Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η τοποθέτηση του Γιάννη Ζαχαριάδη για την μετατροπή των σχολείων σε πάρκινγκ (VIDEO)



Ας δούμε λίγο μέσα σε πιο πλαίσιο καλούμαστε να αποφασίσουμε για την μετατροπή των προαύλειων χώρων σε parking. Έχουμε επιστολές διαμαρτυρίας από τους συλλόγους διδασκόντων του 2ου Δημοτικού, του 1ου Νηπιαγωγείου, από καθηγητές του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου, από τις πρωτοβάθμιες ενώσεις των δασκάλων και των καθηγητών, από την ένωση γονέων, από τους συλλόγους γονέων των σχολείων. Έχουμε επιστολές από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή με αρνητική γνώμη, που δηλώνουν αναρμόδιες να συνηγορήσουν σε παραχώρηση σχολικού χώρου για τέτοια χρήση.

Καταφέρατε να συσπειρώσετε όλον αυτό τον κόσμο εναντίον σας μόνο για τις 7 ώρες που λέτε ότι θα παραχωρηθούν τα προαύλεια; Κάκιστα ο κ. Βούρος υποσχέθηκε στην ΕΠΟ και στην ΟΥΕΦΑ δημόσιους χώρους , χωρίς καμία έγκριση από οποιονδήποτε, λες και πρόκειται για προσωπική του περιουσία. Είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που θεωρεί την εκπαίδευση παραπαίδι, κόστος, και έχει οδηγήσει στο χάλι των σχολείων που βλέπουμε όλοι, με διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Από την άλλη η πολιτική απόφαση είναι δική σας, θα παρθεί τώρα. Μειώσατε το ποσό που δίνεται στα σχολεία μέσω των σχολικών επιτροπών, κοστολογήσατε τις δαπάνες για επισκευές σε όλα τα σχολεία, όσο μιάμιση έξυπνη διάβαση και τώρα ζητάτε την αλλαγή χρήσης των σχολικών χώρων για τα συμφέροντα μιας Α.Ε.

Τρέχετε να εφαρμόσετε το νόμο Κεραμέως, που προωθεί την εκμετάλλευση των σχολικών κτηρίων, ενός σχολείου της αγοράς και όχι της γνώσης, με άξιους συμπαραστάτες στενούς συνεργάτες του κ.Βούρου που θέλουν τα προαύλεια μόνιμα parking, για να βγάζουν τα σχολεία τα έξοδά τους. Αν αυτό δεν είναι η μετατροπή των σχολείων σε χώρους προς εκμετάλλευση και των διευθυντών σε manager που θα προσελκύουν επενδύσεις, τότε τι είναι;

Πως τοποθετούνται στο θέμα ο κ Γούλας ως αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, η κ. Γεωργίου ως εκπαιδευτικός;

Από την άλλη από που αντλεί το δικαίωμα η όποια ΕΠΟ να υπαγορεύει το σχολικό πρόγραμμα και από που και ως που έρχεστε να ικανοποιήσετε το αίτημα ενός ιδιώτη να κηρυχθεί η 29 Μαίου σχολική αργία. Με ποιο δικαίωμα μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία επεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία; Οι σύμβουλοι και όλοι αυτοί που τρελαίνονται όταν γίνει μια μέρα κατάληψη, που είναι τώρα; Όταν αγωνίζονται μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί για τα δίκαια αιτήματα τους είναι πρόβλημα τα κλειστά σχολεία, όταν αγωνίζονται 2 α.ε σε χώρο που εκμεταλλεύεται εμπορικά μια 3η α.ε τότε δεν πειράζει.

Ο κ. Βούρος μπορεί να υποσχόταν τα πάντα στους διοργανωτές και τα οικονομικά συμφέροντα που κινούνται πέριξ τους, γιατί ήξερε ότι οι υποσχέσεις του δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα , εσείς όμως έρχεστε να τις υλοποιήσετε παραδίδοντας άνευ όρων τα σχολεία, όπως πολύ σωστά αναφέρει στην επιστολή της η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, καθώς δεν ορίζεται ποιος είναι ο υπεύθυνος για την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων.

Από την άλλη ενώ κάνετε τόση φασαρία για τα 20- 30 αυτοκίνητα των επίσημων, δεν βλέπω το παραμικρό ενδιαφέρον για τους κατοίκους, και ειδικά τα παιδιά μας, τους μαθητές των σχολείων. Πως θα μετακινηθούν οι κάτοικοι , τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς, που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα φροντιστήρια εκείνη την ημέρα, δεδομένου ότι την επόμενη μέρα αρχίζουν οι πανελλήνιες για τα ΕΠΑΛ και την μεθεπομενη για τα ΓΕΛ;

Και κλείνοντας ,σε ότι αφορά στην επικίνδυνη λογική τα σχολεία να βγάζουν κέρδη, ως εκπαιδευτικός και γονιός έχω να επισημάνω το εξής: Tο μόνο κέρδος που πρέπει να απαιτούμε από τα σχολεία είναι να δίνουν στην κοινωνία ελεύθερες προσωπικότητες και ολόπλευρα μορφωμένους και συνειδητούς πολίτες.

Όμως όσο το σχολείο ενστερνίζεται τη λογική της αγοράς, τόσο απομακρύνεται από αυτό το στόχο και την παιδαγωγική αποστολή του.

Σήμερα ο καθένας θα κριθεί με ποιά πλευρά τάσσεται: με το δικαίωμα των μαθητών στο σχολείο τους και την αγωνία των γονιών για την κατάστασή τους ή με την απαίτηση του κάθε ιδιώτη να εκμεταλλεύεται και να ευτελίζει το δημόσιο σχολείο