Αγαπητοί συνάδελφοι μπαίνουμε σε μια σημαντική εβδομάδα που έχει μια ημερομηνία στην οποία συγκλίνουν τρεις επέτειοι, τρία ορόσημα. Είναι η 17η Νοέμβρη. Η 17η Νοέμβρη του 1973 με την πύλη του Πολυτεχνείου γεμάτη από συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», συνθήματα που παραμένουν ζωντανά, ακόμη πιο επίκαιρα ιδιαίτερα σήμερα που ακριβώς για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την πλουτοκρατία η χώρα μας εμπλέκεται σε δυο ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Συνθήματα, που μας καλούν στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια, αδικία, εκμετάλλευση και φασισμό.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ο 2ος Δήμος στο λεκανοπέδιο μετά την Καισαριανή, στην οποία γράφτηκαν συνθήματα κατά της Χούντας λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα.
Είναι η 17η Νοέμβρη του 1941 η πρώτη φοιτητική απεργία και η πρώτη μαζική αντικατοχική εκδήλωση σε όλη την Ευρώπη των φοιτητών του Πολυτεχνείου και του Παντείου, για το συσσίτιο και το ηλεκτρικό.
Είναι η 17η Νοεμβρίου του 1918 η ίδρυση του ΣΕΚΕ, του ΚΚΕ, της συνένωσης του Εργατικού Κινήματος με την πρωτοπόρα θεωρία «Ο ώριμος καρπός της ανάπτυξης» του Εργατικού Κινήματος που άνοιξε μια νέα εποχή στη χώρα μας.
Είχαμε αυτή την εβδομάδα που πέρασε είχαμε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την τοπική Διοίκηση. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία των εκλογών φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και τα επιτελεία της εξάντλησαν κάθε σταγόνα φαντασίας που είχε μείνει στην εξύφανση ακόμη πιο άδικων καλπονοθευτικών συστημάτων και το έριξαν στις εισαγωγές και μάλιστα από μακριά και μας φέρνουν σαν πρόταση μια παραλλαγή του απίστευτου εκλογικού συστήματος των προεδρικών εκλογών της Σρι Λάνκα. Μέχρι να ανακαλύψουν κάτι καλύτερο. Αυτό που ψηφίζεις τον πρώτον, το δεύτερο και μετά αθροίζονται.
Εισάγουν τη διάτρητη ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα έτσι ώστε να μη σηκώνει κανείς το κεφάλι του όχι να βγαίνει έξω και να αλληλεπιδρά για τη συμμετοχή, ούτε όταν ψηφίζει από την οθόνη του κινητού εισάγει τον θεσμό του διορισμένου δημοτικού συμβούλου. Πολύ ωραία, εξαιρετικά!
Και αν νομίζουν ότι έτσι θα χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει, όπως φουντώνουν και οι τιμές στην ενέργεια και στα προϊόντα κατανάλωσης, κούνια που τους κούναγε. Και πάνω απ' όλα καθιερώνουν νέο τοπικό φόρο μας φέρνει η Κυβέρνηση, το τέλος τοπικής ανάπτυξης που μάλιστα μας λένε ότι θα καθορίζεται ελεύθερα από κάθε Δήμο όσο θέλει -που μας πονεί και που μας κόφτει δηλαδή!- για την κάλυψη δήθεν των αναγκών, γι' αυτά που κρατάνε εκατομμύρια από τους πόρους που έχουν ψηφίσει οι ίδιοι για τους Δήμους και δεν τους δίνουν. Και ιδιαίτερα -λέει- για επενδυτικές δραστηριότητες. Αλίμονο, αν δεν έχουν ανάγκη οι επενδυτές, τι θα έχουμε εμείς.
Δεύτερο θέμα. Δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένα άρθρο για την κατάσταση των ρεμάτων στην Αττική και τι αντίκτυπο θα είχε μιας βροχόπτωσης τύπου Βαλένθια, που και εκεί υπήρχαν όλες οι μελέτες για το τι θα γίνει δεκαετίες τώρα.
Μεταξύ των Ζωνών υψηλού κινδύνου είναι και περιοχές του Δήμου μας και ιδιαίτερα η Χαλκηδόνα. Πριν κάποιους μήνες, πριν 13 μήνες ακριβώς ο κ. Χαρδαλιάς είχε πει ότι θα λύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής σε 20 μήνες. Μένουν 7 μήνες. Είναι περίπου όπως έλεγε ο κ. Δούκας ότι θα ρίξει 5 βαθμούς τη θερμοκρασία σε ένα χρόνο στην Αττική.
Τώρα η Περιφέρεια τα μασάει, «θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, ό,τι περνάει από το χέρι μας». Τον Αύγουστο του ’24 ένας ιδιώτης πήρε στο χέρι του 1,2 εκατομμύρια ευρώ για να καθαρίσει τον Κηφισό σε τρεις μήνες. Μπήκε κάπου, βγήκαν κάτι φωτογραφίες, αγνοείται η τύχη του έργου.
Έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια από τότε που κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Φιλαδέλφεια. Δεν έχουμε καταλάβει ποια ειδικά μέτρα έχουν παρθεί όλο αυτό το διάστημα. Ρωτάμε τι γνωρίζει η Δημοτική Αρχή σε σχέση με όλα αυτά, σε σχέση με τις προθέσεις της Περιφέρειας και τι κάνει η ίδια σε αυτή την κατεύθυνση.
Τρίτο ζήτημα. Την Παρασκευή 1η Νοέμβρη είχαμε ένα παρά λίγο σοβαρό τραυματισμό μαθητή στο έργο του αντιπλημμυρικού στην Τρωάδος στις λαμαρίνες. Περιμέναμε κάποια τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής. Έγινε σε δημοτικό χώρο, το παρακολουθεί, ξέρουμε εβδομάδα την εβδομάδα που πηγαίνει και που φεύγει, πότε θα ανοίξει η Θεσσαλονίκης. Αυτό που δεν μας έχει πει η Δημοτική Αρχή δημοσίως είναι αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία.
Θυμίζουμε ότι εμείς πολύ έγκαιρα και ο κ. Ζαχαριάδης και εγώ προσωπικά από τον Σεπτέμβρη είχαμε θέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των μαθητών. Υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει η Ένωση Γονέων, για παράδειγμα: υπάρχει μελέτη επικινδυνότητας του έργου και που είναι αυτή; Υπάρχουν παρατηρήσεις – υποδείξεις του τεχνικού ασφαλείας και ποιες είναι αυτές;
Ρωτάμε: πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από την Τεχνική Υπηρεσία; Εμφανίστηκε η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας να κάνει αυτοψία; Γιατί η οριοθέτηση ενός τέτοιου έργου ειδικά όπου υπάρχουν διαβάσεις, γιατί έχουμε δει κι αλλού τέτοια έργα, δεν γίνεται όπως είναι αυτό. Υπάρχει σαφή οριοθέτηση ασφαλούς διάβασης των πεζών.
Τέλος τι θα κάνετε για να δοθεί ουσιαστική λύση στην καθημερινή μετακίνηση εκατοντάδων μαθητών του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου προς το σχολικό γυμναστήριο «Απόστολος Κόντος» και πίσω.
Υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που εκκρεμούν. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ξεκίνησαν κάποιες συνεργασίες στο 1ο ΕΠΑΛ, δεν ξέρουμε όμως που βρίσκεται η κατάσταση με τις γυναικείες τουαλέτες του 2ου ΕΠΑΛ που δεν υπάρχουν. Δεν ξέρουμε που βρίσκεται το αίτημα που συζητήθηκε πριν δυο Δημοτικά Συμβούλια για φωτεινό σηματοδότη στο 7ο Δημοτικό.
Δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα αθλητικά προγράμματα που θα ξεκινούσαν και μπαίνουμε στο Δεκέμβρη και ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει.
Είχαμε πει ότι θα υπάρξει κάποια απάντηση σχετικά με το αίτημα των κατοίκων της Σταματιάδη για τη μεταφορά της λαϊκής και είχαμε φέρει και συγκεκριμένες σκέψεις και είχατε πει κ. Δήμαρχε ότι θα μας απαντήσετε σε δεύτερο χρόνο, όπως και για την κατάσταση στη Σάρδεων.
Τέλος έχει καταθέσει ο κ. Ζαχαριάδης από τις 23 Σεπτέμβρη δυο ερωτήσεις που αφορούν στην πρόσβαση των παιδιών μέσω της οδού Λαχανά και την ασφάλειά τους και δεύτερον τι θα γίνει με τις υποδομές για τους διαδραστικούς πίνακες.
Γιατί, να σας πω τώρα την πλάκα! Σε πολλά σχολεία για να λειτουργήσουν οι διαδραστικοί πίνακες βγάζουν τα κινητά τους οι άνθρωποι που απαγορεύεται να είναι στην τάξη. Κι αν κανείς δεν έχει μπαταρία, ρωτάει τα παιδιά «έχει κανείς μπαταρία με μονάδες;» για να δουλέψει ο πίνακας. Με αυτά κα Παπαλουκά τι γίνεται;
Τέλος ρωτήσαμε και θα το επαναφέρουμε γραπτά γιατί δεν βλέπουμε να υπάρχει…. Πόσοι εργαζόμενοι έχουν τοποθετηθεί μέσω της ΔΕΠΑΝ και σε ποιες Υπηρεσίες.
Και μια και πιάσαμε τη ΔΕΠΑΝ, η οποία φαίνεται πολύ νωρίς παίρνει τα φώτα για την αμαρτωλή υπόθεση στο Δήμο, στις 13 Μάρτη πριν πολλούς μήνες όταν κουβεντιάζαμε τον προϋπολογισμό είχαμε πει ότι η μεν προηγούμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε, τι. Τον σχεδιασμό που λέει ανάδειξη του Δήμου σε μητροπολιτικό κέντρο αθλητικού τουρισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πέριξ του γηπέδου και ότι με βάση αυτό επιταχύνονται οι πιέσεις στις χρήσεις γης και ότι γίνεται σήμερα ένα ποιοτικό βήμα μέσω του προϋπολογισμού, πριν ακόμη συνάψουμε, για τη διαμόρφωση υποδομής για τη γενίκευση παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Λέγαμε τότε «με τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑΝ ανοίγει νέα, ακόμη πιο σοβαρή κερκόπορτα για την πλήρη άλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι μόνο» και εξηγούσαμε πως λειτουργούν οι αναπτυξιακοί Οργανισμοί ως εργαλεία με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια και ευελιξία, που παρακάμπτουν τους πάντες, που δεν αναφέρονται στα αιρετά όργανα, που κάνουν από μελέτες μέχρι και παραλαβή έργων.
Και παράλληλα λειτουργούν και ως παραμάγαζα, δεν λέω για εσάς κ. Δήμαρχε, αλλά έχουμε πολλά παραδείγματα που έχουν λειτουργήσει ως παραμάγαζα ημετέρων, ένα ευέλικτο μηχανισμό προθύμων που δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.
Έρχεται σήμερα η Δημοτική Αρχή στη Δημοτική Επιτροπή και επιβεβαιώνει 100% αυτά που είπαμε παραπάνω. Γιατί η πρώτη δουλειά που δίνεται στη ΔΕΠΑΝ δεν είναι η Πολεοδομία η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, αλλά τι είναι. Είναι το κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας εντός του άλσους! Πόσα χρόνια, με τι αντίτιμο… θα αποφασιστεί και θα κλείσει όλο αυτό σύμφωνα με το προφορικό διαγωνισμό. Έτσι θα κλείσουμε το θέμα αυτό.
Θα γίνει η ΔΕΠΑΝ το όχημα για ανοιχτά αλισβερίσια με ιδιώτες, περιγράφηκε πως, ξεκινώντας μάλιστα από το άλσος. Τώρα, καταλαβαίνω ότι τα περί Πολεοδομίας σε δυο τρία χρόνια θα είμαστε εδώ και θα τα κουβεντιάζουμε.