Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο PAL SA στην Κάτω Κηφισιά, όπου από καθαρή τύχη γλίτωσαν δεκάδες εργαζόμενοι ενώ δημιουργήθηκε ένα τοξικό νέφος, πνίγοντας για ώρες στον καπνό μια πολύ μεγάλη έκταση, διαμόρφωσε μια πολύ σοβαρή κατάσταση και έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την γύμνια απέναντι σε βιομηχανικά ατυχήματα και πυρκαγιές.
Η Κατερίνα Γεράκη, περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας στο "Attica TV" σημείωσε πως μιλάμε για φωτιά δίπλα στον αστικό ιστό «και το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς και ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος δίπλα σε σπίτια, δίπλα στον αστικό ιστό, παραμένει και είναι εδώ. Το συναντάμε στην Κηφισιά, στον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο. Φυσικά η Περιφέρεια Αττικής ανεξάρτητα από την όποια αρμοδιότητα έχει, χρειάζεται και να γνωρίζει και να παίρνει θέση για όλα αυτά. Δεν μπορεί να περιορίζεται η αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής, όταν μιλάμε για την πυρκαγιά, στο να μισθώνει ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ κάθε μέρα μηχανήματα από εργολάβους, ένα μέτρο εντελώς αποσπασματικό που δεν εντάσσεται σε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας, πρόληψης και κατάσβεσης».
Επιβεβαιώνεται ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην βιομηχανική περιοχή που γειτνιάζει με στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας δεν υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι που είναι απαραίτητοι για την διαφυγή σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος, είναι ανύπαρκτές και οι αναγκαίες ζώνες πρασίνου ανάμεσα στον οικιστικό ιστό και στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ που θα ελαχιστοποιούσαν τόσο τις συνέπειες των ρύπων που εκπέμπονται από τις βιομηχανίες όσο και τα καρκινογόνα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα στο ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος.
Από τον Ιούνιο του 2020 η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου . Χαρακτηριστικά κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του σχεδίου «Ιόλαος» σημείωνε:
«Γίνεται λόγος για τα Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. Ερώτηση: Ο Δήμος έχει βιομηχανική ζώνη πέριξ του Κηφισού και είναι δίπλα στη μεγάλη βιομηχανική ζώνη, και με χημικές βιομηχανίες, της Μεταμόρφωσης. Ποιο είναι το σχέδιο; Που είναι το παράρτημά του; Δηλαδή αν γίνει κάτι από αυτά τι ακολουθούμε;»
4 χρόνια μετά εξακολουθεί να μην υπάρχει
- Κανένα σοβαρό σχέδιο πολιτικής προστασίας που να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος.
- Σχέδιο εκκένωσης (evacuation plan) της περιοχής.
- Πρόνοια για παροχή των κατάλληλων μέσων σε εργαζόμενους και κατοίκους για την προστασία της υγείας τους από το τοξικό νέφος.
Είναι ανάγκη :
- Να ελεγχθούν οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών που είναι σπαρμένες χωρίς σχέδιο.
- Να εφαρμόζεται περιοδικός συστηματικός έλεγχός τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
- Να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, σε μια περιοχή που εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά βρίσκονται δίπλα το ένα στο άλλο.
- Να στελεχωθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας, να υπάρχει σταθερή κάλυψη της περιοχής με ασθενοφόρο.
Είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας κατοίκων και εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή, για την απορρύπανση , την προστασία των υδάτων και του περιβάλλοντος, αλλά πάνω από όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα οποία ΕΕ και κυβερνήσεις βάζουν στον Προκρούστη του «κόστους» .