Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Επιστολή των Παιδαγωγών των Παιδικών Σταθμών για το θέμα του 3ου ΒΝΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Κύριε δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει θέμα που αφορά στην "Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη Ν.Ιωνίας και Φιλαδέλφειας" που αντικείμενο έχει να παραχωρηθεί ΔΩΡΕΆΝ στη μητρόπολη το δημοτικό οικόπεδο επί των οδών Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα και Καμπούρογλου που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού και μάλιστα για εικοσιπενταετή εκμετάλλευση με δυνατότητα παράτασης 25 ετών επιπλέον.

Ως εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς δε λάβαμε καμία ενημέρωση για το ζήτημα, που πληροφορηθήκαμε αρχικά από τα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια από το σωματείο μας. Θα ήταν αναμενόμενο να έχουμε καλεστεί ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις καθώς η επαγγελματική μας ιδιότητα και κατάρτιση αλλά και η αγάπη μας για «το παιδί» που αποτελεί το  αντικείμενο της εργασίας μας θα βοηθούσε ίσως να υπάρχει μια άλλη αντιμετώπιση ή έστω να αποσαφηνιστεί η επιχειρηματολογία βάσει της οποίας λήφθηκε αυτή η απόφαση.

Όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζαμε ότι η μελέτη ανέγερσης νέου σταθμού στο οικόπεδο που δωρίζεται στην εκκλησία και μάλιστα βρεφονηπιακού βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο και ότι θα μεταφερόταν εκεί ο τρίτος παιδικός σταθμός που σήμερα στεγάζεται σε διαπιστωμένα ακατάλληλο κτήριο, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουμε σε μη ευνοϊκές συνθήκες για εμάς και τα παιδιά θεωρώντας ότι αυτό είναι μια προσωρινή κατάσταση. Δεν ανοίγει ένας παιδικός σταθμός του δήμου όπως διαφημίζεται αλλά κλείνει ένας και το προσωπικό του μένει ξεκρέμαστο. Μεταξύ των μονίμων υπάρχουν συνάδελφοι συμβασιούχοι που καθόλου δε διασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας τους. Στη σύμβαση αναφέρεται ρητά ότι η μητρόπολη είναι η μόνη υπεύθυνη να αποφασίζει για το προσωπικό (μισθοδοσία και ασφάλεια, ευθύνη για τυχόν ατυχήματα). Δε μπορεί να γίνει λόγος για ποιότητα προσχολικής αγωγής επίσης όταν πουθενά στη σύμβαση δεν αναφέρεται ότι το προσωπικό που θα διαλέξει η μητρόπολη θα διαθέτει έστω τα τυπικά προσόντα.

Όσο για τα παιδιά των δημοτών που ως τώρα είχαν ελεύθερη πρόσβαση κατόπιν μοριοδότησης το μόνο που λέει η σύμβαση είναι ότι πρόκειται για ένα σταθμό χωρητικότητας 100 παιδιών που ο δήμος «θα προτείνει» τα μισά. Πουθενά δεν αναφέρονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνονται δεκτά τα παιδιά και αυτό εξηγείται γιατί η διεύθυνση προσχολικής αγωγής του δήμου που είναι αρμόδια για τη διαδικασία δε θα είναι, εφόσον η μητρόπολη αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό ΝΠΔΔ και ούτε τα κριτήρια θα εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν ανοίγει λοιπόν ένας παιδικός σταθμός του δήμου όπως διαφημίζεται αλλά κλείνει ένας και τα παιδιά που πήγαιναν σε αυτόν μένουν ξεκρέμαστα. Δε μπορεί να γίνει λόγος για ποιότητα προσχολικής αγωγής επίσης όταν πουθενά στη σύμβαση δεν αναφέρεται ότι όντως θα εφαρμόζεται ένα κατάλληλο παιδαγωγικό πρόγραμμα και στο σταθμό της μητρόπολης όπως συμβαίνει στους σταθμούς του δήμου μας βάσει του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας τους.

Βάσει του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας επίσης καθορίζονται ο αριθμός παιδιών στα τμήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη που γνωρίζαμε ότι υπάρχει ο βρεφονηπιακός σταθμός που θα έφτιαχνε ο δήμος θα ήταν χωρητικότητας 58 παιδιών. Πως δικαιολογείται ο σταθμός της μητρόπολης στο ίδιο οικόπεδο να είναι χωρητικότητας 100 παιδιών; Η λογική εξήγηση είναι ότι παρότι στη σύμβαση αναφέρεται ότι ο σταθμός θα είναι για βρέφη και νήπια προφανώς θα εξυπηρετήσει τελικά περισσότερα νήπια και ελάχιστα βρέφη. Βάσει του ορισμένου από το νόμο αριθμού παιδιών κάθε τμήμα μπορεί να εξυπηρετήσει αναλόγως, αν είναι βρεφικό, το μέγιστο 12 βρέφη, ενώ αν είναι παιδικό τμήμα, 25 νήπια. 

Στη σύμβαση δεν αναφέρει πόσα βρέφη και πόσα νήπια θα εξυπηρετηθούν τελικά από τη μητρόπολη. Προφανώς είναι πιο βολικό να εξυπηρετηθούν περισσότερα νήπια παρά βρέφη, ώστε να δημιουργηθούν λιγότερα τμήματα με περισσότερα παιδιά, επομένως ο αριθμός των 100 παιδιών να γίνει εφικτός. Δεν ανοίγει λοιπόν ένας βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου όπως διαφημίζεται αλλά κλείνει ένας με δύο παιδικά τμήματα που είχε προοπτική να εξυπηρετήσει και βρέφη για τα οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τις οικογένειες να απορροφηθούν και μένουν ανικανοποίητες καθώς σε ολόκληρη τη Φιλαδέλφεια υπάρχουν μόνο 2 βρεφικά τμήματα πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορούν να εξυπηρετήσουν παραπάνω από 20 βρέφη.

ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΠΩΣ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΚΟΝΤΑΕΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΩΣ 3ΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΝΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 

Την παρούσα επιστολή υπογράφουμε
όλοι παιδαγωγοί που εργαζόμαστε
στους παιδικούς σταθμούς
του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας