Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Δανάη Γκούμα: Οι παρεμβάσεις αλλοίωσης του χαρακτήρα του Άλσους αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδιασμού για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας όπου οριοθετείται και αναπτύσσεται ένα εμπορικό σύμπλεγμα και γι αυτό είναι ασυμβίβαστες με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια και οι δυνάμεις μας στους Επιστήμονες σχετικούς με Περιβάλλον και Αθλητισμό, τοποθετηθήκαμε ολοκληρωμένα, τόσο πολιτικά όσο και επιστημονικά.

Αναφέρω από την Ημερίδα της Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών στο ΤΕΕ για τη Χρήση Γης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής στις 11/7/2014, όπου είχαμε σημειώσει ότι:

«Στο γενικό πλαίσιο εντάσσονται και οι μελλοντικές εξελίξεις στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας. Ουσιαστικά, προβλέπεται πως στη Νέα Φιλαδέλφεια οριοθετείται και αναπτύσσεται ένα εμπορικό σύμπλεγμα το οποίο θα περιλαμβάνει δομές τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού. […]

Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στην Πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας θα μεταβάλει τη λειτουργία της, σε βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Ελεύθεροι χώροι που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες σχεδόν 400.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (Πατήσια - Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Ιωνία - Κάτω Γαλάτσι) παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Έργα απαραίτητα για τις σύγχρονες ανάγκες, νέα σχολεία, σύγχρονα νοσοκομεία, χώροι λαϊκής αναψυχής και λαϊκού αθλητισμού δεν θα κατασκευαστούν για να προωθηθεί ο νέος πόλος εμπορικών δραστηριοτήτων.

Τα διάφορα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσονται για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας είναι επί μέρους πλευρές αυτού του προαναφερθέντος σχεδίου. Το πρόβλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια αφορά την διαπάλη για τη γη και τις χρήσεις της υπέρ του λαού ή υπέρ των μονοπωλίων σε μια ευρύτατη περιοχή της Βόρειο-Δυτικής Αθήνας.»

Έκτοτε, για την μείωση των αντιδράσεων αλλά κυρίως για να προχωρήσει η Μεγάλη Επένδυση του κεφαλαίου στην περιοχή, χωρίς πολλές μελέτες, χωρίς πολλά λεφτά, χωρίς πολλές καθυστερήσεις και σε διευκόλυνση της στήριξης της από ντόπιους και υπερτοπικούς εκπροσώπους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με ΛΑΕ τότε, ξεκίνησε αποσπασματικά και τμηματικά να αποκόπτεται, σαλάμι – σαλάμι, σε επιμέρους παρεμβάσεις και έτσι γλίτωσε η Δικέφαλος Α.Ε. και η Περιφέρεια την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όμως, αυτός ο δρόμος είναι στρωμένος με μπανανόφλουδες και τις πατήσατε όλες και εσείς και η Περιφέρεια και όχι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που μια χαρά βρίσκουν τις λύσεις εις βάρος του λαού και μέσω των επιπλέον εκτάσεων που τους χαρίζετε αλλά και μέσω των επιπλέον χρημάτων που τους δωρίζετε από τη φορολογία του λαού. Ποιος άλλωστε θα πληρώσει για αυτά που προτείνετε σήμερα;

Κι αυτό διότι, η μεθόδευση αυτή, αντικειμενικά εμποδίζει να μελετηθεί ολοκληρωμένα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα η πρόταση ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, με την οποία διαφωνούμε, σε όλα τα μεγέθη και προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να εκτιμηθούν και να διορθωθούν οι αδυναμίες, οι αστοχίες και άλλα ζητήματα όπως πυρασφάλεια, κυκλοφορία, όμβρια, αισθητική κλπ. Έτσι, φτάσαμε να ακούμε τα αντεπιστημονικά και εξευτελιστικά επιχειρήματα ότι πήγε ο δασάρχης λέει και είδε τη τάφρο…. Αντίστοιχα πήγαν και οι μελετητές και είδαν την υψομετρική διαφορά … και άλλα τραγελαφικά και ντροπιαστικά…

Γι’ αυτό χάνετε κάθε μέρα, με κάθε φράση και δράση, την εμπιστοσύνη και του πιο αφελούς!

Και βέβαια, είμαστε μόλις στην αρχή, όσον αφορά τα συνοδά έργα: αναμένουμε τις …μελέτες αλλονών που θα γίνουν προτάσεις δικές σας… για την κυκλοφορική πρόταση με την μετατροπή της Λ. Δεκελείας σε ταχείας κυκλοφορίας και την κατακρεούργηση έως πλήρη καταστροφή του θεσμοθετημένου (από τους ελάχιστους) πεζόδρομου και των αιωνόβιων κυπαρισσιών, κατάργηση πλατείας Πατριάρχου και τριγώνου Μικρασιατών, την επιπλέον παραχώρηση της τριγωνικής επιφάνειας που σχηματίζεται ανατολικά του γηπέδου και την οριοθετείτε στο ανυπόγραφο σχέδιο σας με τα σημεία Κ17, Κ18, Κ19 και έπονται οι ελεύθεροι χώροι στη ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από την εθνική οδό και τη ζώνη πρασίνου στο 8ο χλμ,  τη περιοχή της Ρενό και των πρώην ΚΑΤΕ, τη περιοχή του Έσπερου που εφάπτεται της Λεωφόρου Δεκελείας, του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και του γηπέδου της ΑΕΚ, τη περιοχή της Μπριτάνια και της Βαβακουργίας με το ρέμα του Ποδονίφτη καταλήγοντας στη λεωφόρο Ηρακλείου και το σταθμό του Περισσού, με τη δυνατότητα επέκτασης προς την έκταση της Columbia.

Όσον αφορά τα επιμέρους, τα ‘μπουλετακια’ σας, όχι αυτά που προϋπήρχαν και τα βάλατε για να κάνετε μπούγιο, αλλά την ουσία: την οριοθέτηση δηλαδή νέων χώρων εντός του άλσους προς αλλοίωση του δασικού τους χαρακτήρα και για παραχώρηση σε επιχειρηματική – εμπορευματική δράση με το ανάλογο αντίτιμο σε συνδυασμό με την περιχάραξη και τον έλεγχο της πρόσβασης του λαού στο Άλσος. Στόχος, το τονίζω, η εμπορική επιχειρηματική αξιοποίηση του και ελλοχεύει κίνδυνος ακόμα και για εισιτήριο, όπως είχε προταθεί από την Διοίκηση Κόντου (ΔΗΜΑΡ), στην παρουσίαση της Μελέτης για το Άλσος, στην οποία βασίστηκε η Διαχειριστική Μελέτη της Διοίκησης Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ).

Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως αντιλαμβάνεται ο κ. Βούρος τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στην λίμνη, όπου το Δεκέμβρη του 2019 επιχείρησε την  μίσθωση της λίμνης του Άλσους σε ιδιώτη για σχεδόν ένα μήνα έναντι 15.000€! 

Τα παραπάνω προτεινόμενα, το Κέντρο διασκέδασης Κένταυρος, το λιωμένο θέατρο, ο χώρος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων με κιόσκι και οι προτεινόμενοι αναβαθμοί με 3 τεράστιες κλίμακες ανόδου από τον πεζόδρομο (αντιπυρική ζώνη μεταξύ Άλσους και γηπέδου Αρένας του ΟΠΑΠ προς το Άλσος), στην ουσία καταργούν δασική έκταση σε αντίθεση ακόμα και με τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα που οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησαν για να διευκολύνουν την τεράστια επιχειρηματική επένδυση της περιοχής.

Γι αυτό προσπαθείτε να το αποκόψετε από τα συνοδά έργα εξυπηρετώντας ξένα προς του Δημότες και τον κόσμο που επισκέπτεται το Άλσος συμφέροντα.

Θέλετε να αναβαθμίσετε το άλσος; Κάντε μια βόλτα το σαββατοκύριακο που είναι γεμάτο κόσμο, προσλάβετε κόσμο για να ξεχορταριάσει, να καθαρίσει τα κλαδιά που σκίστηκαν από τον χιονιά και σε 2 μήνες θα αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς. Δείτε τα ξεραμένα δεντράκια, τα μη δασικά παρά την υποχρέωση που καθορίζουν τα αντισταθμιστικά, και πείτε μας τι θα κάνετε γι αυτό. Φροντίστε για την επάρκεια σε ηλεκτροφωτισμό, σε μικρούς κάδους συλλογής απορριμμάτων. Φροντίστε για την ζωοφιλική συνείδηση παιδιών και νέων, αξιοποιώντας εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης με σχολικά προγράμματα κοκ.

Ποια είναι η μεθόδευση τελικά, που ακολουθούν οι συμβουλάτορες της Dimand και Δικέφαλος Α.Ε. και όλων των κατασκευαστικών και λοιπών ομίλων που κερδίζουν από αυτή την επένδυση, την επένδυση που πληρώνει ο λαός και υπηρετεί με συνέπεια χθες και σήμερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση. Κάνω μια ψευτομελέτη, την περνάω όπως όπως με τα γνωστά και καταδικαστέα από εμάς μέσα, και μετά άμα κολλήσει οπουδήποτε φέρνω έναν ειδήμονα να μου τα μαγειρέψει, να μου τα περάσει από αυτή την γραφειοκρατία που με τυρρανάει….

Όμως, ακόμα και με αυτή την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία υπάρχει ένα εμπόδιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΡΣΑ και την αντίστοιχη Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι εγκαταστάσεις, τα κτίρια ή/και τμήματα του άλσους που δύναται να παραχωρούνται κατά χρήση καθώς και η αλλαγή χρήσης αυτών, εφόσον  «κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφισταμένων ή για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με υποχρέωση δάσωσης – αναδάσωσης επιφάνειας ίσης με το παραχωρηθέν τμήμα άλσους ή πάρκου κατά τα προβλεπόμενα στο ν. 998/1978, όπως ισχύει, υπό τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:

αα) Το παραχωρούμενο τμήμα του άλσους ή του πάρκου δεν διασπά τη συνοχή και τη συνέχειά του, ως δασικού οικοσυστήματος και δεν αναιρεί τη λειτουργία του.

ββ) Οι εγκαταστάσεις ή τα κτίρια στο σύνολο της επιφάνειας του άλσους ή του πάρκου (συμπεριλαμβανομένου και του παραχωρούμενου κατά χρήση τμήματος) δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το 5% της επιφανείας του άλσους ή του πάρκου.»

Επομένως, οι διαφορές εγκαταστάσεις που προτείνετε βάση της Υπουργικής Απόφασης δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το 5% της επιφανείας του άλσους. Άρα, κόψτε τα παραμύθια για κλιμακοστάσιο που δεν μετράνε… Η επιφάνεια δεν έχει εξαιρέσεις! Μην μπερδεύεστε! Ένας υφυπουργός υπέγραψε κάποιες για εσάς διευκολύνσεις… Αυτά δεν μπορούν να είναι αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία…. Ούτε μπορείτε να τα μετράτε αθροιστικά!

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που συζητήσαμε πριν 2 ΔΣ και εμείς καταψηφίσαμε, προβλέπεται η δυνατότητα για Αναψυκτήριο (σε μέγεθος  κέντρου διασκέδασης) «ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό εμβαδόν (όχι δόμηση, συνολικό εμβαδό χωρίς εξαιρέσεις από τον συντελεστή δόμησης) κτίσματος και χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων να μην υπερβαίνει το 5% της συνολικής έκτασης του πάρκου».

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, απαιτείται μελέτη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, υπογεγραμμένη από αρμόδιους Διπλωματούχους Μηχανικούς, όπου καταγράφονται πλήρως οι σημερινές χρήσεις εντός του Άλσους που είναι διαφορετικές του δασικού του  χαρακτήρα, υπολογισμός της παραχώρησης των βάση του ΡΣΑ παραχωρημένων εκτάσεων σε γήπεδο και πεζόδρομο, και βέβαια να καταγραφεί το σύνολο της έκτασης των προτεινόμενων εγκαταστάσεων, ώστε να γίνει έλεγχος της επιφάνειας που καλύπτουν όλα τα παραπάνω συνολικά και έλεγχος ώστε να μην υπερβαίνουν «συνολικά το 5% της επιφανείας του άλσους ή του πάρκου».

Εν κατακλείδι, κάποιοι αντιλαμβάνονται το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας ως πάρκο επιχειρηματικών και εμπορευματικών δραστηριοτήτων με την συνδρομή όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ και των εκπροσώπων τους σε Περιφέρεια και Δήμο.

Για όλους τους υπόλοιπους το Άλσος αποτελεί το οξυγόνο που χρειάζεται η πόλη μας για να αναπνέει και είναι κομμάτι της ζωής μας.

Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για αναψυχή και άθληση, συνολικά για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα είναι ασυμβίβαστες με την άναρχη οικονομία του καπιταλισμού με πυρήνα το κέρδος των λίγων σε βάρους της ζωής των πολλών.

ΤΟ ΆΛΣΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ.