Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Εκδήλωση μνήμης για την Ευανθία Ζωίδη (Κόντου) και τον Δημοκρατικό Στρατό


 
 
Οι οργανώσεις Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ & το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησαμε εκδήλωση για να τιμήσουμε την συντρόφισσα Ευανθία Κόντου - Ζωίδη και τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ το Σάββατο 10 Δεκέμβρη ώρα 5:30 μ.μ. στο ΠΠΙΕΔ.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ "ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ", υπήρχε έκθεση για την εποποιία του ΔΣΕ με αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα, έκθεση βιβλίου και δόθηκαν αναμνηστικά! 


Η συντρόφισσα Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν.

Η Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία (1927-2022) γεννήθηκε στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Η οικογένειά της πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και η συντρόφισσα Ευανθία με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στις γραμμές του. Υπηρέτησε στο Γενικό Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, στην 14η Ταξιαρχία στο Βίτσι και στη Σχολή Υγειονομικών Στελεχών - Ανθυπολοχαγών. Πήρε μέρος αδιάκοπα στη μεταφορά τραυματιών στη μεγάλη Μάχη της Βόρειας Πίνδου, που κράτησε 70 μέρες το καλοκαίρι του 1948, καθώς και στις Μάχες του Μπίκοβικ το 1948 και της Φλώρινας τον Φλεβάρη του 1949. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Υγειονομικού.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ αρχικά πέρασε στην Αλβανία και στη συνέχεια έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία, όπου απέκτησε την κόρη της, Θάλεια, με τον αγωνιστή Γιώργο Ζωίδη, στέλεχος του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, ιστορικό και συγγραφέα. Στην πολιτική προσφυγιά σπούδασε Ρωσική Φιλολογία και ανήκε στην ΚΟΒ Μηχανισμού της ΚΕ. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1981 συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

Η συντρόφισσα Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν.


 
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Το Ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», (2016) είναι μια παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, για να τιμήσει τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα.

Σε σκηνοθετική επιμέλεια Κώστα Σταματόπουλου και γυρισμένο από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε για αυτό το σκοπό αποτελούμενη από τους Λεωνίδα Βαρδαρό, Κώστα Σταματόπουλο, Σήφη Στάμου,  Θεοδοσία Γραμματικού, Γιάννη Μαρούδα. Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία που αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου , ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ.

Η δεκαετία 1940 - '49 είναι πολύ πλούσια, ανεξάντλητη πηγή σε ιστορικά συμπεράσματα με μεγάλη αξία, για όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας και γενικότερα.

Εβδομήντα χρόνια μετά ο αγώνας του ΔΣΕ εμπνέει, αλλά και ενοχλεί τον ταξικό αντίπαλο. Η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης εναντίον του ΔΣΕ. Καμιά συκοφαντική, αντικομμουνιστική και οπορτουνιστική επίθεση δεν μπορεί να σκιάσει τον αγώνα του ΚΚΕ, τον αγώνα του ΔΣΕ, τη λεβεντιά και το ήθος του.

Η ταινία «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» κατορθώνει να αναπλάσει μέσα από ντοκουμέντα, στην πλειοψηφία τους άγνωστα έως τώρα, βήμα το βήμα σημαντικές πλευρές από τη ζωή των μαχητών, την πρώτη απόπειρα για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές. Ξεχωρίζει το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη, από την ομιλία του στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1957, να εξηγεί την πολιτική του Κόμματος εκείνη την περίοδο.

Ενα μοναδικό και συγκλονιστικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, που αποτίει τον δικό του φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έδωσαν 4.000 μάχες σε όλη την Ελλάδα και έκαναν τον «Ολυμπο να βροντήξει και πάλι». Εικόνες του «τότε», μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ μπλέκονται με εικόνες του «σήμερα», με τα ίχνη που υπάρχουν ακόμα στα βουνά που μαρτυρούν, που θυμίζουν τον τιτάνιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από την οθόνη περνούν οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Η σκηνοθετική ομάδα, που συστήθηκε γι' αυτόν το σκοπό, δούλεψε με αρχεία που αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και Κρατικά Αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ.

«Πώς γεννήθηκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές; Τέτοιοι ήρωες; Από πού άντλησαν τη δύναμη να σηκώσουν το φοβερό βάρος αυτού του άνισου πολέμου, αψηφώντας το θάνατο; Γιατί ο δίκαιος και ηρωικός αγώνας τους συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του αντιπάλου, που συνεχίζεται έως σήμερα με τη διαστρέβλωση και κατασυκοφάντησή του; Τι ήταν τελικά ο ΔΣΕ;».

Είναι χρέος μας να διαδοθεί περισσότερο η ιστορική αλήθεια. Οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η Ιστορία διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει και οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ - ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ - ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!