Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Μακριά από τα ενοχλητικά μάτια των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων η διαχείριση των κονδυλίων για τα σχολεία.

 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19/6, η Δημοτική Αρχή της ΝΔ, προωθώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις και επιδιώξεις έβαλε στη θέση των δύο σχολικών επιτροπών μια συμβουλευτική τριμελής επιτροπή, εκμηδενίζοντας τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και αποκλείοντας τη Γ’ ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης».

Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αξιοποιείται και στο Δήμο μας για τη «στεγανοποίηση» της διαχείρισης των σχετικών με τα σχολεία κονδυλίων από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών και την προώθηση της λειτουργίας των σχολείων ως αυτόνομες οικονομικές μονάδες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, να υπάρξει μια γρήγορη διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς και να έρθει μια νέα πρόταση με ικανή αντιπροσώπευση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Σερετάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών δεν έρχεται να λύσει ζητήματα λογιστικά, γραφειοκρατίας κτλ. 

Έρχεται να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην κυβερνητική επιδίωξη που καταγράφηκε και στο Νόμο Κεραμέως, που θέλει τα σχολεία να λειτουργούν ως αυτόνομες οικονομικές μονάδες, και να τα βγάζουν πέρα μόνα τους αναζητώντας αριστερά δεξιά ιδίους πόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή το conference league βγήκαν διάφοροι καλοθελητές που πρότειναν  να γίνονται σε μόνιμη βάση  πάρκινγκ τα σχολεία ώστε να έχουν έσοδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να μην υπάρχει καμία διαφάνεια, συζήτηση και έλεγχος επί των κονδυλίων για τα σχολεία, αλλά και οι λεγόμενες «πάγιες προκαταβολές» που ουσιαστικά λένε στις Διευθύνσεις πάρτε αυτά τα ψίχουλα και αναζητείστε. μόνοι σας τα άλλα.

Αυτή είναι μια γενικότερη επιλογή που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία συγκλίνουν και άλλες, Σοσιαλδημοκρατικές, πολιτικές δυνάμεις.

Αυτή την πολιτική υλοποιεί η δημοτική αρχή και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ο νόμος λέει ότι θα μπορούσαμε  να συγκροτήσουμε έως 2 επιτροπές δηλαδή θεωρητικά  μπορούσα να έχουμε μία για την πρωτοβάθμια μία για τη δευτεροβάθμια όπως μέχρι σήμερα. Ακόμα, ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 μέλη.. 

Τι κάνει η Διοίκηση: αποφασίζει για μια επιτροπή και περιορίζει τη σύνθεση σε μόνο 3 μέλη, εκμηδενίζοντας την συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και αποκλείοντας τους συνδικαλιστικούς φορείς δασκάλων και καθηγητών.

Και μάλιστα η εισήγηση για τον αποκλεισμό των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης προέρχεται από έναν αντιδήμαρχο παιδείας που κατά τα άλλα είναι ....αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ!

Η δημοτική αρχή του κ Τομπούλογλου είχε όλη τη δυνατότητα να προτείνει και να εξασφαλίσει μια σύνθεση με ικανή αντιπροσώπευση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών. Το γιατί δεν το κάνει, είναι νομίζουμε φανερό.. 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Αθωράκιστη η περιοχή απέναντι σε βιομηχανικά ατυχήματα

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο PAL SA στην Κάτω Κηφισιά, όπου από καθαρή τύχη γλίτωσαν  δεκάδες εργαζόμενοι ενώ δημιουργήθηκε ένα τοξικό νέφος, πνίγοντας για ώρες στον καπνό μια πολύ μεγάλη έκταση, διαμόρφωσε μια πολύ σοβαρή κατάσταση και έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την γύμνια απέναντι σε βιομηχανικά ατυχήματα και πυρκαγιές.

Η Κατερίνα Γεράκη, περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας στο "Attica TV" σημείωσε πως μιλάμε για  φωτιά δίπλα στον αστικό ιστό «και το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς και ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος δίπλα σε σπίτια, δίπλα στον αστικό ιστό, παραμένει και είναι εδώ. Το συναντάμε στην Κηφισιά, στον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο. Φυσικά η Περιφέρεια Αττικής ανεξάρτητα από την όποια αρμοδιότητα έχει, χρειάζεται και να γνωρίζει και να παίρνει θέση για όλα αυτά. Δεν μπορεί να περιορίζεται η αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής, όταν μιλάμε για την πυρκαγιά, στο να μισθώνει ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ κάθε μέρα μηχανήματα από εργολάβους, ένα μέτρο εντελώς αποσπασματικό που δεν εντάσσεται σε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας, πρόληψης και κατάσβεσης». 

Επιβεβαιώνεται ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, στην ευρύτερη περιοχή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην βιομηχανική περιοχή που γειτνιάζει με στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας δεν υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι που είναι απαραίτητοι για την διαφυγή  σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος,  είναι ανύπαρκτές και οι αναγκαίες  ζώνες πρασίνου ανάμεσα στον οικιστικό ιστό και στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ που θα ελαχιστοποιούσαν τόσο τις συνέπειες των ρύπων που εκπέμπονται από τις βιομηχανίες όσο και τα καρκινογόνα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα στο ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος.

Από τον Ιούνιο του 2020 η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου . Χαρακτηριστικά κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του σχεδίου «Ιόλαος» σημείωνε:

«Γίνεται λόγος για τα Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. Ερώτηση:  Ο Δήμος έχει βιομηχανική ζώνη πέριξ του Κηφισού και είναι δίπλα στη μεγάλη βιομηχανική ζώνη, και με χημικές βιομηχανίες, της Μεταμόρφωσης.  Ποιο είναι το σχέδιο; Που είναι το παράρτημά του; Δηλαδή αν γίνει κάτι από αυτά τι ακολουθούμε;»

4 χρόνια μετά εξακολουθεί να μην υπάρχει 

  • Κανένα σοβαρό σχέδιο πολιτικής προστασίας που να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος.
  • Σχέδιο εκκένωσης (evacuation plan) της περιοχής.
  • Πρόνοια για παροχή των κατάλληλων μέσων σε εργαζόμενους και κατοίκους για την προστασία της υγείας τους από το τοξικό νέφος.

Είναι ανάγκη :

  • Να ελεγχθούν οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών που είναι σπαρμένες χωρίς σχέδιο.
  • Να εφαρμόζεται περιοδικός συστηματικός έλεγχός τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
  • Να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, σε μια περιοχή που εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά βρίσκονται δίπλα το ένα στο άλλο. 
  • Να στελεχωθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας, να υπάρχει σταθερή κάλυψη της περιοχής με ασθενοφόρο.

Είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας κατοίκων και εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή, για την απορρύπανση , την προστασία των  υδάτων και του περιβάλλοντος, αλλά πάνω από όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα οποία ΕΕ και κυβερνήσεις βάζουν στον Προκρούστη του «κόστους» .