Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση της Δανάης Γκούμα, Δημοτικής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης στην εκδήλωση του ΚΚΕ για το Ρυθμιστικό

Η παρέμβαση της Δανάης Γκούμα, Δημοτικής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης στην εκδήλωση του ΚΚΕ για το Ρυθμιστικό
Η πόλη μας βρίσκεται σε προνομιακή γεωγραφική θέση, στα Βόρειο-Δυτικά της Αθήνας, και εξυπηρετείται από πλήθος μέσων μεταφοράς : διασχίζεται από την εθνική οδό,  είναι κοντά στην Αττική οδό, είναι πρακτικά δίπλα σε δύο σταθμούς του ΗΣΑΠ (Περισσό και  Πευκάκια), ενώ η νέα σχεδιαζόμενη γραμμή 4 του Μετρό προβλέπει ως πιθανότητα, την επέκταση της και προς τον σταθμό του Περισσού, τέλος, στο Δυτικό άκρο της, συνορεύει και με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα. 
Η προνομιακή αυτή θέση της πόλης μας, η  εξυπηρέτηση της από ΜΜΜ, και η πληθώρα χώρων διαθέσιμων για να φιλοξενήσουν επενδυτικά σχέδια των κατασκευαστικών ομίλων, την καθιστούν προνομιακό πεδίο για να ενταχθεί, με ενεργό τρόπο, στα γενικότερα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής της Αττικής, όπως συμπυκνώνονται στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.
Για την ευρύτερη αυτή περιοχή, προβλέπεται εκτεταμένη ανάπτυξη χρήσεων επιτελικής διοίκησης, χρηματοπιστωτικές, γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού και ανάπτυξη σχετικών υποδομών που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις, σ’ ολόκληρη τη Νέα Φιλαδέλφεια, από την Ρενό και τα πρώην ΚΑΤΕ, τον Έσπερο, μέχρι το Άλσος, τη Μπριτάνια και τη Βαμβακουργία, τη Columbia και το σταθμό του Περισσού.
Αυτό το γενικό πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής αποτυπώνεται στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις χρήσεις γης που προωθούνται με το ΡΣΑ. Ποιες είναι αυτές;
-  Οι χρήσεις γης στον άξονα της εθνικής οδού περιλαμβάνουν μια σειρά εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.  
- Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας αποχαρακτηρίζεται από  αναδασωτέα έκταση και χαρακτηρίζεται ως Αστικό Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας και όπως αναφέρεται «προωθείται η ανάπτυξη του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής», δηλαδή προωθείται η σταδιακή εκχώρηση του σε επιχειρηματικά συμφέροντα.  
-  Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο για κατασκευή του Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, με μια σειρά σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την παραχώρηση τμήματος του άλσους. Για την προώθηση του Γηπέδου, προωθείται η διάθεση άλλων γειτονικών χώρων (με μεγάλη πιθανότητα της Μπριτάνια και της Βαμβακουργίας) για συνοδευτικές χρήσεις, που ξεκινούν από τη στάθμευση και επεκτείνονται, ενώ σχεδιάζεται και η γενικότερη ανάπλαση τμημάτων της περιοχής, με υπογειοποιήσεις δρόμων κλπ, για να υπηρετείται το εν λόγω σύμπλεγμα.
-  Συγχρόνως, προωθείται η εκχώρηση και άλλων χώρων (πχ τα σχολεία που στεγάζονται στα πρώην ΚΑΤΕ) στο μεγάλο κεφάλαιο, με διάφορους τρόπους. Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Συναντιόμαστε και σήμερα για ένα σημαντικό θέμα που αφορά και τη πόλη μας. Η σχέση μας μαζί σας δεν είναι περιστασιακή. Δε βγαίνουμε από το καβούκι μας κάθε εκλογές, δεν συναντιόμαστε σε προεκλογικές καμπάνιες και φιέστες. Αντίθετα, γνωριζόμαστε από την  σταθερή – αγωνιστική σχέση που αναπτύσσουμε διαρκώς όσο και να μεταβάλλονται οι συνθήκες, παρά τις όποιες αντιξοότητες, γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν το λαό, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τη γυναίκα, τους μαθητές και τους γονείς. Όπως πάντα και πάλι εδώ!
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν τις εκλογές δικαίωσαν τις προβλέψεις μας. Τόσο μετά τις διπλές: Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές, Ευρωεκλογές όσο και μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές σταθήκαμε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις και τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της λαϊκής οικογένειας.
Αυτή η σύνθετη πρόκληση για την όποια συναντηθήκαμε σήμερα δεν αφορά μόνο το μέλλον του γηπέδου και του Άλσους … Αφορά συνολικά,  ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη Νέα Φιλαδέλφεια, τι θα σημαίνει αυτή η μέρα για μας, για τους κατοίκους της πόλης μας, και τα παιδιά μας.
Δεν συζητάμε μόνο για την κατασκευή του γηπέδου ή το πόσο πράσινο θα είναι το άλσος. Συζητάμε για τη μεγάλη εικόνα. Ποια θα είναι η Νέα, Νέα Φιλαδέλφεια 15 χρόνια μετά; Πόσο ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια θα περάσουν τα παιδιά μας; Σε ποιες πλατείες και σε ποια πάρκα θα παίζουν; Που θα δουλεύουν; Πόσα απ’ τα μικρομάγαζα θα παραμείνουν ανοιχτά;
Οι «αναπλάσεις» τελικά δεν αναπλάσουν απλά τα τσιμέντα. Αναπλάθουν τις ζωές των ανθρώπων.
Ας δούμε όμως το θέμα λίγο πιο συγκεκριμένα. Η πόλη μας, λόγω της ιστορίας της, των αγώνων των κατοίκων της περιοχής και της μετακίνησης βιομηχανικών μονάδων τις τελευταίες δεκαετίες, διαθέτει μεγάλο αριθμό εκτάσεων που σήμερα διεκδικούνται απ’ το μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, ενώ συγχρόνως οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής παραμένουν ακάλυπτες.
Σημαντικότερη απ’ τις περιοχές αυτές είναι το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, το Άλσος μας που αποτελεί τον βασικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το Άλσος έχει καθοριστική συμβολή στο μικροκλίμα της περιοχής, που είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο από τη γεωγραφία της. Η περιοχή βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από τις γύρω περιοχές και δημιουργείται μια γούβα – επιτρέψτε μου να πω- που σταθερά έχει περίπου 3 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία.
Φίλες και φίλοι,
Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στην Πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας θα μεταβάλει τη λειτουργία της, σε βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Ελεύθεροι χώροι που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες σχεδόν 400.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα - Νέα Ιωνία - Πατήσια -Κάτω Γαλάτσι) παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Έργα απαραίτητα για τις σύγχρονες ανάγκες, νέα σχολεία, σύγχρονα νοσοκομεία, χώροι λαϊκής αναψυχής και λαϊκού αθλητισμού δεν θα κατασκευαστούν για να προωθηθεί ο νέος πόλος εμπορικών δραστηριοτήτων.
Η συγκέντρωση των παραπάνω δραστηριοτήτων σε μεγάλα εμπορικά κέντρα θα επιταχύνει την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Συγχρόνως θα επιβαρύνει με σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας χιλιάδων οχημάτων, μια περιοχή, χωρίς να προβλέπεται ανάλογη βελτίωση της μεταφορικής σύνδεσης της περιοχής με την Αττική. Η συγκέντρωση της γης, μέσα από την σχεδιαζόμενη ανάπλαση και την κρατική φορολογική πολιτική που την ευνοεί, θα αλλάξει δραματικά την φυσιογνωμία της πόλης μας.
Τα διάφορα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσονται για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας είναι επί μέρους πλευρές αυτού του προαναφερθέντος σχεδίου.
Το πρόβλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν αφορά μόνο τα 6 επιπλέον στρέμματα δάσους του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Αυτά είναι πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα. Αφορούν την διαπάλη για τη γη και τις χρήσεις της υπέρ του λαού ή υπέρ των μονοπωλίων σε μια ευρύτατη περιοχή της Βόρειο Δυτικής Αθήνας.
Γι’ αυτό, και η αντιπαράθεση με τα επενδυτικά σχέδια δεν μπορεί να δοθεί αποσπασματικά, όπως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετείται για το «δέντρο και όχι για το δάσος».
Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τέτοιες προσπάθειες για να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου έγιναν και στο παρελθόν, όταν έγινε προσπάθεια να «αξιοποιηθεί» το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και να  κατασκευαστούν κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών, θέατρο και το διαβόητο πλέον εναέριο τρενάκι και όταν προτάθηκε ο αποχαρακτηρισμός των περιοχών Μπριτάνια και Τεγόπουλου και η μετατροπή τους σε οικοδομήσιμα.
Στις συνθήκες εκείνες, το λαϊκό κίνημα της περιοχής απάντησε με διάφορες  μορφές, με κινητοποιήσεις και αγώνες.  Τότε φτιάχτηκε και ο  Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Νέας Χαλκηδόνας» όπου στην ίδρυση και δράση του οποίου πρωτοστάτησαν τα μέλη του ΚΚΕ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο ενάντια στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων της περιοχής.
Που βρισκόμαστε σήμερα;
Έχουμε μια νέα Δημοτική Αρχή, τη παράταξη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που βλέπουμε όλοι είναι τουλάχιστον διγλωσσία. Τα παραδείγματα πολλά και κάθε ένας εδώ μέσα είμαι σίγουρη πως μπορεί να δώσει τουλάχιστον ένα. Εγώ αναφέρω απλά: από τη μία έχουμε τη προσφυγή που κατέθεσε το Γενάρη ο Δήμος που τάχα αντιδρά, και από την άλλη, ο ίδιος ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας μιλώντας στην «Ελεύθερη ΕΡΤ» τόνισε μεταξύ άλλων «Να συζητήσουμε τις εναλλακτικές που θα μπορούσαν να υπάρξουν αν δεν μπορέσει η ΑΕΚ εντός του οικοπέδου της να φτιάξει ένα πραγματικά μεγάλο γήπεδο όπως η ίδια θέλει. (σήμερα το αναφέρει γήπεδο ελίτ). Είχαν προταθεί και παλιότερα κάποιες εκτάσεις όπως είναι εκείνη στην πρώην Renault όπου στεγάζονται σήμερα κάποια σχολεία…»
Τι κρύβεται πίσω από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο; Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της Δημαρχίας Άρη Βασιλόπουλου;
Η προσπάθεια του να ψαρεύει σε θολά νερά, να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Ακόμα και η προσφυγή, κατατέθηκε αργοπορημένα για τα μάτια του κόσμου, απλά και μόνο για να τη μπλοκάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ κυβέρνησης. Άραγε δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;
Αυτή η  φαινομενική διγλωσσία, κρύβει από πίσω την υπόκλιση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάμεων του στις ανάγκες του πραγματικού αντίπαλου, των μονοπωλιακών ομίλων. Γι’ αυτό και η γραμμή που ακολουθεί δεν μπορεί να ψελλίσει καν την αναγκαιότητα της γραμμής σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο τόσο για τη Νέα Φιλαδέλφεια όσο και για την Αττική συνολικά.
ΕΜΕΙΣ, σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε εδώ, κάθε μέρα, ξεδιπλώνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που καίνε τους Φιλαδελφειώτες και τις Φιλαδελφειώτισσες, τους Χαλκηδονιώτες και τις Χαλκιδονιώτισσες. Σας θέλουμε δίπλα μας.
Φυσικά τα ιδιαίτερα προβλήματα όπως αυτό που συζητάμε σήμερα, εμείς δεν τα βλέπουμε και δεν είναι ξεκκομένα από τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες σε όλες τις γειτονιές, της ανεργίας, της ακραίας φτώχειας κ.ο.κ.
Δεν υπάρχει λαϊκό ζήτημα που να μην έχουμε μπει μπροστά ∙ όχι με ντουφεκιές στον αέρα, αλλά με πράξεις ουσιαστικές. Άλλωστε, με πολλούς από σας έχουμε ξανασυναντηθεί για τους παιδικούς σταθμούς, το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, την απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη, τις επανασυνδέσεις ρευμάτων πάντα βέβαια χωρίς φιέστες και λαϊκισμούς, τη κάθε δυνατή αποτροπή και παρεμπόδιση της «αριστερής» προσπάθειας να μετατραπούν οι ξεχαρβαλωμένες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου σε «φιλόπτωχον ταμείον ευεργετών»: "εταίρων", πολιτικών παραγόντων ή εθελοντών –πείτε το όπως θέλετε-, της εκκλησίας και του Δήμου, ανώνυμων και επώνυμων πρωτοβουλιών και βέβαια ΜΚΟ.
Σήμερα συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με κάθε μορφή, μέσα από επιτροπές αγώνα και κινητοποιήσεις, μέσα από την πάλη μας και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Γι’ αυτό και υπάρχει ανάγκη να ισχυροποιήσουμε τη Λαϊκή Επιτροπή και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να λείπει κανείς.  
Έχουμε δώσει μάχες και συνεχίζουμε για να αποτραπούν εξελίξεις που επιδεινώνουν την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, που φωτίζουν πως η ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών μας, για στέγαση, για αθλητισμό και πολιτισμό, για χρήσεις που να διευκολύνουν τη λαϊκή πρωτοβουλία και αυτενέργεια, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, απαιτούν υποδομές σχεδιασμένες με ριζικά διαφορετικό τρόπο: απ’ τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Η συνολική αξιοποίηση της γης της Νέας Φιλαδέλφειας για την ικανοποίηση των αναγκών μας προϋποθέτει αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο, το δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με εργατική λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση της γης και των μέσων παραγωγής.