Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Τοποθέτηση του Νίκου Σερετάκη στο ΔΣ της 20/10 για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στα σχολεία

Τα όσα έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο με το χιονιά, τις πυρκαγιές, τις βροχές επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τις θέσεις και τις προειδοποιήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την πολιτική προστασία και έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα όλες τις παρατάξεις που κινούνται στο φάσμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ.

Δεν ήσασταν όλοι εσείς πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, με την εξαίρεση ενός ανεξάρτητου συμβούλου, που ψηφίζατε με χέρια και με πόδια τα σχέδια πολιτικής προστασίας «Βορέας», «Ιόλαος» και «Δαρδανός», τα οποία αποδείχθηκαν ναυάγια επικίνδυνα για το λαό στην πρώτη νεροποντή, τον πρώτο χιονιά, την πρώτη πυρκαγιά όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει;

Η Λαϊκή Συσπείρωση όπως γνωρίζετε επίμονα  φέρνει και ξαναφέρνει τα θέματα της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αυτά της πυρασφάλειας και της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής  και αντικεραυνικής προστασίας των σχολείων. Όμως Δημοτικές Αρχές και κυβερνήσεις έχουν άλλες προτεραιότητες με πυξίδα το κέρδος και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Στις 14 Σεπτέμβρη 2021 οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ερώτηση προς τους αντιδημάρχους κκ Τάσο Κωνσταντινίδη και Λύσανδρο Γεωργαμλή μεταξύ άλλων σημείωναν:

«Δυστυχώς και στο Δήμο μας παραμένουν τα κοντέινερ στο 1ο Λύκειο και εκτός από μικροπαρεμβάσεις δεν έχει γίνει τίποτα δύο χρόνια τώρα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων. Ακόμα εκκρεμούν οι κατάλληλες επισκευές σε σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό του 2019. Συνεχίζει να υπάρχει στο Δήμο μας σχολείο χωρίς πόσιμο νερό και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του 4ου κύματος της πανδημίας, μαθητές αναγκάζονται να στριμώχνονται σε ακατάλληλες αίθουσες…

Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρείται ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα” εάν δε στάζει το ταβάνι, εάν δεν πέφτουν σοβάδες, εάν λειτουργεί ο λέβητας, εάν υπάρχουν τζάμια και κουρτίνες  στα παράθυρα, να αποτελεί επίτευγμα άξιο σχολιασμού άμα βάφονται τα σχολεία.»

1ο Λύκειο:  κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές πάνε και έρχονται,  τα προβλήματα μένουν

Η απάντηση από τη Δημοτική Αρχή δεν έφτασε ποτέ, και η εικόνα των σχολείων -όλων των σχολείων, γιατί δεν υπήρξε ούτε 1 χωρίς πρόβλημα, ακόμα και ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός της Χαλκηδόνας που φτιάχτηκε το 2017 πλημμύρισε -  μας ανάγκασε να αναζητήσουμε μόνοι μας ορισμένα στοιχεία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το 1ο Λύκειο ΝΦ που έγινε θέμα με πανελλήνια και διεθνή προβολή. Αποτελεί άραγε έκπληξη τα όσα διαδραματίστηκαν; Έχουμε και λέμε:

 

2017 Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Δούρου στην Περιφέρεια, Βασιλόπουλος στο Δήμο. Κτηριακές ανάγκες που αναφέρει και παρεμβάσεις που ζητά αφορούν:

  •        Τις νέες αίθουσες (που έχουν εξελιχθεί σε άλλο ένα γεφύρι της Άρτας μαζί με το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο)
  •          Φρεάτια
  •          Αποχωρητήρια
  •          Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

2018 Ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Δούρου στην Περιφέρεια, Βασιλόπουλος στο Δήμο:

  •          Τις νέες αίθουσες
  •          Φρεάτια,
  •          Τουαλέτες και βρύσες
  •          Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ
  •          Παρέμβαση στον αύλειο χώρο
  •          Πόρτα στον 1ο όροφο για προαυλισμό των καθηγητών

2019 ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΑΝΕΛ, Δούρου στην Περιφέρεια, Βασιλόπουλος στο Δήμο:

  •          Τις νέες αίθουσες
  •          Φρεάτια
  •          Αποχωρητήρια
  •          Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ
  •          Επισκευές στον αύλειο χώρο
  •          Πόρτα στον 1ο όροφο για προαυλισμό των καθηγητών
  •          Βάψιμο
  •          Επισκευή σε ρωγμή από όπου μπαίνουν νερά στη βιβλιοθήκη

2020 Κυβέρνηση ΝΔ, Πατούλης στην Περιφέρεια, Βούρος στο Δήμο, μια από τα ίδια και 2021 πλημμύρα. Καμία έκπληξη λοιπόν.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός…

2ο Δημοτικό – 1ο Νηπιαγωγείο: Που είδατε το σχολείο για να δείτε το πρόβλημα;

Εδώ η κατάσταση ήταν ακόμα πιο σοβαρή, παρότι πήρε μικρότερη δημοσιότητα. Εκτός και αν δεν είναι αντιληπτό τι σημαίνει δάσκαλοι να εκκενώνουν το νηπιαγωγείο κουβαλώντας αγκαλιά τα νήπια και παιδιά σαστισμένα να κλαίνε.

Ας δούμε τις υποδομές του 2ου Δημοτικού: Σχολείο στο κέντρο της πόλης που δεν έχει σύγχρονο εργαστήριο υπολογιστών, δεν έχει εργαστήριο φυσικών επιστημών, δεν έχει αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη. Διαθέτει όμως υποδομή κατά πως φαίνεται για πρόχειρη πισίνα ευγενική προσφορά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η Δημοτική Αρχή φαίνεται να…αγνοεί την ύπαρξη του 1ου Νηπιαγωγείου! Τουλάχιστον αυτό λέει σε απαντητικό έγγραφο σε κοινοβουλευτική ερώτηση

Ρωτάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ στις 24/9/2021 «πόσα τμήματα νηπιαγωγείων λειτουργούν εντός σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή στους αύλειους χώρους τους» και απαντά ο Δήμαρχος κ Βούρος στις 18/10, μετά τις πλημμύρες: « σας γνωρίζουμε ότι στον Δήμο μας δεν λειτουργούν Τμήματα Προσχολικής Αγωγής σε χώρους άλλων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πλην των χώρων των Νηπιαγωγείων

Μάλιστα. Το 1ο Νηπιαγωγείο αποτελεί οπτικό φαινόμενο κατά τη δημοτική αρχή ΚΙΝΑΛ-ΝΔ, όπως και η τρύπα που ανοίχθηκε στο 5ο Δημοτικό από την Δημοτική Αρχή ΣΥΡΙΖΑ για να προσαρτηθεί μια αίθουσα στο νηπιαγωγείο και να καταργηθεί η βιβλιοθήκη του σχολείου, κατ εφαρμογή της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η προσπάθεια να πλασαριστεί ως αιτία των καταστροφών η «ένταση» των καιρικών φαινομένων στερείται σοβαρότητας.

Πως εξηγείτε το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά ένα προβλέψιμο και αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, μια φθινοπωρινή καταιγίδα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού σε πολλές περιοχές της χώρας και συνοδεύεται από πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών.

Άλλωστε οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα σε Αττική, Εύβοια, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και άλλες περιοχές, δεν είναι νέες. Έχουμε δει, τη Μάνδρα, την Εύβοια και τη Θεσσαλία, στο Δήμο μας έχουμε δει τη ΣΚΡΑ και τον Κηφισό, έχουμε δει την πλημμύρα του 1994.

Ας δούμε πως απαντά το σημερινό κράτος και ο Δήμος ως κρίκος του

- Προς τα λαϊκά στρώματα κουνώντας το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης Μετά τις εκκενώσεις του καλοκαιριού στις πυρκαγιές, τώρα βρήκαμε το κλείσιμο δρόμων ως φάρμακο από τις πλημμύρες.

- Προς το κεφάλαιο με προώθηση της ατζέντας των μονοπωλίων και του Ιμπεριαλισμού. Το φάρμακο που βρήκε η κυβέρνηση είναι η ένταξη της Πολιτική Προστασία στον 3ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ. Όπως το 2018 μετά το ΜΑΤΙ ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε την Πολιτική Προστασία με το ΝΑΤΟ και την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών

- Προς τους πληγέντες με υποβάθμιση του προβλήματος, απαξίωση. Το είδαμε ανάγλυφα και στο πως αντιμετωπίστηκαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου από την ΝΔ και τον κ Ψαριανό – διατελέσας στέλεχος και της κυβερνώσας «αριστεράς» και της κυβερνώσας «δεξιάς»-  μέχρι τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και τις χαριτολογίες του κ Δημάρχου.

Είναι όμως γραφτό όταν πέφτει χιόνι να παγώνουμε, όταν βρέχει να πνιγόμαστε, όταν ανάβει μια φωτιά να γινόμαστε στάχτη; Μιλάμε για τον άνθρωπο του  21ο αιώνα, όχι αυτόν των σπηλαίων.

Η ουσία: όσο για το κεφάλαιο «βρέχει» εκατομμύρια, τόσο οι  λαϊκές οικογένειες  πνίγονται στα λασπόνερα

Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί οι εικόνες που έγιναν «σήμα κατατεθέν» της τελευταίας νεροποντής στην Αττική, όπως 1ου Λυκείου και 2ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και του λεωφορείου – υποβρύχιου στην Ποσειδώνος αφορούν σημεία λίγα μέτρα παραδίπλα από τις εμβληματικότερες επενδύσεις στην Αττική;  Γιατί μέσα σε αυτή την βροχή εκατομμυρίων που πέφτει για τα επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου δεν βρίσκονται λίγες ψιχάλες ευρώ για τα σχολεία και την αντιπλημμυρική προστασία;

Δεν πρόκειται για αντίφαση, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου την οποία υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές των αστικών πολιτικών δυνάμεων,

Δισεκατομμύρια δίνονται για την προώθηση των γεωστρατηγικών επιδιώξεων του ελληνικού αμερικανικού και γαλλικού κεφαλαίου, για πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία, στρατεύματα στο Μαλί και το Αφγανιστάν, αεροπορικές περιπολίες στην Βόρεια Μακεδονία,  αλλά για τα σχολεία, τα κέντρα υγείας τα νοσοκομεία το μενού έχει μονάχα «συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμό», «περιορισμό κόστους» και παράδοση στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Αυτά δεν «χωράνε» σε ένα κράτος που οι προτεραιότητές του αποτυπώνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το κοινό πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων από τη ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ  μέχρι το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25. Δηλαδή εξοικονόμηση πόρων για να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για να «βγαίνει» ο προϋπολογισμός των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών.

Αποτέλεσμα: χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά εκτεθειμένα σε κάθε είδους φυσικό φαινόμενο, που φορτώνονται από πάνω την «ατομική ευθύνη» για ότι προκύψει. Είτε αυτά που είδαμε την περασμένη βδομάδα, είτε  το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και τον περασμένο χειμώνα με τον χιονιά.

Η στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του, λοιπόν, είναι αυτή που μπαίνει εμπόδιο στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Ταυτόχρονα φανερώνει και προς τα πού πρέπει να στραφεί η πάλη των εργαζομένων, ώστε κάθε διεκδίκηση να σημαδεύει τον πραγματικό εχθρό, το ίδιο το κράτος, την οικονομία και συνολικά το σύστημα που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το επιχειρηματικό κέρδος. 

Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, οι νέοι και οι γυναίκες να απαιτήσουν χωρίς χρονοτριβή, άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις, έργα υποδομής που θα θωρακίζουν τη ζωή και την περιουσία της λαϊκής οικογένειας. Ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων. Μέτρα ώστε όλα τα σχολεία να είναι πλήρως λειτουργικά και ασφαλή.

Πως όμως να υπάρχει ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση του αστικού ιστού. όταν βασιλεύει η πολεοδομική αναρχία που προκαλείται από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό;

Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη αποτελεί τροχοπέδη στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων. Γιατί αυτός πρέπει να ξεκινά απ' την πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση της χρήσης γης, των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, του υδρολογικού κύκλου, μέχρι τα αναγκαία έργα υποδομής.

Η διάγνωση του προβλήματος φωτίζει και το δρόμο για την ουσιαστική λύση του!