Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Ανακοίνωση των οργανώσεων του ΚΚΕ για το Άλσος και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον. 

Το καπιταλιστικό σύστημα ο πραγματικός ένοχος για την καταστροφή του περιβάλλοντος

Για ακόμη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αξιοποιείται ως ευκαιρία απ' τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς για να μιλήσουν για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για το Μάτι, το πρόσφατο έγκλημα στα Γεράνεια Όρη, τη Μάνδρα και άλλες αναρίθμητες καταστροφές, καλούν σε συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Οι υποκριτικές δηλώσεις τους ενοχοποιούν γενικά την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Με προεξάρχοντα τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που διακηρύσσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην "πράσινη" μετάβαση, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν διέξοδο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούν τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία ωστόσο γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους. Γι' αυτό κι όλες μαζί οι φιλελεύθερες, "πράσινες" και σοσιαλδημοκρατικές αστικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της "Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας" στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής:

  • Στηρίζουν ολόπλευρα τους "πράσινους" επενδυτές κι εκμεταλλευτές, που καταστρέφουν τα δάση.
  • Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ευθύνονται για πλημμύρες, εξαιτίας της απογύμνωσης ορεινών όγκων, για να εγκαταστήσουν θηριώδη αιολικά πάρκα, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις.
  • Επιβαρύνουν τον λαό με το πανάκριβο "πράσινο" ρεύμα, τους "πράσινους" φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέου "πράσινου" εξοπλισμού.
  • Κλείνουν τα μάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη Ενέργειας απ' την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με την εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας.
  • Την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της "πράσινης" οικονομίας, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, την έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασών.
  • Οδηγούν κάθε χρόνο σε τραγωδίες και εκατόμβες νεκρών από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Είναι άλλωστε πρόσφατη η τραγωδία στα Γεράνεια. Είναι νωπές οι τραγωδίες στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ελασσόνα, στον Σαρωνικό, στη Χαλκιδική, στην Ηλεία και τόσες άλλες.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που, εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, η διαπάλη μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και στο εσωτερικό ισχυρών κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για την επικράτηση των σχεδίων της "πράσινης" ανάπτυξης συνεχίζεται. Αποτελεί μία ακόμη πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, απειλώντας το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η ουσιαστική έλλειψη κάθε προστασίας επιβεβαιώνει ότι το κέρδος, η οικονομία της αγοράς, η αντίληψη του κόστους - οφέλους δεν "αντέχουν" ούτε το ελάχιστο νομικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζεται ως "πάρεργο". Τα αθώα θύματα από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης δεν βαραίνουν γενικά "τα ακραία καιρικά φαινόμενα", την "κλιματική αλλαγή" ή την τεχνολογία. Βαραίνουν το ίδιο το σύστημα, που έχει μετατρέψει τα πάντα σε εμπορεύματα, πρώτα και κύρια την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Στη χώρα μας και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έγραψε ένα νέο αντιλαϊκό - αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για τους "πράσινους καπιταλιστές", εκχωρώντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση κι υποβαθμίζοντας κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας που υπήρχε. Ο πρόσφατος νόμος για τον "εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας" αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν. Προχωράει στο τσιμεντάρισμα και την καζινοποίηση του Ελληνικού (αλλά με αυτόνομη "πράσινη" Ενέργεια) και στο "εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων" όλων των βουνών της Ελλάδας με φύτευση του πιο "γρήγορα αναπτυσσόμενου νέου είδους δένδρου", τις Ανεμογεννήτριες.

Το κεφάλαιο αναπλάθει χρησιμοποιώντας το εργαλείο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, δηλαδή την αποτύπωση της αντιλαϊκής πολιτικής στον χώρο. Στην Αττική, ο σχεδιασμός αυτός αποτυπώνεται στον νόμο του 2014 για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, που αποτελεί έκτοτε πυξίδα παρεμβάσεων για κράτος, κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις που αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τις χρήσεις γης προκειμένου να χωροθετήσουν τις κερδοφόρες επενδύσεις όπου και όπως επιλέγουν οι επενδυτές.

Τρανταχτό παράδειγμα οι εξελίξεις στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά, στη ευρύτερη περιοχή οριοθετείται και αναπτύσσεται ένα εμπορικό σύμπλεγμα το οποίο θα περιλαμβάνει δομές τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και εμπορίου.

Σ' αυτή τη γενική κατεύθυνση απελευθέρωσης των επενδύσεων εντάσσεται και η ανάπλαση στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Το γήπεδο αποτελεί την αρχική μόνο φάση στο μεγάλο επενδυτικό project.

Καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή του γηπέδου και η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, βρίσκεται σε εξέλιξη το Ιωνικό Κέντρο στον Περισσό, αποτυπώνεται ο ευρύτερος σχεδιασμός  μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές στις χρήσεις γης στην περιοχή απ’ τον άξονα της εθνικής οδού έως τη λεωφόρο Ηρακλείου και το σταθμό του Περισσού με τη δυνατότητα επέκτασης προς την έκταση της Columbia.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Άλσος μετατράπηκε σε Πάρκο και προωθείται η εμπορευματοποίηση της χρήσης του με την υποβάθμιση του δασικού του χαρακτήρα, τη διαμόρφωση ζωνών εμπορικών δραστηριοτήτων για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στο όνομα της «αναβάθμισης» και την διαμόρφωση αναβαθμών παραχωρώντας κι άλλη έκταση στο νότιο τμήμα του. Προορίζεται να αποτελέσει το απαραίτητο «πράσινο προαύλιο» των επενδύσεων στο εμπορικό σύμπλεγμα που θα περιλαμβάνει, εκτός απ’ το γήπεδο, έναν υπερτοπικό πόλο με υποδομές τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και εμπορίου. Ένα πάρκο τύπου «ανοιχτό mall» με ελεγχόμενη όλο και πιο περιορισμένη πρόσβαση για ακριβές εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, προωθούνται η μετατροπή του τριγώνου - πάρκου Μικρασιατών σε υπόγειο τριώροφο παρκινγκ και η μετατροπή της Λεωφόρου Δεκελείας σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας που θα κόψει τη Νέα Φιλαδέλφεια στη μέση και θα μετατρέψει την κεντρική πλατεία Πατριάρχου και το τρίγωνο σε κόμβους. Σενάριο που θέτει σε κίνδυνο τον θεσμοθετημένο πεζόδρομο και την δενδροστοιχία αιωνόβιων κυπαρισσιών. Ενώ, στη βροχή εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία για έργα που απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με τις πιεστικές λαϊκές ανάγκες, θα προστεθεί και η  "μικρή" υπογειοποίηση της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Αντίστοιχα, σχέδια αποκαλύπτονται πότε από το επιχειρηματικό κεφάλαιο και πότε από τη δημοτική αρχή για την τη περιοχή της Μπριτάνια και της Βαμβακουργίας με τα ρέματα του Ποδονίφτη και του Προμπονά, την περιοχή της ΜΑΒΑ-ΡΕΝΟ και το σχολικό συγκρότημα των πρώην ΚΑΤΕΕ. Παράλληλα, δρομολογείται επιπλέον παραχώρηση δασικής έκτασης και αναξιοποίητων ελεύθερων χώρων. Καθόλου τυχαία δεν είναι τα μικρά πολεοδομικά που προωθεί η Δημοτική Αρχή και αφορούν το Άλσος, τον προσφυγικό συνοικισμό και την περιοχή έως το σταθμό του ΗΣΑΠ Περισσού καθώς και τη μονιμοποίηση του σκουπιδότοπου στο πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, όλο και πιο φανερό  ότι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

 Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε "σωτήρα", με την "πράσινη" καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο δήθεν την εξασφάλιση της "κλιματικής ουδετερότητας".

Η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι επενδύσεις που κατευθύνονται στις Αναπλάσεις δε στοχεύουν αλλά και δε μπορούν να ικανοποιήσουν συνολικά τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο στο στέρεο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας της γης και των μέσων παραγωγής μπορούν να σχεδιαστούν κεντρικά, επιστημονικά, οι χρήσεις γης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ ανοίγουν το δρόμο για αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, βρίσκονται σταθερά μπροστά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στον αστικό σχεδιασμό στην Αττική και πανελλαδικά. Μπαίνουν μπροστά στη μάχη για ασφαλή, υψηλά ποιοτική λαϊκή κατοικία, για γρήγορες, ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές, για δομές πολιτικής προστασίας, για μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντισεισμικής προστασίας, για ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής.  

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή Ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφαλίζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό - πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.

Σ' αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή.

 

 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΑΣΗΣ 

ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ