Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΔΑ «Απαράδεκτο το ΔΣ να μένει αμέτοχο και να μη διεκδικεί μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού»

 ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΔΑ

«Απαράδεκτο το ΔΣ να μένει αμέτοχο και να μη διεκδικεί μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού»



«Είναι απαράδεκτο, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης ΠΕΔ στη χώρα, με ευθύνη του προεδρείου να μένει αμέτοχο και να μη διεκδικεί από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού», επισημαίνουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αθήνας για σειρά ζητημάτων τα οποία και αναλύουν σε έγγραφό τους προς τη διοίκηση.

Παράλληλα, στηλιτεύουν το γεγονός πως για ακόμα μία φορά η διοίκηση προχωρά σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση με ό,τι συνεπάγεται αυτό, τη στιγμή που υπάρχουν χώροι στην Αττική που διασφαλίζουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΠΕΔΑ Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων και Βαγγέλης Σίμος, δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης.

«Από την ημερήσια διάταξη που μας εστάλη για τη "δια περιφοράς" συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6 Νοέμβρη, προκύπτουν ζητήματα τόσο όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης όσο και το περιεχόμενό της.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής, με τις "δια περιφοράς" συνεδριάσεις:

- Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων.

- Πρακτικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι.

- Δεν υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε.

Υπάρχουν χώροι στην Αττική που διασφαλίζουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Επιπλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς πρέπει να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα.

Όσον αφορά το περιεχόμενο:

Χωρίς να υποτιμούμε τη θεματολογία της ημερήσιας διάταξης, θα έπρεπε το Προεδρείο να είχε συγκαλέσει ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο για να συζητήσει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως:

- Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται, όπως για παράδειγμα στην Εστίαση.

- Την επαρκή κρατική χρηματοδότηση που πρέπει να αποδοθεί στους δήμους για να στηρίξουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να πλήττονται από την οικονομική κρίση, παίρνοντας μάλιστα υπόψη ότι, την περίοδο αυτή αποφασίζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια τα δημοτικά τέλη - φόροι και οι προϋπολογισμοί.

- Την πρόσληψη προσωπικού για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου.

- Τις εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων (νέος ΕΣΔΑ, ανάδειξη αναδόχου για τη νέα χωματερή κ.ά.).

- Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.

- Την απαράδεκτη κατάσταση της μη απόδοσης των ΜΑΠ, στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, από μια σειρά δημοτικές αρχές.

Τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα είναι ανάγκη να συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ. Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτο, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης ΠΕΔ στη χώρα, με ευθύνη του προεδρείου να μένει αμέτοχο και να μη διεκδικεί από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού».