Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την σχολική στέγη: Οι παρεμβάσεις των φορέων (VIDEO)

 


Το ζήτημα της ασφαλούς και σύγχρονης σχολικής στέγης, ζωτικής σημασίας για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας και για τους εκπαιδευτικούς, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες  το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. «Ασφαλής και σύγχρονη σχολική στέγη: Πολυτέλεια ή ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης.

Το σχολείο που διαμορφώνεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου «αναμετρήθηκε» με το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, καθώς φορείς των γονιών, των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτικών μετέφεραν την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά στα σχολεία τους, με προβλήματα στις υποδομές, με ολοφάνερη την αναντιστοιχία με τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και με τις τεράστιες δυνατότητες.

Μεταφέρθηκε παράλληλα εμπειρία από τις δράσεις διεκδίκησης για αναβάθμιση των υποδομών, για αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που αποτελεί εμπόδιο στα μορφωτικά δικαιώματα. Σε αυτές τις διεκδικήσεις οι επεξεργασίες και θέσεις του ΚΚΕ για το σχολείο μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά, καθώς αναφέρονται σε ένα σχολείο που βάζει πρώτα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και των παιδιών του και είναι απεγκλωβισμένο από τις λογικές των περικοπών, του «εξορθολογισμού», της υπαγωγής της Εκπαίδευσης στον στόχο της αύξησης της κερδοφορίας των λίγων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου τομέα με το ΚΚΕ, επισήμανε ότι το σχολικό συγκρότημα όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση «έγινε πέρσι διεθνώς γνωστό με τις πλημμύρες και αποτελεί σύμβολο της κρατικής αδιαφορίας και του διαχρονικού εμπαιγμού από τα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις τους, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τους.



Η παρουσία μας εδώ δηλώνει στήριξη στον αγώνα που δίνουν εδώ και 20 και βάλε χρόνια γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για τις νέες αίθουσες που όλο έρχονται και ποτέ δε φτάνουν ώστε να πάψουν επιτέλους οι μαθητές να στοιβάζονται σε κοντέινερ και σε μπουντρούμια».

Ακόμα, εξέφρασε την αλληλεγγύη «στους δασκάλους και καθηγητές των παιδιών μας που απεργούν αύριο σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην ψευδεπίγραφη αξιολόγηση», ενώ υπογράμμισε ότι «αυτές τις μέρες ο νους όλων μας είναι κοντά στους σεισμοπαθείς της Συρίας και της Τουρκίας. Η αλληλεγγύη, η τρυφερότητα των λαών όπως έλεγε ο Τσε, η συγκινητική προσφορά του λαού μας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα των χωρών αυτών που δοκιμάζονται σκληρά πρέπει να δυναμώσει, με κάθε μέσο και τρόπο. Οπως πρέπει να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και την εξουσία τους σε κάθε χώρα».

«Καμία αναμονή από τις δυνάμεις που στηρίζουν το άδικο αυτό σύστημα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής. Με ΚΚΕ ισχυρό μπορούμε» κατέληξε ο Ν. Σερετάκης.

Διεκδικήσεις απέναντι σε προβλήματα που χρονίζουν


Η Ανθή Σταμοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, αναφέρθηκε στο ιστορικό των διεκδικήσεων για ένα σύγχρονο ασφαλές κτίριο που θα στεγάζει το σχολείο που φιλοξένησε την εκδήλωση. Με αφορμή τον τίτλο της εκδήλωσης σημείωσε πως «το σχολείο μας δεν είναι ούτε ασφαλές ούτε σύγχρονο» κάνοντας μία αναδρομή από την κατασκευή του σχολείου το 1965, την ανακατασκευή το 2001 μετά τον σεισμό του 1999. Οταν προέκυψε αύξηση των μαθητών, αντί να κατασκευαστούν αίθουσες επιλέχτηκε η «λύση» της στέγασης σε κοντέινερ, με «διαδρομοαίθουσες», με μετατροπή εργαστηρίων σε αίθουσες διδασκαλίας και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί δύο δεκαετίες μετά. «Αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια για αξιοπρεπές ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας», σημείωσε αναφερόμενη στις πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, τις δεσμεύσεις και "καλές προθέσεις" αντί για λύσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα σχολεία δεν αποτελούν προτεραιότητα και σημείωσε πως με δεδομένη τη χρηματοδότηση, πρέπει να εξαντληθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να λυθεί το πρόβλημα.

Η εκπρόσωπος των γονιών στην παρέμβασή της αναφέρθηκε και στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, ανάμεσα σε αυτές, τις εξετάσεις PISA που εφαρμόζονται τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα και σήμερα ελλείψεις, στην θέσπιση και εφαρμογή της ΕΒΕ, την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, την προωθούμενη «αυτονομία», τους «νομάδες» αναπληρωτές που είναι τώρα αντιμέτωποι με την αξιολόγηση.

Η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Αρετή Περιβόλα, ξεκίνησε την παρέμβασή της τονίζοντας τη σημασία που έχει η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο συγκεκριμένο σχολείο και αναφέρθηκε στις διαρκείς διεκδικήσεις των γονιών και μαθητών για το κτιριακό ζήτημα του 1ου Λυκείου. Επισήμανε την αντίφαση ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση της σχολικής στέγης και σε άλλα έργα που γίνονται ταχύτατα στην περιοχή.

Σημείωσε πως γενικότερα τα σχολεία του Δήμου παρουσιάζουν προβλήματα, στεγάζονται σε παλιά κτίρια, αναφέροντας ως χαρακτηριστική περίπτωση το συγκρότημα των πρώην ΚΑΤΕΕ όπου σήμερα στεγάζονται τρία ΕΠΑΛ, με το 1ο ΕΠΑΛ να παραμένει άστεγο μετά το σεισμό, να έχει λεηλατηθεί, να απειλείται με μετατροπή σε αποθήκες του Δήμου τη στιγμή που οι ανάγκες για σχολεία διευρύνονται.



Ο Παυσανίας Τσούλας, γραμματέας της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας στάθηκε ιδιαίτερα στο στεγαστικό πρόβλημα των ΕΠΑΛ, καθηγητής σε ΕΠΑΛ επί 20 χρόνια και ο ίδιος, σημειώνοντας, με αφορμή παρεμβάσεις που δρομολογούνται στους χώρους τους, πως τα δημόσια σχολεία δεν είναι κτήμα κανενός, ανήκουν στο λαό και έχει αυτός δικαίωμα να το αξιοποιεί για τις ανάγκες του.

Όπως είπε, σήμερα τα ΕΠΑΛ του Δήμου, με ιστορία 50 χρόνων, λειτουργούν χάρη στην πλάτη που βάζουν οι εκπαιδευτικοί για την εκπαίδευση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Σε αυτά στεγάζονται 800 μαθητές και πάνω από 120 εκπαιδευτικοί, ωστόσο αντί να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε το συγκρότημα έκτασης 47 στρεμμάτων να καλύπτει τις ανάγκες, κάθε επιχειρηματίας το θέλει για να κάνει μπίζνα. Όπως κατήγγειλε, διαπιστώθηκε πως η ΚΤΥΠ έδωσε παραχωρητήριο ώστε να αποχαρακτηριστεί μεγάλο κομμάτι του 1ου ΕΠΑΛ και χρειάστηκε εκπαιδευτικοί και μαθητές να μπουν μπροστά για να σταματήσουν αυτά τα σχέδια.


Ο πρόεδρος του 15μελούς του 3ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας, Βασίλης Ραπτόπουλος, μετέφερε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στο σχολείο, χωρίς θέρμανση στην καρδιά του χειμώνα, χωρίς ίντερνετ, αλλά και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο αγώνας τους με απειλές και εκφοβισμό.

«Εμείς δεν το βάλαμε κάτω», σημείωσε δηλώνοντας πως οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με αισιοδοξία και πίστη.


Η Γεωργία Γερογιάννη, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου αναφέρθηκε στις δυσκολίες μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι του Δήμου προσπαθούν να ανταποκριθούν στον όγκο δουλειάς που έφερε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους.

Όπως ανέφερε, σε 33 σχολεία του Δήμου υπάρχουν μόλις 34 καθαρίστριες εκ των οποίων οι 5 είναι με μόνιμη σχέση εργασίας και οι υπόλοιπες με συμβάσεις που ανανεώνονται. Οι σχολικοί φύλακες είναι μόνο 5 και η μονιμοποίησή τους έχει συνοδευτεί από την κατάργηση του κλάδου που εξέφρασε τον φόβο ότι θα ανοίξει ζήτημα ιδιωτικής φύλαξης των σχολικών κτιρίων. Με συμβασιούχους λειτουργούν κατά κανόνα και οι πέντε παιδικοί σταθμοί όπου επίσης υπάρχει κτιριακό πρόβλημα. Ενας από αυτούς είναι σε ενοικιαζόμενο ακατάλληλο κτίριο και ο χώρος που προοριζόταν για την κατασκευή νέου, παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη.

Παράλληλα καταγράφεται έλλειψη σε βασικά είδη διατροφής σε παιδικούς σταθμούς, απόρροια της υποχρηματοδότησης. Τέλος ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την ανάδειξη μέσα στη Βουλή των ζητημάτων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Σωματείο.


Η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» επισήμανε πως το πρόβλημα της σχολικής στέγης, έχει οξυνθεί με δεδομένη την πολιτική του «εξορθολογισμού» του κόστους στην Εκπαίδευση, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις φέρνοντας εδώ και χρόνια τη συστηματική και συνειδητή συρρίκνωση της χρηματοδότησης, πλήττοντας την εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών.

«Οι εικόνες των πλημμυρισμένων σχολείων, των ταβανιών που στάζουν, των αυλών που μετατρέπονται σε λίμνες, των containers που στριμώχνονται νήπια και προνήπια χρησιμοποιώντας τα για σχολικές αίθουσες, των απαξιωμένων σχολικών εργαστηρίων και των καταργημένων βιβλιοθηκών έχουν τις υπογραφές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ανέδειξε και την τεράστια αντίφαση ανάμεσα στις υποδομές των ιδιωτικών σχολείων που γίνονται προνόμιο όσων έχουν χρήματα.


Στα προβλήματα που καταγράφονται στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση αναφέρθηκε από το βήμα της εκδήλωσης ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Βεργάκης. Σοβάδες που πέφτουν από το ταβάνι, λάμπες που σπάνε από το κρύο, απαράδεκτες οδηγίες για άνοιγμα του καλοριφέρ «με ρέγουλα» ήταν μερικά από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε.

Σημείωσε παράλληλα πως νήπια στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες, ότι απουσιάζει απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας κλπ. Την ίδια στιγμή, παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν το σχολείο τους, κάτι που σημαίνει ότι πολλά μπορεί να βρίσκονται σπίτι τους ή στα γενικά σχολεία με τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν άνθρωπο να βρίσκεται δίπλα στο παιδί τους.

Όπως τόνισε, όλα τα παραπάνω αφορούν τους όρους με τους οποίους γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, είναι αποτελέσματα της παραίτησης του κράτους από την ευθύνη για την χρηματοδότηση των σχολείων που θα ενταθούν με την προωθούμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας.


Εκ μέρους του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Γιάννης Καμαρινός ξεκίνησε την παρέμβασή του ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τις παρεμβάσεις και την πολύμορφη στήριξη στους αγώνες των φορέων της ειδικής αγωγής η οποία, όπως επισήμανε, με τους σημερινούς όρους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις σύνθετες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, παρόλο που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες. Επισημαίνοντας αυτή την αντίφαση, τόνισε ότι έχει ως αποτέλεσμα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κοινωνία να περιθωριοποιούνται.

Μίλησε για έλλειψη κατάλληλων υποδομών για λειτουργία με όρους ασφάλειας, υπεράριθμα σχολεία με ελλείψεις σε κατάλληλο προσωπικό, με τις σχολικές μονάδες να μην φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες, σχολεία «φαντάσματα» όπως στην περιοχή όπου υπάρχει ειδικό σχολείο στα χαρτιά αλλά δεν υπάρχει κτίριο.


(Πηγή: 902.gr)