς των κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής προστασίας και υποδομών για τη διευκόλυνση της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη χώρα μας. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη διευκολύνει τη μετάβαση όσων θέλουν στις χώρες τελικού προορισμού.

Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην αστεγία και την εξαθλίωση. Αυτό αφορά και περιπτώσεις φιλοξενουμένων με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, οι οποίοι μετά την αναγνώριση καθεστώτος διεθνούς προστασίας θεωρούνται "μη επιλέξιμοι" και τους ζητείται να αποχωρήσουν από τα σπίτια όπου διαμένουν μέσα σε ένα μήνα.

Είναι σοκαριστική η περίπτωση που ήρθε στη δημοσιότητα για τη διαδικασία έξωσης που κίνησε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ενάντια σε πολύτεκνη οικογένεια Σύρων προσφύγων, με πατέρα τυφλό και 6 παιδιά οι οποίοι απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Πρόκειται για οικογένεια με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, στην οποία επιδόθηκε η απόφαση αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας μόλις στις 2.9.2020, ενώ ακόμη δεν της έχουν χορηγηθεί ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η απόφαση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του να κινήσει τη διαδικασία έξωσης, χωρίς καν να εξαντληθούν τα περιθώρια παρατάσεων, λόγω ευάλωτης θέσης, εκθέτει μια οκταμελή οικογένεια σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της και την επιβίωσή της συνολικότερα. Την ίδια στιγμή, ανάλογες απαράδεκτες ενέργειες κινούνται σε μια σειρά περιοχές της χώρας σε βάρος προσφύγων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια μέτρα και ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να μην πεταχτεί στο δρόμο ο τυφλός πατέρας και η πολύτεκνη οικογένειά του σε συνθήκες πανδημίας.
  • Να ακυρωθούν οι εξώσεις προσφύγων, να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος, να παραταθεί η δυνατότητα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας, για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι την αναχώρησή τους για τη χώρα τελικού προορισμού και σίγουρα για όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αιτούντες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας.
  • Να επιταχυνθούν οι απαράδεκτα αργές διαδικασίες χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, να διευκολυνθούν ώστε να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους.
  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους δικαιούχους ασύλου επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, από το κράτος και όχι ΜΚΟ ή επιχειρήσεις, για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την πρόσβαση στην Εκπαίδευση και την Υγεία, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις».