Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Αίσθηση προκάλεσε η εκδήλωση για το ΝΑΤΟ και τα 20 χρόνια από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία

Εξαιρετική επιτυχία είχε η ξεχωριστή και πολύ μαζική εκδήλωση που διοργάνωσαν την Παρασκευή 19 Απρίλη οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο καφενείο "Τα Σκαλάκια" στη Μάδυτο. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 20 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, και στις αντιδράσεις και την πάλη του ελληνικού λαού τότε και σήμερα ενάντια στη λυκοσυμμαχία.


Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε μαζικά από τον κόσμο, που γέμισε όλο τον χώρο γύρω από το καφενείο "τα Σκαλάκια", και παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις ομιλίες, τις παρεμβάσεις και το σύντομο βίντεο που είχε προετοιμαστεί για την περίσταση. 




Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης εα και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, και ο Γιάννης Καραλής δημοσιογράφος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωσης στο Δήμο Παιανίας - Γλυκών Νερών, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην αποστολή της ΑΕΚ το 1999 στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι και στον φιλικό αγώνα με την Πάρτιζαν. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Στέλιος Σεραφείδης, εμβληματική μορφή της ΑΕΚ με δεσμούς με το λαϊκό κίνημα της χώρας μας, και ο Πρόδρομος Παπαδόπουλος που επίσης συμμετείχε στην αποστολή στο Βελιγράδι. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης.




Παραβρέθηκαν οι Ελένη Μπέλου και Κώστας Παρασκευάς, μέλη του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Το παρών έδωσαν αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο μας και ο Νίκος Σοφιανός Γενικός Γραμματέας του Ιωνικού ΑΣ και υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αθηναίων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Νίκος Αγγελίδης, έκανε μια σύντομη αλλά ουσιαστική αναφορά στην ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, τον ανελέητο 78ήμερο βομβαρδισμό της, τα θύματα και τις συνέπειες, αλλά και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού και της νεολαίας στις οποίες πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές.  

Ο Νίκος Σερετάκης θύμισε ότι τον πόλεμο ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας τον καθοδήγησαν και πραγματοποίησαν σοσιαλδημοκρατικές -υποτίθεται "προοδευτικές"- κυβερνήσεις, σε ορισμένες εκ των οποίων συμμετείχαν και μεταλλαγμένα ΚΚ, σημερινοί συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ήταν η περίοδος της κυβέρνησης Σημίτη με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου στην χώρα μας, η "Εργατική" κυβέρνηση Μπλέρ στη Βρετανία, του "σοσιαλιστή" Ζοσπέν στη Γαλλία και του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ στη Γερμανία, του  οι "αριστερές" κυβερνήσεις Ντ Αλέμα και Πρόντοι στην Ιταλία. Οι ίδιες δυνάμεις δηλαδή τις οποίες σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ώς συστατικά του δήθεν "προδευτικού μετώπου" στη χώρα μας και την ΕΕ. 

Θύμισε χαρακτηριστικά περιστατικά από τους αγώνες ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή, όπως τις διαδηλώσεις στο λιμάνι, το περιστατικό με τη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, την κινητοποίηση ενάντια στην ΝΑΤΟϊκή απόβαση στο Λιτόχωρο, αλλά και την υπερήφανη στάση του πληρώματος του Α/Τ Θεμιστοκλής, των ναυτών και στελεχών που βγήκαν ανοικτά ενάντια στην συμμετοχή τους στο ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας. 



Ο Νίκος Σερετάκης αναφέρθηκε στη βρώμικη επίθεση που δέχτηκε η εκδήλωσή πριν ακόμη πραγματοποιηθεί. Τόσο μέσω της πλήρους αποσιώπησης από τα λεγόμενα τοπικά ΜΜΕ -που κήρυξαν σιγή ασυρμάτου- όσο με την λάσπη που πέταγαν τα  παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστοί -δήθεν εκ των αριστερών του - παρατρεχάμενοι, και έθεσε το ερώτημα  ποιόν ενοχλεί το θέμα ΝΑΤΟ.  Ποιος έχει συμφέρον να ανοίξει η συζήτηση  και ποιος ενδιαφέρεται να τη θάψει.  Θύμισε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση, κόβει αφειδώς κονδύλια για δημοσιογράφους, ΜΚΟ, και προγράμματα για να αμβλύνεται ο αντιαμερικανισμός.

Μίλησε για τον ρόλο που παίζουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, στην εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ και των αμερικάνικων σχεδίων στη χώρα μας (λχ Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Τρίκαλα κα) και στον αντίποδα έφερε παραδείγματα από τη δράση κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων και δημάρχων το 1999 και σήμερα. Τα παραδείγματα από το Δήμο μας όπου η Δημοτική Αρχή Αδαμόπουλου (ΝΔ) άνοιξε "αμερικάνικη γωνιά" σε συνεργασία με την Πρεσβεία, αλλά και τη διοίκηση Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) που έφερε το Μουζάλα την ίδια μέρα που η κυβέρνηση έφερνε τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα στο Αιγαίο και έμπαζε στα σχολεία πρόγραμμα με ΜΚΟ παραμάγαζο της πρεσβείας. 

Συνόψισε ότι είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του κάθε δημάρχου, κάθε αιρετού στο ποιο στρατόπεδο τάσσεται: σε αυτό του ΝΑΤΟ και της της ΕΕ, των επιχειρηματικών συμφερόντων, ή σε αυτό του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, των λαϊκών αναγκών και διεκδικήσεων; Κατά συνέπεια είναι πολύ μεγάλη και η ευθύνη όλων για το τι μύνημα θα στείλουμε από τις Ευρωεκλογές, τι θα εκλέξουμε στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια: Να στείλουμε εκπροσώπους που τιμούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις, τις αγωνιστικές στιγμές του λαού μας με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η ψήφος στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές θα είναι το πιο ισχυρό ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Παίρνοντας το λόγο σε μια σύντομη παρέμβαση ο Στέλιος Σεραφείδης αναφέρθηκε στο συμβολισμό που είχε το ταξίδι στο Βελιγράδι και την σεμνή υπερηφάνια που ένιωσε κόσμος της ΑΕΚ για το γεγονός ότι δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός συλλόγου που ενδιαφέρεται μόνο για τη δράση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. 


Ο Γιάννης Καραλής μετέφερε ζωντανά ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά και εικόνες από την αποστολή της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, το ταξίδι σε συνθήκες πολέμου, τις αντιδράσεις της διοίκησης, τον αγώνα με την Παρτιζάν. Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την θερμή υποδοχή που γνώρισε η αποστολή από το λαό της Γιουγκοσλαβίας τόσο στη διαδρομή προς το Βελιγράδι όσο και μέσα στο γήπεδο όπου ο αγώνες εξελίχθηκε σε ένα συλλαλητήριο καταδίκης του πολέμου και συναδέλφωσης των λαών. Μάλιστα έφερε μαζί στην εκδήλωση ένα ανεκτίμητο κειμήλιο, την φανέλα της Παρτιζάν με το νούμερο 26 που του χάρισε ο Τόμιτς μετά τον αγώνα!  



Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Πρόδρομος Παπαδόπουλος  που συμμετείχε στην ομάδα των 50 περίπου οπαδών της ΑΕΚ που ταξίδεψαν κι αυτοί στο Βελιγράδι αλλά χώρια από την υπόλοιπη αποστολή, μεταφέροντας τις εντυπώσεις από την καθημερινότητα του κόσμου στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι και την βαθιά εντύπωση που προκάλεσαν οι εικόνες που είδαν, καθώς προέρχονταν από την πρώτη γενιά στην Ελλάδα που δεν είχε γνωρίσει πόλεμο.

Βαθειά εντύπωση έκανε σε όλους η ομιλία του Γιάννη Αγγέλου, συνταγματάρχη εν αποστρατεία και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, που μίλησε αναλυτικά και αποδεικτικά για τη φύση του ΝΑΤΟ, τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έχει παίξει για τα συμφέροντα των λαών - και το δικό μας.  (ολοκληρη η ομιλία ΕΔΩ)




Σημείωσε ότι κύριο μέλημα του ΝΑΤΟ, υπήρξε η στοχοποίηση των λαών και της ΕΣΣΔ και των υπόλοιπων σοσιαλιστικών χωρών. Μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το ΝΑΤΟ αποκάλυψε τις πραγματικές του στοχεύσεις. Επικαιροποίησε το δόγμα του και από την βίαιη ανάληψη «διευθέτησης κρίσεων», μέσω υποδαύλισης από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές, εθνικιστικών αντιθέσεων τη δεκαετία του '90 πέρασε στην αντιμετώπιση του «νέου εχθρού», αόρατου αυτή τη φορά, τη λεγόμενη διεθνή τρομοκρατία. Το «σύγχρονο» ΝΑΤΟ, όπως επικυρώθηκε στη Σύνοδο του οργανισμού το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, προβλέπει και υιοθετεί την ένοπλη και βίαιη επέμβασή του, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ακόμη και στο εσωτερικό των χωρών μελών του. Πρόσχημα, η αντιμετώπιση του «εξτρεμισμού» και της «τρομοκρατίας», αλλά και η «αποκατάσταση της δημοκρατίας».


Συνοπτικά, η στρατηγική του ΝΑΤΟ αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια σε δύο βασικούς άξονες: Ο ένας είναι η εξάπλωση της δράσης του και η ένταξη στο συνασπισμό του των πρώην χωρών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και των Βαλκανίων και ο άλλος η εδραίωση της παγκόσμιας δράσης του. Είναι άξονες που σχηματοποιούν έναν αδυσώπητο πόλεμο ελέγχου των αγορών,

Σε αυτό το πλαίσιο η αστική τάξη της Ελλάδας, μέσω των κομμάτων της όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την επακόλουθη έκθεση του λαού της σε μεγάλους κινδύνους.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής έκανε αναφορά στο τί έχει στοιχίσει στον Ελληνικό λαό η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ: Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Κορέα τη δεκαετία στοιχίσει στον Ελληνικό λαό του ’50 βάφτηκε και με ελληνικό αίμα. Η Ελλάδα αποτέλεσε το 1999  προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θηριωδίας ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν παρούσα στον πόλεμο στο Ιράκ. Το ΝΑΤΟ διαδραματίσει σημαντικό αρνητικό ρόλο στην υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά παραδείγματα το σχέδιο "Κόκκινη Προβιά", και τη Χούντα.  Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ήταν αυτοί που σχεδίασαν και οργάνωσαν το πραξικόπημα. Στα «καλά» του ΝΑΤΟ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προστεθούν και οι σφαγές των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη το 1955, το γκριζάρισμα του Αιγαίου και φυσικά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, και η συνεχιζόμενη κατοχή της που έχουν τη σφραγίδα του. 

Σημείωσε τους σοβαρούς κινδύνους που από την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που αναβαθμίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσφέροντας την ελληνική επικράτεια ως μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. 


Τέλος κάλεσε τον Ελληνικό λαό να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού γιατί  στέκεται με συνέπεια στην πρώτη γραμμή και σε αυτό τον αγώνα. Γιατί είναι αυτό που διεκδικεί την αποδέσμευσή από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, με το λαό να έχει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία.