Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΔΣ 25/5 - Για το "κοινωνικό φαρμακείο"

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης  Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας για το «Κοινωνικό Φαρμακείο»
[25/5/16]

Ισχυρίζεστε ότι «Το Κοινωνικό Φαρμακείο, αποτελεί την αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος μέσω της ΚΕΔΦΧ στους ανασφάλιστους και άπορους κατοίκους της πόλης μας.» τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ιδιαίτερα συνταξιούχων που αναγκάζονται να σταματήσουν ή να ακολουθούνε πλημμελώς τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται. Μιλάμε για στρώματα που διευρύνονται μαζικά μετά τα τελευταία άγρια αντιλαϊκά μέτρα της αριστερής κυβέρνησης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το δικαίωμα αυτών και όλου του λαού σε δωρεάν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας δεν εντάσσεται στην «Αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης».
Οι εργαζόμενοι και οι μικροαυτοαπασχολούμενοι που πλήρωναν τις εισφορές τους κανονικά ήλθε μια ωραία πρωία που δεν έχουν δουλειά, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές αλλά και οι άνεργοι που θέλουν να δουλέψουν αλλά δουλειά που; ή αν βρουν κάποια δουλειά αυτή είναι ή ημιαπασχόλιση άρα πρέπει να περάσει πολύς καιρός ώστε να μαζέψει τα απαιτούμενα ένσημα ή να πληρώνεται με μαύρα χρήματα, έτσι έρχεται σήμερα το κράτος αυτό του δικαίου το καπιταλιστικό και τους λέει δεν πληρώνετε δεν έχετε υγεία.
Ναι αλλά και για να μην τον εξαγριώσουμε  και πολύ του λέμε πήγαινε στις δομές που έχουν φτιάξει οι δήμοι να σε δει κάποιος γιατρός να σου δώσει κάποιο φάρμακο αν το έχει το δημοτικό φαρμακείο γιατί αυτό λέει ο κανονισμός της λειτουργίας που μας φέρατε σήμερα. Και ρωτώ αν είναι αναγκαίο το φάρμακο τι θα κάνει ο άρρωστος. Η  Υγεία των ανθρώπων δεν μπορεί να λειτουργεί όπως ένα κοινωνικό παντοπωλείο θα δώσουμε  σήμερα γιατί έχουμε φασόλια αύριο έχουμε μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο μας δίνουν οι διάφορες επιχειρήσεις που δεν το χρειάζονται. Το φάρμακο είναι αναγκαίο για την θεραπεία του και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Άρα ο δήμος παρέχει αποσπασματική και περιορισμένη παροχή και όχι υπηρεσίες υγείας που να έχουν συνεχή ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία να είναι ενταγμένες στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Και ένα δεύτερο που για την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι πολύ βασικό ότι το κοινωνικό φαρμακείο θα λειτουργεί από εθελοντές. Ο λεγόμενος εθελοντισμός, όχι μόνο δεν δίνει ολοκληρωμένη διέξοδο αλλά σε τομείς τόσο κρίσιμους όπως στην υγεία εγκυμονεί και κινδύνους. Δεν υποτιμούμε την διάθεση αφιλοκερδούς προσφοράς, όμως αυτή έχει νόημα και σκοπό μόνο όταν πραγματοποιείται μαζί με την πάλη και μέσα στους φορείς του κινήματος. Είναι άλλο πράγμα η εθελοντική στράτευση και προσφορά στο λαϊκό κίνημα και τους φορείς του και άλλο πράγμα ο Δήμος ως οργανωμένη κρατική δομή, ως δημόσιο, να βάζει κρίσιμους τομείς ευθύνης του κράτους στον Προκρούστη της εθελοντικής, δηλαδή της μη αμειβόμενης εργασίας.
Τέτοιες δομές όχι μόνο δεν καλύπτουν τις οξυμένες ανάγκες του λαού, αλλά στην ουσία η πολιτική τους "βάζει πλάτη" για τη συνολική εγκατάλειψη από πλευράς κεντρικού κράτους και στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, το πέρασμά τους σε ένα ασαφές δίχτυ ιδιωτών ΜΚΟ εθελοντών κοκ.
Ρίχνουν «νερό στο μύλο» της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Βοηθάνε το κράτος να αποποιηθεί της ευθύνης του για λειτουργία αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Εθίζουν τα λαϊκά στρώματα να μειώνουν τις απαιτήσεις τους, κάνοντας σκόντο στις σύγχρονες ανάγκες τους για καθολικές δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας. Τελικά όλο το οικονομικό βάρος πέφτει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Η απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας που θα χρηματοδοτείται πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες και χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.
Όποιος θέλει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων έχει στοιχειώδη ευθύνη να αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα της άθλιας πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που δέχεται τα εύσημα από τον ΣΕΒ.
Αν έχετε έστω δεύτερες σκέψεις για τις τεράστιες ευθύνες σας για το παραμύθιασμα του κόσμου με τις αυταπάτες της «πρώτης φοράς αριστεράς» και θέλετε όντως να ανακουφίσετε τις λαϊκές οικογένειες προχωρείστε σε:
- κατάργηση των δημοτικών τελών για όλους τους άνεργους, σε μείωση για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες.
- διασφάλιση τη σίτιση όλων των μαθητών σε όλα τα σχολεία.