Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Παιδεία: Απροκάλυπτη η στήριξη στην Κυβερνητική Πολιτική από τη Δημοτική Αρχή - Με σοβαρά προβλήματα στα σχολεία ξεκινά και αυτή η χρονιά

Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 11/9 επιβεβαιώθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ που παρέχει απροκάλυπτη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική.

Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να υπάρξει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ των συμβασιούχων που διεκδικούν το αυτονόητο, την μονιμοποίησή τους σε θέσεις όπου υπηρετούν για χρόνια. Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου είχε ζητήσει να υπάρξει μια επικαιροποιημένη τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ των συμβασιούχων, όπως είχε γίνει και παλιότερα, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να συζητηθεί από το Δημοτικό Σύμβούλιο, αίτημα που απέρριψε με έωλα επιχειρήματα ο Δήμαρχος κ. Τομπούλογλου.

Αρνήθηκε επίσης, με αστεία επιχειρήματα, να καταδικάσει και να ζητήσει την ανάκληση των νέων απαράδεκτων καταργήσεων τμημάτων. Και στο Δήμο μας φέτος έχουν καταργηθεί άλλα 4 τμήματα τάξεων Δημοτικών Σχολείων, οδηγώντας σε ολοένα και μεγαλύτερες τάξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές. 

Ταυτόχρονα φάνηκε για άλλη μια φορά ότι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, έτσι και η παράταξή του τοπικά, αδυνατεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας στην πολιτική της ΝΔ και ασκεί αντιπολίτευση από αντιλαϊκές θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι η πίεση που ασκεί για την συμμετοχή του Δήμου στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας με την δημιουργία "ενεργειακής κοινότητας". Οι "ενεργειακές κοινότητες" στην ουσία αποτελούν  ένα ακόμη όχημα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ενέργειας και λειτουργούν ως  εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων ΑΠΕ μεγάλων εταιρειών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από τη μεριά της έθεσε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους κατοίκους, τους γονείς και εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους νέους της περιοχής, όπως η κατάσταση στα σχολεία μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, ζητήματα πολιτικής προστασίας  και τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου (η τοποθέτηση του Νίκου Σερετάκη ΕΔΩ)

 Με σοβαρά προβλήματα στα σχολεία ξεκινά και αυτή η χρονιά

Παρά την εργώδη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει μια εξωραϊσμένη κατάσταση, τα σχολεία ξεκινάνε με σοβαρά προβλήματα που θα οξυνθούν καθώς φέτος η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εφαρμόσει μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί. 

Ούτε φέτος τηρήθηκε η ομόφωνη απόφαση του Φλεβάρη του 2020, να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου η κατάσταση με τις εργασίες που θα γίνουν ανά σχολείο  ώστε να βλέπουμε το Σεπτέμβρη, αν καλύφτηκαν και σε ποιο βαθμό οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, οι προτεραιότητες και τα αιτήματα που ιεραρχούν. 

Σχολεία χωρίς κτίριο και μαθητές χωρίς σχολείο...

Για πολλοστή φορά τα παιδιά του Δήμου που έχουν ανάγκη ειδικό σχολείο ταξιδεύουν καθημερινά μέχρι τη ..Γκράβα, επειδή το Ειδικό Νηπιαγωγείο και ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στα χαρτιά, χωρίς κτίριο, με ευθύνη κυβερνήσεων και Δημοτικών αρχών που περί άλλων τυρβάζουν.

Χωρίς κτίριο συνεχίζει για 5η χρονιά το 1ο ΕΠΑΛ, που περιμένει από το 2019 τις Δημοτικές Αρχές να μεριμνήσουν για τη μελέτη και τις παρεμβάσεις ενισχύσεων που χρειάζεται ώστε να ξαναλειτουργήσει κανονικά. Φέτος μάλιστα φτάσαμε στην απαράδεκτη κατάσταση να μπαίνουν ονόματα μαθητών στην κλήρωση για το ποιος θα γίνει δεκτός στην Α και ποιος θα πρέπει να αναζητήσει σχολείο αλλού.

Να προσθέσουμε ότι στο σχολείο λειτουργούν μόνο οι τουαλέτες του ενός φύλου. 

Σχολεία αθωράκιστα και με επικινδυνότητες να καραδοκούν

Γυμνάσιο Ν. Χαλκηδόνας 11/9/2024



Με την παραπάνω εικόνα στο προαύλιο του Γυμνασίου Χαλκηδόνας έγινε ο αγιασμός. Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος του 3ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας  δεν είχε ρεύμα λόγω της ολιγόλεπτης βροχής την προηγούμενη μέρα. Είχε προηγηθεί η -για άλλη μια φορά- πλημμύρα του προαυλίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου με την προηγούμενη βροχή, ενώ σε λίμνη μετατρέπεται συχνά και το προαύλιο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας. 

 
6ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας

Στο πολύπαθο αυτό προαύλιο φιλοξενείται σε ένα προκατ το 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας όπου στιβάζονται 25 παιδιά και τμήμα ένταξης. Καμία Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε δέσμευση οικοπέδου ώστε να αποκτήσει επιτέλους δικό του ιδιόκτητο κτίριο. 

Στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών στο σχολικό γυμναστήριο, και να αλλάξει άμεσα η εκτροπή κυκλοφορίας λόγω των έργων μέσω της Σαραντόγλου που οξύνει το πρόβλημα.

Το 1ο Λύκειο, πέρα από το γιοφύρι της Άρτας της νέας πτέρυγας που θα διώξει επιτέλους τα κοντέινερ, αναμένει εδώ και χρόνια μια πόρτα ασφαλείας στη δεξαμενή πετρελαίου και τον καυστήρα που βρίσκονται εντός του σχολείου στο ισόγειο. Για άγνωστο λόγο δεν λύνεται ούτε η τοποθέτηση δύο προβολέων για την καλύτερη φύλαξη του κτηρίου.

Λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, απομακρύνθηκε ο ιστός της σημαίας  στο 7ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας όταν τυχαία διαπιστώθηκε ότι είχε  σκουριάσει και αποσαθρωθεί πλήρως.  

Ο ιστός της σημαίας του 7ου Νηπιαγωγείου ΝΦ. Η εικόνα μιλάει μόνη της

Κανένα σχολείο δεν έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας, μετρημένα στα δάκτυλα έχουν αλεξικέραυνο, σε πολλά σχολεία υπάρχουν προβλήματα με ακατάλληλα προαύλια, με πόρτες που μαγκώνουν, αποκαλύψεις οπλισμών κα.

Ο προσεισμικός έλεγχος,  που υποτίθεται έχει ξεκινήσει πανελλαδικά από το 1999, παραπέμπεται κάθε φορά σε νέο πρόγραμμα. 

Στην περίπτωση του Δήμου μας ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτηρίων είναι εντελώς απαραίτητος, αν ληφθεί υπόψη ότι μόλις το 50% των σχολείων έχουν κτιστεί μετά το 1985, το 1/3 είναι άνω των 50 ετών ενώ υπάρχουν και δύο σχολεία χτισμένα πριν το 1959, δηλαδή χωρίς καμία αντισεισμική πρόβλεψη. Δεν είναι τυχαίο ότι στους ισχυρούς σεισμούς του 1999 και του 2019 σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές.

Ενδελεχής έλεγχος πρέπει να γίνει και σε όλες τις ηλεκτροφόρες κολώνες που βρίσκονται εντός σχολείων. 
Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφεραν μια σειρά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ανά σχολείο που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Συνεχίζουν να υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν βαφτεί για 10 και 15 χρόνια (λχ 6ο Δημοτικό ΝΦ, 1ο Νηπιαγωγείο ΝΦ, Γυμνάσιο Χαλκηδόνας), σχολεία με υγρασίες, με προβλήματα στις τουαλέτες (ενδεικτικά: ΕΠΑΛ, 3ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, 1ο Λύκειο - 1ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας, 5ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας), σχολεία που υποφέρουν από την έλλειψη κλιματιστικών, σχολεία με πολύ προβληματικό προαύλιο. 

Ένα νέο, αλλά πολύ σημαντικό, θέμα είναι η ανύπαρκτη υποδομή για τους νέους διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι έχουν ένα βασικό ελάττωμα, χρειάζονται δίκτυο για να λειτουργήσουν, αλλά και προβλήματα που απορρέουν από το ότι σε πολλές περιπτώσεις τοποθετήθηκαν όπου βόλευε τον εργολάβο

Τα σχολεία χρειάζονται επίσης και τους παραδοσιακούς πίνακες που πρέπει να είναι μαρκαδόρου, γιατί οι πίνακες κιμωλίας είναι ακατάλληλοι για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και καταστροφικοί για τους γειτονικούς διαδραστικούς πίνακες.

Ασάφεια υπάρχει στον τρόπο χρηματοδότησης και τροδοφοσίας των σχολείων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και ευχόμαστε να λυθούν σύντομα πολύ σοβαρά θέματα όπως η πρόσληψη των σχολικών τροχονόμων. 

Πρόβλημα υπάρχει και με την κάλυψη των αναγκών σε παράλληλες στηρίξεις

Η νέα χρονιά ξεκινά λοιπόν με σοβαρά προβλήματα, παρά την εξωραϊσμένη εικόνα που παρουσιάζουν Υπουργείο Παιδείας και Δήμος.  Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι όπως πάντα δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών  για τη μόρφωση που έχουν ανάγκη και τη ζωή που αξίζουν τα παιδιά μας.


ΔΣ Λογοδοσίας: Ο Γιάννης Ζαχαριάδης για την προετοιμασία των σχολείων ενόψει της νέας χρονιάς

 Απολογισμός εργασιών στα σχολεία και προετοιμασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με όνειρα και προσδοκίες για την κατάκτηση της σύγχρονης γνώσης. Δυστυχώς όμως για άλλη μια χρονιά η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του σχολείου , έρχονται να προσθέσουν επιπλέον εμπόδια στην κατάκτηση της γνώσης.

Θα ξεκινήσω από τις προετοιμασίες της κυβέρνησης, η οποία, 5 Αυγούστου, εφαρμόζοντας το νόμο Κεραμέως δια εγκυκλίου του γ.γ. Κ.Κατσαρού απαίτησε τις συγγενεύσεις των τμημάτων με αριθμό μικρότερο των 15 παιδιών και μέγιστο τα 25 μην υπολογίζοντας τις διαγνώσεις  με παράλληλη στήριξη ούτε τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Τι πέτυχε με αυτό: 1250 λιγότερα τμήματα στην Ελλάδα , δηλ έκλεισε περίπου 125 σχολεία. Στην πόλη μας έκλεισαν 4 τμήματα, 3 στο 5ο Δ.Σ και 1 στο 1ο Δ.Σ. της Χαλκηδόνας. Συνθλίβουμε τα σχολεία στη λογική του κόστους, μη λαμβάνοντας υπόψη μας καμία παιδαγωγική αρχή, θεωρώντας τους μαθητές αριθμούς σε καρτέλες του my school. Αν ήταν καλές οι συγχωνεύσεις , τότε τα φροντιστήρια θα διαφήμιζαν πολυμελή τμήματα και όχι ολιγομελή. Από τη δημοτική αρχή θα περιμέναμε να ενώσει τη φωνή της με τις ενώσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών κατά των συγχωνεύσεων.

Έχουμε επίσης κι ένα μεγάλο έργο τους, διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι έχουν ένα βασικό ελάττωμα, χρειάζονται δίκτυο για να λειτουργήσουν. Το κόστος ανά σχολείο γύρω στις 5000 € , αν τοποθετηθεί από συνεργείο του δήμου, αλλιώς…

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τοποθετήθηκαν από τον εργολάβο όπου τον βόλευαν. Είτε πολύ ψηλά για τα παιδιά του δημοτικού είτε σε τέτοια θέση που να μην ορατοί με ευκρίνεια από όλους τους μαθητές.

Τα σχολεία χρειάζονται επίσης και τους παραδοσιακούς πίνακες που πρέπει να είναι μαρκαδόρου, γιατί οι πίνακες κιμωλίας είναι ακατάλληλοι για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και καταστροφικοί για τους γειτονικούς διαδραστικούς.

Περνάω τώρα στις εργασίες που έγιναν στα σχολεία. Φαντάζομαι ότι  για αυτές θα μας πει ο δήμαρχος. Εγώ θα πω πως μας υποδέχθηκαν στα σχολεία. Καλύτερα φυσικά από πέρσι , που μας είχαν επιτεθεί φραστικά νομίζοντας ότι είμαστε από τη δημοτική αρχή. Κι εδώ επαναφέρω την ομόφωνη απόφαση του Φλεβάρη του 20, να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουνίου τα αιτήματα των σχολείων, ώστε να βλέπουμε το Σεπτέμβρη ,αν καλύφτηκαν και σε ποιο βαθμό οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων .Τα μεγάλα έργα ήταν:

·         μια χορηγία  για το προαύλιο στο νηπιαγωγείο της Χαλκηδόνας,  ενώ το διπλανό νηπιαγωγείο, που έχει τα ίδια προβλήματα, μπορεί να περιμένει κάποιον άλλο χορηγό.

·         Τα προαύλια στο 1ο Λύκειο-Γυμνάσιο στο 2ο και στο 3ο δημοτικό,  που είναι συνεχιζόμενες  εργολαβίες, μετά από πολύχρονες κινητοποιήσεις των γονιών

·         Και  τελευταία ο καθαρισμός των φύλλων και κλάδεμα από ιδιωτικό συνεργείο , μια που η υπηρεσία πρασίνου υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ως δήμος βάψαμε κάποιες αίθουσες, με το γνωστό γκρι χρώμα, προϊόν ανάμειξης υπολειμμάτων. Δεν έχουμε ούτε υλικά ούτε προσωπικό.

Συγκεντρώνοντας τα άμεσα προβλήματα έχουμε:

·         Τοποθέτηση των πινάκων μαρκαδόρου και υποδομή δικτύου για τους διαδραστικούς

·         Αντικατάσταση των πινάκων κιμωλίας γιατί η σκόνη θα καταστρέψει τους διαδρατικούς

·         Προστατευτική επένδυση  στις μπασκέτες

·         Έλεγχος για σκουριασμένες μπασκέτες και ιστούς

·         Επισκευές σε τουαλέτες

·         Επισκευές σε πόρτες αιθουσών

·         Αλεξικέραυνα, που δεν υπάρχουν στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων

·         Έλεγχος στις  ηλεκτροφόρες κολώνες .

·         Μονώσεις σε κλιμακοστάσια

·         Και φυσικά αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να είναι η φωνή της διεκδίκησης και της ανάδειξης των προβλημάτων μέσα και κυρίως έξω από  το Δημοτικό Συμβούλιο.

·         Δεν θα ανεχτούμε άλλο τα παιδιά της πόλης μας να φοιτούν σε Νηπιαγωγεία container, σε κακοσυντηρημένα σχολεία, χωρίς εκπαιδευτικούς, σε συγχωνευμένα Τμήματα των 25-27 μαθητων, χωρίς εκπαιδευτικούς για παράλληλη στήριξη, χωρίς σχολικά γεύματα, χωρίς δωρεάν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Δήμο.

·         Θα είμαστε δίπλα στους αγώνες  για τη ζωή και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

 

 

ΔΣ Λογοδοσίας: Ο Νίκος Σερετάκης για τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου

 «Αθλητικά προγράμματα του Δήμου που θα λειτουργήσουν τη νέα περίοδο μετά την εφαρμογή του κανονισμού διαχείρισης των δημοτικών αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων και κατανομή ωρών ανά εγκατάσταση και χώρο».

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όσο κεντρική σημασία έχει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός στην πόλη, την κυρίαρχη πολιτική και τη στρατηγική του κεφαλαίου που προωθεί την ανάδειξή της σε μητροπολιτικό κέντρο αθλητικού τουρισμού (πρόσφατα είχαμε και το conference league που κατά τον πρώην Δήμαρχο θα συνέβαλλε στην κατοχύρωση του brand name του Δήμου) άλλο τόσο αντιμετωπίζεται ως παριάς ο μαζικός αθλητισμός.

Κάθε χρόνο στους απολογισμούς; Διαβάζουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλάζουν μονάχα οι ημερομηνίες στην τελευταία παράγραφο. Λχ στον απολογισμό του 2022:

Το  2022 είχε σχεδιαστεί η λειτουργία των παρακάτω προγραμμάτων Μαζικής Άθλησης:

Α) «ΑΘΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» (ΑEROBIC, PILATES, YOGA, Άσκηση με βάρη κ.λ.π.).

Β) «ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ». (ποδόσφαιρο και TAE KWO NDO)

Γ) «ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ Γ΄ ΗΛΙΚΙΑ». 

Δ) «ΑΘΛΗΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ» (Αεροβική Γυμναστική & Άσκηση με βάρη). 

Ε) «ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ».

ΣΤ) «ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ».

 *Τα δε υπόλοιπα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης, δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου ή δεν ξεκίνησαν από την έναρξη της αθλητικής περιόδου, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην πρόσληψη των εγκεκριμένων και αναγκαίων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής –Γυμναστών, η οποία ολοκληρώθηκε τελικώς, την 1η Ιουλίου 2022 και με διάρκεια έως 31 Αυγούστου 2022.  

 

Το 2023 τα Α-ΣΤ επαναλαμβάνονται και συνεχίζει:

*Τα υπόλοιπα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης, δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου ή δεν ξεκίνησαν από την έναρξη της αθλητικής περιόδου, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην πρόσληψη των εγκεκριμένων και

αναγκαίων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής–Γυμναστών, η οποία ολοκληρώθηκε τελικώς, την 25η Απριλίου 2023 και με διάρκεια έως 31 Αυγούστου 2023.

 

Βγάζει μάτι η απουσία οποιασδήποτε δράσης ιδιαίτερα για την εφηβική ηλικία. Κυριολεκτικά σε επίπεδο Δήμου δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να απευθύνεται στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, όπου  συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι κινητικά αδρανείς και το ποσοστό

Καμία διέξοδος για τα παιδιά που είναι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την ανάπτυξη τους σωματικά και ως προσωπικότητες, και κατά τα άλλα χύνονται τόνοι δακρύων, κροκοδείλια ή πραγματικά, για την αυξανόμενη νεανική παραβατικότητα.

 

Έφηβοι και προέφηβοι παραδίδονται στην κυριολεξία στα νύχια του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Οι διέξοδοι είναι ασφυκτικά περιορισμένοι: είτε ιδιωτικά γυμναστήρια είτε  είτε με τη μορφή του ιδιωτικού γυμναστηρίου είτε αθλητικά σωματεία που συχνά δε δικαιώνουν τον ερασιτεχνικό προσδιορισμό τους.

 

Αποτέλεσμα: η το κόστος πρόσβασης στον αθλητισμό αποτελεί ένα προφανή ανασταλτικό παράγοντα που οδηγεί στα θλιβερά ρεκόρ σε ότι αφορά σε ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων παιδιών φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη.

 

Στην καλύτερη περίπτωση οι έφηβοι και προέφηβοι αυτοσχεδιάζουν και μόνο από καθαρή τύχη δε χάνονται μεγάλα ταλέντα όπως έδειξε και η περίπτωση Τέντογλου.

 

Εδώ είναι κοινή η ευθύνη διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων αλλά και των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Αφειδώς πακτωλοί εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, ενώ σε ότι αφορά στην φυσική αγωγή, το μαζικό λαϊκό αθλητισμό και τον πραγματικά ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουν καβούρια στην τσέπη.

 

Στο Δήμο μας οι αθλητικοί χώροι είναι έτσι κι αλλιώς ελλιπείς, η τεράστια επένδυση που έγινε στο νέο και σύγχρονο γήπεδο της ΑΕΚ δυστυχώς δε πρόσθεσε τίποτα στην εικόνα. Το κλειστό γυμναστήριο του 1ου ΕΠΑΛ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν είχαν προχωρήσει οι παρεμβάσεις που εκκρεμούν εδώ και μισή δεκαετία.

 

Και στο Δήμο μας οι αθλητικές υποδομές αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο από  ιδιωτικούς φορείς χωρίς κανένα έλεγχο σε ότι αφορά στις συνδρομές που επιβάλλουν στους γονείς.

 

Συχνά, ακόμα και τα όποια αθλητικά προγράμματα του Δήμου ξεκινούν με τόση καθυστέρηση που τα  παιδιά οδηγούνται σε τρίτους φορείς και τελικά οι γονείς να επωμίζονται υπέρογκα κόστη προκειμένου να αθληθούν τελικά τα παιδιά τους στις Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

 

Για αυτούς τους λόγους ο Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και χρόνια ζήταγε την ψήφιση ενός κανονισμού. Τόσο το 2019 όσο και πρόσφατα το πνεύμα της πρότασης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αφετηρία την προαγωγή της, όσο το δυνατόν, ανέξοδης πρόσβασης στον αθλητισμό. Αντίθετα, ο κανονισμός που ψηφίστηκε μπορεί να αξιοποιηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση, να διευρύνει την αγοραία αντίληψη για τον αθλητισμό

 

Ακόμα και έτσι όμως το γεγονός παραμένει ότι ο Δήμος έχει μια ορισμένη υποδομή:

- Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Άτταλος

- Κλειστή αίθουσα χορών, αεροβικής κτλ Στρατιωτικό Εργοστάσιο

- Κλειστό γυμναστήριο  Ζαχαρίας Αλεξάνδρου (υπό ειδικό καθεστώς)

-  γήπεδα 5x5

- 1 γήπεδο 9x9

- 3 γήπεδα τένις και 2 σκουός

- Αθλητικές Δομές Σχολείων λχ Κλειστό Γυμναστήριο 2ου Γυμνασίου - Λυκείου, 3ου Γυμνασίου – Λυκείου, κλειστό γυμναστήριο 1ου ΕΠΑΛ

- 6 ανοικτά γήπεδα μπάσκετ 

 

Δηλαδή:

 

-       Υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, βόλει, χάντμπολ και τένις, χωρίς να πραγματοποιείται κανένα πρόγραμμα μπάσκετ και τένις

-       Υπάρχουν σχολικά γυμναστήρια, χωρίς να πραγματοποιείται κανένα δημοτικό σχολικό πρωτάθλημα

-       Υπάρχουν αθλητικά προγράμματα του Δήμου που ζητιανεύουν ώρες στις δημοτικές αθλητικές υποδομές

 

Σήμερα, μετά την ψήφιση ακόμα και αυτού του κανονισμού δε βλέπουμε κάποια διαφορά. Για παράδειγμα δε βλέπουμε να υλοποιείται η δέσμευση ότι προτεραιότητα έχουν τα Προγράμματα Άθλησης Για Όλους. Δε βλέπουμε να έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση η χρήση υποδομών Σαββατοκύριακα, τα οποία πάραυτα χρησιμοποιούνται κανονικότατα. 

 

Ποια είναι η κατανομή ωρών και ποιοι φορείς έχουν αιτηθεί ώρες; Έχουν υπογραφεί τα σχετικά πρωτόκολλα;  Με βάση ποια διαδικασία γίνεται χρήση του σχολικού γυμναστηρίου Απόστολος Κόντος; Τι θα κάνει ο Δήμος για την ύπαρξη παράνομων διαφημίσεων που μπήκαν από σωματεία;

 

Φαντάζομαι ότι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες είναι οι γονείς που τους απασχολούν τα ίδια ερωτήματα που έχω και εγώ ο ίδιος ως γονιός που χρόνια τώρα εμπιστεύεται το παιδί του στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου και συγκεκριμένα σε αυτό του ποδοσφαίρου.

 

Που έχω δει με τα μάτια μου την συστηματική υποβάθμιση και συρρίκνωση στη διάρκεια των χρόνων ενός εξαιρετικού προγράμματος – του ποδοσφαίρου- που συγκέντρωνε πολλές δεκάδες παιδιά που το αγάπησαν. Τη μια χρονιά τα προγράμματα του Δήμου στριμώχνονταν σε εντελώς ακατάλληλες ώρες γιατί οι καλύτερες δίνονταν προκαταβολικά σε τρίτους, την άλλη ξεκινούσαμε 1 και 2 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους κοκ, την τρίτη φορά οι μόνοι αδιάθετοι χώροι ήταν ρημάδι

 

Ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα παραπάνω καθώς πότε θα ξεκινήσουν τα Προγράμματα Αθλητισμού του Δήμου ποια θα πραγματοποιηθούν και σε ποιους χώρους, καθώς και τις ενέργειές σας για τη διεύρυνση των προγραμμάτων του Δήμου αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες υποδομές

 

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ζητήματα πολιτικής προστασίας, η προετοιμασία των σχολείων, και τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου προτάσσει η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση λογοδοσίας

Σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους κατοίκους, τους γονείς και εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους νέους της περιοχής φέρνουν προς συζήτηση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ζαχαριάδης, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ζήτησε να συζητηθεί ο  "Απολογισμός εργασιών στα σχολεία και προετοιμασία για την νέα σχολική χρονιά", η Δανάη Γκούμα έθεσε "Ζητήματα πολιτικής προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια του λαού" στον απόηχο του απίστευτου - όσο και απαράδεκτου- συμβάντος με την πτώση της κολώνας του ΗΛΠΑΠ και την τραγική εικόνα των συνεχώς πλημμυρισμένων σχολείων, ενώ ο Νίκος Σερετάκης ζήτησε να συζητηθούν τα "Αθλητικά προγράμματα του Δήμου που θα λειτουργήσουν τη νέα περίοδο μετά την εφαρμογή του κανονισμού διαχείρισης των δημοτικών αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων και κατανομή ωρών ανά εγκατάσταση και χώρο".

Η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη στις 7μμ στην στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πρώην κτιρίου του 3ου Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Δήλωση του Νίκου Σερετάκη για την πτώση κολόνας του ΗΛΠΑΠ και τον τραυματισμό κοριτσιού

Ευχόμαστε καλή και γρήγορη ανάρρωση στο κορίτσι που τραυματίστηκε από πτώση σαπισμένης μεταλλικής κολόνας ηλεκτροδότησης τρόλεϊ στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. 

Το κράτος και οι παντοειδείς αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα οφείλουν να αντιληφθούν ότι, στη μετά τα Τέμπη εποχή, δεν υπάρχει καμία πλέον ανοχή στα θέματα ασφαλείας για τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

  

Φτάνει μια απλή ματιά στην κολώνα της ΔΕΔΔΗΕ μπροστά από την Αγία Τριάδα, όπως και σε  πολλές άλλες σε όλο το Δήμο, για να  επιβεβαιώσει ότι κάθε μέρα από τύχη αποφεύγουμε τα χειρότερα.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, ακριβώς στην είσοδο της Αγίας Τριάδας

Είναι ανάγκη συνεργεία του Δήμου να προχωρήσουν άμεσα σε αυτοψία  όλων των εγκαταστάσεων - κολόνων ρεύματος, τρόλεϊ, διαφημίσεων, τροχαίας κ.λ.π. Να γίνουν παρεμβάσεις και να παρθούν μέτρα για την άρση επικινδυνοτήτων, όπως για παράδειγμα:

  • μπροστά στο 3ο Λύκειο, όπου εκτελείται το αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας πάνω σε δρόμο του Δήμου, χάσκει τεράστιο φρεάτιο χωρίς την απαιτούμενη  οριοθέτηση, με κινδύνους για τους  διερχόμενους κατοίκους και μαθητές. 
  • Στην οδό Λυκούργου, πέρα από κόκκινες κορδέλες και παλέτες που τοποθέτησαν εθελοντές (!), καμία άλλη παρέμβαση δεν έχει γίνει στην καθίζηση που προκάλεσε η τελευταία βροχή. 

Και σε πάμπολλα άλλα σημεία στο Δήμο.....

Κανένας συμβιβασμός με την "κανονικότητα" του κέρδους, με την πολιτική που θεωρεί αχρείαστο κόστος τα προληπτικά μέτρα, τους ελέγχους, τις υποδομές για την ασφάλεια, την υγεία και την ζωή μας. 


Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί πλημμυρίζουν ξανά και ξανά τα ίδια σχολεία;

2ο Δημοτικό - 1ο Νηπιαγωγείο ΝΦ 2021. Δημοτική Αρχή: ΠΑΣΟΚ & Κεντροαριστεροί+ολίγον από ΝΔ



 

2ο Δημοτικό - 1ο Νηπιαγωγείο ΝΦ 2024. Δημοτική Αρχή: ΝΔ+ολίγον από Κεντροαριστερούς

 


Κατά διαβολική σύμπτωση αμφότερες διοικήσεις διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι "τα φρεάτια είχαν καθαριστεί πρόσφατα".

Γνωρίζανε και οι δύο, όπως και κάθε αρμόδιος, ότι η υπάρχουσα υποδομή για τα όμβρια δεν επαρκεί. Είναι θέμα αν υπήρχε μελέτη όταν έγιναν οι κλειστοί αγωγοί. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε όταν, πάλι χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη, διαμορφώθηκαν τα προαύλια με την σημερινή κλίση, ανάποδη από τη παλαιά που έριχνε τα όμβρια προς το πίσω δασύλλιο.

Γιατί όμως το πρόβλημα δεν λύνεται; Γιατί πλημμυρίζουν ξανά και ξανά τα ίδια σχολεία;

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται γιατί τα σχολεία δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος κάποιου μεγάλου επενδυτή. Όπου εμφανίζεται τέτοιος και μελέτες γίνονται, και χρηματοδοτήσεις βρίσκονται, και έργα κατασκευάζονται στο πιτς φυτίλι, όπως έχουμε δει άλλωστε πρόσφατα σε ανάλογες περιπτώσεις στο Δήμο μας, τόσο στο κέντρο όσο και στην πολύπαθη οδό Σκρα. 

Οι περιφερειακές, τοπικές και κρατικές διοικήσεις  της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ανίκανες μόνο όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και τη περιουσίας της λαϊκής οικογένειας. Αντίθετα αποδείχνονται ταχύτατες και ικανότατες όταν πρόκειται για έργα που θωρακίζουν επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΚΑΝΕ ΕΣΥ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Να σηκώσει το ανάστημά του, να αγωνιστεί ενάντια σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, να επιβάλει λύσεις για το δικό του συμφέρον και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε αυτόν τον αγώνα η "Λαϊκή Συσπείρωση" δίνει όλες τις δυνάμεις της και προσκαλεί κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και σκέφτεται πως "δεν πάει άλλο" να κάνει το βήμα, να παλέψουμε μαζί.  

Για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων