Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 Σήμερα, 19η Μάη, συμπληρώνονται 102 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε την αγριότητα με την οποία οι αστικές τάξεις επέβαλλαν την εξουσία τους και διαμόρφωσαν τα εθνικά αστικά κράτη στον χώρο της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας στον απόηχο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και του ανταγωνισμού ισχυρών δυνάμεων της εποχής.

Τους διωγμούς και τα βάσανα τα υπέστησαν, όπως πάντα , κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι του λαού, η φτωχολογιά 


Οι Έλληνες του Πόντου, είχαν απέναντί τους πριν από όλα την τούρκικη αστική τάξη, που με το γενικευμένο αιματοκύλισμα επεδίωκε να εκτοπίσει το ανταγωνιστικό για αυτήν ελληνικό κεφάλαιο. Απέναντί τους, όμως, είχαν και την ελληνική αστική τάξη που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει τους πληθυσμούς στον Πόντο, ως αντιπερισπασμό για τα δικά της συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους την κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους, όπως άλλωστε έκαναν και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι της.


Στον αντίποδα  χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο διασώθηκαν χάρη στη βοήθεια των Σοβιετικών.  Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, «οι άθεοι κομμουνιστές (σ.σ. οι Σοβιετικοί) εφάνησαν περισσότερον χριστιανοί από τους "χριστιανούς" Αγγλογάλλους».


Αλλά και κατά την εγκατάσταση στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες γνώρισαν βάσανα. Βίωσαν την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών και την μισαλλοδοξία του αστικού εθνικισμού και σοβινισμού.


Στηρίζουμε το αίτημα για «Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων».  καλούμε  τον λαό της προσφυγούπολής μας να δυναμώσει την αλληλεγγύη του με τους σημερινούς πρόσφυγες, με το μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό και να κλιμακώσει την πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και τις λυκοφιλίες με το ΝΑΤΟ την ΕΕ και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.


Ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης ώστε να μη γνωρίζουν οι λαοί φτώχεια,  προσφυγιά και πολέμους 


Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας