Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Να στεγαστούν σε σύγχρονα σχολικά κτίρια τα ΕΠΑΛ της Νέας Φιλαδέλφειας

Η  εικόνα του εγκαταλελειμμένου 1ου ΕΠΑΛ

Να στεγαστούν σε σύγχρονα σχολικά κτίρια που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες οι 1.000 περίπου μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας, του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας και του 5ου Εργαστηριακού Κέντρου ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Τσοκάνης με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή:

«Το σχολικό συγκρότημα των πρώην ΚΑΤΕΕ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού στο ύψος της παλιάς “RENAULT”, φιλοξενεί το 1ο, το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), το 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο ΕΠΑΛ και το 5ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) με συνολικά 800 περίπου μαθητές και μαθήτριες και 150 εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές.

Γενικότερα, όλα τα παραπάνω σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης δέχονται μαθητές από τις περιοχές των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Αγ. Αναργύρων, Αχαρνών, Γαλατσίου, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Ν. Αττικής.

Το 5ο Εργαστηριακό Κέντρο αξιοποιείται για τους μαθητές των τριών Επαγγελματικών Λυκείων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Ν. Ιωνίας και παλαιότερα του ΔΙΕΚ Μεταμόρφωσης. Επίσης, στα εργαστήρια του 5ου ΕΚ εκπαιδεύονται και οι μαθητές του "Μεταλυκειακού έτους - Τάξη μαθητείας" του 1ου & 2ου ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας.

Η παντελής έλλειψη της κρατικής μέριμνας για τα τρία ΕΠΑΛ όπου φοιτούν παιδιά από κατ’ εξοχήν φτωχές λαϊκές οικογένειες αλλά και εργαζόμενοι μαθητές καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα.

Επιγραμματικά:

  • 4 χρόνια τώρα το 1ο ΕΠΑΛ παραμένει άστεγο μετά τον σεισμό του 2019 και φιλοξενείται καταχρηστικά σε χώρους του 2ου ΕΠΑΛ και του 5ου ΕΚ.

  • Εδώ και 20 χρόνια δεν έχει βαφτεί ούτε ένας τοίχος στο 5ο Εργαστηριακό Κέντρο. Σημειώνεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα της Αττικής.

Επιπροσθέτως, σημειώνουμε ότι τα κτίρια των ΕΠΑΛ έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που έχει εξαγγείλει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, ενώ έγινε προσπάθεια από τον Δήμο να μετασκευαστεί παράνομα το σχολικό γυμναστήριο του 1ου ΕΠΑΛ σε αποθήκη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ είχε χαρακτηρισθεί ως χρήζον σοβαρών επισκευών (βαθμός Γ) μετά τον σεισμό του ’19 όπως και ολόκληρο το σχολείο και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή παρεμβάσεις ενισχύσεων.

Ο συγκεκριμένος χώρος, λόγω θέσης και μεγέθους, έχει χαρακτηριστεί ως "φιλέτο" και κατά καιρούς στον Τύπο αλλά και διά στόματος πολιτικών παραγόντων του Δήμου και άλλων διατυπώνονται προθέσεις για αλλαγή του χαρακτήρα και της χρήσης της έκτασης του συγκροτήματος για κατασκευή γηπέδων - αθλητικών χώρων, κλειστού θεάτρου, πάρκινγκ και οτιδήποτε άλλο εκτός από σχολεία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

- Tι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, ώστε οι 1.000 περίπου μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας, του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας και του 5ου Εργαστηριακού Κέντρου να στεγαστούν σε σύγχρονα σχολικά κτίρια που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

- Τι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι τότε ώστε να διαμορφωθούν ανθρώπινες συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

- Πότε θα ξεκινήσουν επιτέλους οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας που εκκρεμούν από το 2019 ώστε να επαναλειτουργήσει κανονικά.

- Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην αλλάξουν οι χρήσεις γης της έκτασης όπου βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα και να παραμείνει και αναβαθμιστεί ο χώρος επαγγελματικής εκπαίδευσης».