Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Νίκος Σερετάκης: το ζήτημα του Άλσους συνδέεται με το ερώτημα ποια ανάπτυξη και για ποιόν

 Τοποθέτηση στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 9/12/2020 για το Άλσος

Η σημερινή συζήτηση είναι παραπάνω από αναγκαία. Όχι μόνο γιατί το Άλσος έχει διαχρονικά μπει στο μάτι επιχειρηματικών σχεδίων και συμφερόντων. Ούτε μόνο γιατί στην περιοχή εξελίσσονται μαζικές αλλαγές χρήσης γης. Αλλά γιατί συνδέεται με το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, το ερώτημα ποια ανάπτυξη και για ποιόν. 

Σε ένα δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος η προστασία του περιβάλλοντος θεωρείται εμπόδιο, τα εργατικά δικαιώματα παρωχημένες ακαμψίες και οι λαϊκές ανάγκες κόστος. 

Ας αναλογιστούμε για μια στιγμή τι δρόμος ανάπτυξης είναι αυτός που βαδίζουμε.  Όπου  δε βρίσκονται  7000 € για να ένα καυστήρα στο 3ο Λύκειο ώστε να μην κρυώνουν τα παιδιά αλλά σκορπίζονται εκατομμύρια για υπογειοποιήσεις άσχετες με τις λαϊκές ανάγκες. Όπου θεωρούνται εκτός θέματος οι ανάγκες για νέα  σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κέντρα υγείας, προσλήψεις προσωπικού κα αλλά προτάσσονται ως θέματα ημερήσιας διάταξης υπόγεια πάρκινγκ σε χώρους πρασίνου. 

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με διαδοχικά νομοθετήματα (998/79, 4280/14, 4351/15, 4389/16), με τελευταίο το σημερινό νόμο- έκτρωμα για το χωροταξικό,  έδωσαν στην κυριολεξία γη και ύδωρ στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου για επενδύσεις σε φτηνή γη σε προνομιακές θέσεις. Δάση άλση, ποτάμια, αιγιαλοί, υδροβιότοποι, ακόμα και περιοχές Natura όλα για την μεγάλη ιδέα, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Προωθούν γενικότερα:

  • Τη  διεύρυνση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη , είτε με αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, είτε με μακροχρόνια παραχώρηση και μίσθωση , είτε με αλλαγή χρήσης γής
  •  Τη συγκέντρωση της γης και των τεχνικών έργων
  •  Την  άρση των όποιων περιορισμών στις χρήσεις γης και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται και η συζήτηση για το Άλσος μας. Είδαμε πρόσφατα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και δηλώσεις διάφορων παραγόντων που γεννούν εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με τις προθέσεις που υπάρχουν για το Άλσος, ιδιαίτερα καθώς το συνδέουν με το γήπεδο, και μάλιστα ως εμπόδιο.  Είναι γνωστές οι τοποθετήσεις του Δήμαρχου κ Βούρου περί «κήπου του γηπέδου» αλλά και άλλων. 

Την ίδια στιγμή υπάρχει πέπλο σιωπής, σκότος βαθύ, σε ότι αφορά στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, στο τι ακριβώς διαπραγματεύεται με το υπουργείο και άλλους φορείς πίσω από τις πλάτες του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτών. 

Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν που στην πρόσφατη  απόφαση του ΥΠ.ΕΝ δεν διαβάσαμε μέτρα για την προστασία και αναβάθμιση του Άλσους, αλλά είδαμε  ένα στρέμμα για αναψυκτήριο και τραπεζοκαθίσματα, συν επιπλέον κατασκευές, και ότι άλλο με όριο το 5% - 22 στρέμματα. Και είναι φυσικάκατανοητό τι είδους δραστηριότητες ήθελε ο κ Βούρος και δε μπορούσε μέχρι σήμερα. Μας το εξήγησε με την απόπειρα εκμίσθωσης της λίμνης του Άλσους σε ιδιώτη πέρσι  τα Χριστούγεννα. 

Έχει φυσικά προηγηθελι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής της ΝΔ το 2014 που ακρωτηρίασε το Άλσος και το μετέτρεψε σε “Μητροπολιτικό Πάρκο, οι “Προδιαγραφές Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών» του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που άνοιξαν το δρόμο σε αναψυκτήρια, δρόμους και διάφορες άσχετες δραστηριότητες, από όπου η ΝΔ ξαναπαίρνει τη σκυτάλη σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις προτάσεις της υπάρχουσας διαχειριστικής μελέτης αυτά που δρομολογήθηκαν κατά προτεραιότητα ήταν έργα που ακριβώς σηματοδοτούν την απόκλιση από το δασικό χαρακτήρα (ποδηλατόδρομος, φωτισμός, νέος Κένταυρος), ενώ ζωτικές ανάγκες όπως η πυροπροστασία και ήπιας μορφής παρεμβάσεις (λχ τραπεζόπαγκοι) μπήκαν στην αναμονή. 

Η οπτική των εκπροσώπων και των Δημοτικών Αρχών των κομμάτων της αστικής διαχείρισης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ,  δεν βλέπει άλσος αλλά  εξωτικό κήπο προορισμένο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικής εστίασης στο δήμο, με διάφορες παράλληλες αλλότριες δραστηριότητες που ενδεχομένως θα αφήνουν και αυτές «κατιτίς», με λίγο πράσινο για ντεκόρ και ολίγη εκπαίδευση και πολιτισμό για μαϊντανό.  

Αυτό είναι το ρεζουμέ και το όραμα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Η δασική γη να αξιοποιείται ως πεδίο επέκτασης των οικονομικών δραστηριοτήτων στο φυσικό χώρο. 

Οι δε διαβεβαιώσεις περί διασφάλισης του δασικού χαρακτήρα σε αυτά τα πλαίσια, είναι φύλο συκής. Το θέμα είναι η τάση που διαγράφεται. Να θυμίσουμε ότι και στο Ελληνικό για Μητροπολιτικό πάρκο μιλάγανε. Το τι ακολούθησε είναι νομίζω γνωστό 

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η  θέση των κομμουνιστών ότι η ουσιαστική προστασία του φυσικού μας πλούτου, των δασών και των ρεμάτων, η  αναβάθμιση του αστικού πρασίνου μέσα στο αστικό ιστό για την βελτίωση του φυσικού, δομημένου, εργασιακού περιβάλλοντος όπου ζει, εργάζεται και κινείται ο άνθρωπος προϋποθέτει μια άλλη κοινωνία, όπου η γη, η εργατική δύναμη, τα μέσα παραγωγής δεν αποτελούν εμπορεύματα και μπορούν, με κεντρικό σχεδιασμό, να τεθούν στην υπηρεσία της κάλυψης των λαϊκών αναγκών. 

Όμως σήμερα τοποθετούμαστε για το χαρακτήρα του Άλσους. Είτε ως δημόσιου δασικού οικοσυστήματος, ως κοινωνικού αγαθού. Είτε ως  πεδίου εκμετάλλευσης στα χέρια ιδιωτών για το κέρδος 

Το Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε σύμβουλος ξεχωριστά έχουμε μεγάλη ευθύνη να απορρίψουμε το δρόμο που περιγράφει η υπουργική απόφαση, σεβόμενοι και τους σκληρούς αγώνες που έχουν γίνει για το Άλσος. 

Να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν συζητάμε περαιτέρω συρρίκνωσή του ούτε κατά 1 τετραγωνικό 

Να διεκδικήσουμε όλο το αναγκαίο προσωπικό, μέσα και πόρους  για την προστασία και αναβάθμιση του