Ξεκινώντας την τοποθέτησή της για τον Προϋπολογισμό, η Δανάη Γκούμα ανέφερε: «Καταδικάζουμε τις βίαιες επιθέσεις που δέχτηκαν γυναίκες το Σάββατο κατά την ενημέρωση του Δημάρχου για το αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής γύρω από την οδό Σκρα, όπως καταγγέλθηκε και νωρίτερα, και γενικότερα το λαϊκισμό και τις βίαιες συμπεριφορές που εμποδίζουν την έκφραση της αντίθετης άποψης.
Επιπλέον, έχουμε ξεκάθαρη θέση και για το συγκεκριμένο έργο και με παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρότι δεν καταφέραμε να είμαστε εκεί το Σάββατο».
Ταξικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός
Εμείς προτάσσουμε την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική, την αντιπυρική προστασία και προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και δομημένου), τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου, που συντελούν τόσο στη ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στην ασφάλεια τους. Και για να μπορεί να γίνει αυτό πρέπει να καταργηθεί η αγοραία λογική κόστους – οφέλους που τα πάντα τα βλέπει εμπόριο, και να προταχθεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Με αυτό το σκεπτικό τοποθετηθήκαμε και στο τεχνικό και τοποθετούμαι και στον προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, τα τεχνικά έργα περιλαμβάνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους χρηματοδοτούμενα έργα, με ότι αυτό σημαίνει. Πως καθορίζονται οι προτεραιότητες από τους φορείς χρηματοδότησης της ΕΕ, είτε έρχονται απευθείας είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου, του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ.; Φυσικά με βάση τη στρατηγική της ΕΕ, δλδ τη πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση. Ποιον εξυπηρετεί; Το βλέπουμε και στη πράξη, το αναδείξαμε ως κόμμα και δημοτικό ψηφοδέλτιο από τη πρώτη αναφορά περί πράσινης ανάπτυξης. Το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλει πολύ εξήγηση; Δείτε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το θέμα, που φτάνουν βέβαια στους πολέμους.
Στο Δήμο μας αυτό έχει απόκριση στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων ενώ είναι σεισμόπληκτα, αντίστοιχα και το πνευματικό κέντρο, οι αναπλάσεις που γίνονται για το κεφάλαιο και πλημμύρες λίγα μέτρα μακριά κ.α..
Την ίδια στιγμή έργα επιτακτικής ανάγκης είναι ανύπαρκτα, και αν και όπως γίνουν, καλύπτονται από ιδίους πόρους -όπως, η πυρασφάλεια- δηλαδή από τη τσέπη των λαϊκών οικογενειών… και από το νέο είδος, η καλύτερο τη νέα διεύρυνση που παίρνει στο Δήμο μας με τη νέα δημοτική αρχή, αναφέρομαι στις δωρεές και χορηγίες από τους εργολάβους ύστερα από την επίκληση του Δημάρχου με ανταλλάγματα. Ποια είναι τα ανταλλάγματα; Η διαφήμιση που είδαμε ήδη σήμερα, πιθανά νέες εργολαβίες με απευθείας αναθέσεις κοκ… που μένει να τα δούμε! Εδώ εντάσσεται η επισκευή και αναβάθμιση των παιδικών χαρών, η ανάπλαση του αλσύλλιου στη νησίδα κ.ο.κ. και κατανοείται και η ανυπαρξία έργων πρασίνου σε Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα, ήδη γίνεται και βλέπουμε ότι διευρύνεται η συζήτηση για παραπέρα εμπορευματική αξιοποίηση εγκαταστάσεων και χώρων. Ήδη υπάρχει μέσα από τις παραχωρήσεις γηπέδων σε ομάδες και αθλητικές ενώσεις ιδιωτών, που φτιάχνονται με τα λεφτά μας, τις ενοικιάσεις χώρων σε ιδιώτες με αντίτιμο, όπως το ΠΠΙΕΔ ο μόνος χώρος για πολιτικό γάμο και πολιτική κηδεία, και πρέπει να πληρώσεις εκεί, ενώ σύλλογοι και τοπικοί φορείς ζητάνε την εξαίρεση από το 50€ που μας ζητάνε για να λειτουργεί το μουσείο με ιδίους πόρους.
Εδώ προστίθενται και η τεράστια συζήτηση που έχει ανοίξει με το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων και την μετατροπή των προαυλίων τους σε παρκινγκ.
Τέλος, αναρωτιόμαστε που είναι οι αναγκαίες και επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων του Δήμου για ασφαλείς σύγχρονες υποδομές, και αναφέρομαι στο γκαράζ, τη στέγαση των εργατών του πρασίνου, της καθαριότητας και των τεχνικών υπηρεσιών. Είδαμε 120χιλ για πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, καμία αναφορά για το που θα πάει το γκαράζ. Να περιμένουμε κάποια ανακοίνωση δημάρχου για νέα δωρεά από φιλάνθρωπο μεγαλοεπιχειρηματία;
Που είναι ο 3 βρεφονηπιακός σταθμός, που ψηφίσατε την κατάργησή του και τη δωρεά σε τρίτου του οικοπεδοποιημένου χώρου πρασίνου στις εργατικές;
Που είναι οι απαλλοτριώσεις που θεωρούμε απαραίτητες να γίνουν; Οι θα περιμένουμε να περάσουν τα 30 χρόνια για να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά;
Που είναι το ειδικό σχολείο που υπάρχει στα χαρτιά;
Που είναι τα αναγκαία χρήματα για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρεσιών που έχουν γεμίσει τη πόλη;
Να μην επαναληφθώ μιας και τα αναφέρθηκα αναλυτικά στο τεχνικό πρόγραμμα.
Να βάλω ένα θέμα που πλέον βάζω κάθε χρόνο .. πείτε μου από πού μπορεί να μπει ένα καροτσάκι, ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, στο άλσος, να διασχίσει το Ποδονίφτη ή την εθνική, να κινηθεί στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία, στις παιδικές χαρές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Και κάτι τελευταίο.. η λέξη «ανάπλαση», δεν έχει από μόνη της αρνητικό πρόσημο … όπως δεν έχει και η λέξη «αξιολόγηση», η λέξη «αξιοποίηση», η λέξη «κινητοποίηση» κ.ο.κ. το πρόσημο αρνητικό ή θετικό δηλαδή ταξικό, μπαίνει όταν μπαίνει η βασική ερώτηση. Για ποιον;
Ταξικός και αντιλαϊκός λοιπόν και ο νέος προϋπολογισμός γιατί εναρμονίζεται με τη κοινή στρατηγική που υπαγορεύουν τα «θέλω» του κεφαλαίου και απορρίπτει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ είναι: για ποιον!