Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Η Παρέμβαση της Δανάης Γκούμα στο έκτακτο ΔΣ της 11/5


Αφού αναγνωρίζετε ότι η υπηρεσία καθαριότητας μπαίνει μπροστά, δώστε της όπλα! και σε αυτούς και στους εργαζόμενους που εξυπηρετούν το κοινό και στις καθαρίστριες των σχολείων.
Οι πραξικοπηματίες είχαν νόμους κύριοι … και οι νομικοί θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό!
Στο προεκλογικό πρόγραμμα σας γράφατε: «Τακτικός καθαρισμός / απολύμανση των κάδων απορριμμάτων σε όλα τα σημεία της πόλης μας», παρόλα αυτά δεν απαντήσατε σε καμία ερώτηση.
Με ποιον τρόπο δεν μας είπατε!
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα και τις ενέργειες του δήμου για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή.
Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την στήριξη των ευπαθών ομάδων καθώς και για την ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών και των καταστημάτων, ιδιαίτερα για αυτοαπασχολούμενους και μικρομάγαζα.
Επαναλαμβάνω κι εγώ ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, στις 23 Μάρτη, δεσμευτήκατε, Δήμαρχος και Πρόεδρος Δ.Σ., το θέμα να συζητηθεί μετά από μία εβδομάδα.
Ένα μήνα μετά, στις 27 Απρίλη, το ιδιαίτερο γραφείο Δημάρχου… μας απάντησε πως «οι υπηρεσίες του Δήμου μας δεν είναι σε θέση ακόμη να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα ώστε να δούμε το ακριβές κόστος των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε αποφάσεις που να είναι δεσμευτικές, αφού δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Είμαστε ανοικτοί να αξιολογήσουμε το μέγεθος του κόστους αυτού, τις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός του Δήμου και αξιολογώντας όλα αυτά τα δεδομένα και πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου μας να αποφασίσουμε σχετικά. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αποδείξει ότι συνεργαζόμαστε με τους επαγγελματίες της πόλης μας, αλλά δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε βιαστικές και μη κοστολογημένες κινήσεις.»
Ας σημειωθεί ότι τα ανταποδοτικά τέλη με ευθύνη τόσο της Διοίκησης Βασιλόπουλου όσο και της Διοίκησης Βούρου παράγουν  τεράστιο αδικαιολόγητο πλεόνασμα, το οποίο φρόντισε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η διοίκηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Η κύρια κατεύθυνση από τους εκφραστές της αστικής τάξης στη κεντρική και τοπική διοίκηση είναι ότι η «ανταποδοτικότητα» είναι το δίκαιο και αναγκαίο χρηματικό αντάλλαγμα για την ικανοποίηση κάθε βασικής κοινωνικής ανάγκης σε τοπικό επίπεδο μέσα από κάποια συγκεκριμένη παρεχόμενη υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος ή η Περιφέρεια.
Έτσι, διαμορφώνεται το κριτήριο της «αντιληπτικότητας» του δημότη, δηλαδή της ανάγκης για το κεφάλαιο ο εργαζόμενος να έχει ως αντίληψη, ως συνείδηση, ότι για κάθε υπηρεσία που του παρέχεται σήμερα υπάρχει το ανάλογο αντίτιμο, που είναι δήθεν ανάλογο με την υψηλή ποιότητα της παροχής.
Πρόκειται, δλδ, για την εμπορευματική αντίληψη σε σχέση με βασικές λαϊκές ανάγκες.
Αν ίσχυε αυτό δεν θα είχαμε αυτή την εικόνα στη καθαριότητα της πόλης, ούτε θα ακούγαμε για μηχανήματα που δεν λειτουργούν, για ελλείψεις σε αναλώσιμα και Μέσα Ατομικής Προστασίας, ιδιαίτερα αφού μπορούσατε να προσλάβετε έκτακτο προσωπικό, και ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ έχετε πλεόνασμα  2 εκ € από τα ανταποδοτικά!
Στη χώρα μας η ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης της χώρας μας έχει καταγράψει μια μακρά ιστορική διαδρομή.
Σήμερα, η πλειοψηφία των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι βασίζεται στην ανταποδοτικότητα και έχει σταθερό προσανατολισμό την εμπορευματοποίηση κάθε λαϊκής ανάγκης.
Με πιο πρόσφατη εξέλιξη τη χρησιμοποίηση εσόδων των Δήμων από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα για την κάλυψη άλλων αναγκών προσωρινά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έως τις 30 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την από 14.3.2020 ΠΝΠ.
Όλα αυτά βέβαια γίνονται χρόνια τώρα, με ευθύνη όλων των αστικών κομμάτων και των εκφραστών τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις πλάτες όλων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, σε πλήρη συστράτευση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ,
είτε βρισκόμασταν σε οικονομική ανάπτυξη είτε σε οικονομική κρίση!!
Με βασικό πρόσχημα την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης…
Όπου οικονομική αυτοτέλεια βλέπε τη τσέπη των λαϊκών οικογενειών με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Και όπου διοικητική αυτοτέλεια βλέπε την εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της λειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε βασικούς τομείς, δλδ παιδεία, υγεία, πρόνοια, περιβάλλον μέσα από μια διαδικασία κατακερματισμού της ενιαίας κρατικής ευθύνης,
Με επιχειρηματική δράση και σε αυτούς τους τομείς και ανατροπή των όποιων εργασιακών σχέσεων έχουν απομείνει για τους εργαζόμενους.
Όσο για το επιχείρημα της δήθεν καλύτερης ποιότητας των υπηρεσιών, πρόκειται για ΨΕΜΑ αποδεδειγμένο πια.
Ο λαός να κρίνει από την εμπειρία του, όπου την περίοδο της οικονομικής κρίσης τα αστικά κόμματα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, του φόρτωσαν το μάρμαρο ώστε να τη βγάλει καθαρή το κεφάλαιο.
Δεν τολμούν αυτές οι δυνάμεις να σπάσουν το φράγμα της αστικής διαχείρισης ούτε πότε διανοηθήκαν να υπερασπιστούν τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίηση τους.
Αντίθετα, οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ μόνιμα και σταθερά καταδεικνύουν τον ένοχο και ενημερώνουν τον λαό, παλεύουν για το μπλοκάρισμα αντιλαϊκών μέτρων και νόμων και σε τοπικό επίπεδο.
Οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ παντού, αγωνίζονται και προβάλλουν αιτήματα που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πρωτοστατούν στην ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας για την αντεπίθεση του λαού.
Καλούμε, λοιπόν, τις λαϊκές δυνάμεις να βγάλουν συμπεράσματα και να επιλέξουν ανάμεσα στους δυο δρόμους που ανοίγονται συνεχώς μπροστά τους. Θα επιβιώνουν με σκυμμένο κεφάλι και θυσίες για τους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους; Ή θα  στρατευτούν με το ταξικό λαϊκό κίνημα στο δρόμο της ανυπακοής και της αντεπίθεσης!
Για μας μόνη λύση είναι η Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δήμων και περιφερειών από το κρατικό προϋπολογισμό για τη παροχή υπηρεσιών με άξονα την κατεύθυνση των λαϊκών αναγκών.
Κλείνοντας επαναλαμβάνω τις ερωτήσεις:
Πόσοι είναι οι κάδοι συνολικά στο Δήμο;
Το πλυστικό του Δήμου πόσους κάδους δύναται να πλένει τη μέρα;
Πόσοι κάδοι έχουν πλυθεί από το Σεπτέμβρη και την αρχή του χρόνου;
Ποιο ήταν το σχέδιο –το χρονοδιάγραμμα- πλυσίματος κάδων από την υπηρεσία προ κορονοϊού και ποιο σήμερα;
Πότε διαπιστώθηκε το πρόβλημα που επικαλείστε και από ποιον;