Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΣ Λογοδοσίας: Ο Γιάννης Ζαχαριάδης για την προετοιμασία των σχολείων ενόψει της νέας χρονιάς

 Απολογισμός εργασιών στα σχολεία και προετοιμασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με όνειρα και προσδοκίες για την κατάκτηση της σύγχρονης γνώσης. Δυστυχώς όμως για άλλη μια χρονιά η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του σχολείου , έρχονται να προσθέσουν επιπλέον εμπόδια στην κατάκτηση της γνώσης.

Θα ξεκινήσω από τις προετοιμασίες της κυβέρνησης, η οποία, 5 Αυγούστου, εφαρμόζοντας το νόμο Κεραμέως δια εγκυκλίου του γ.γ. Κ.Κατσαρού απαίτησε τις συγγενεύσεις των τμημάτων με αριθμό μικρότερο των 15 παιδιών και μέγιστο τα 25 μην υπολογίζοντας τις διαγνώσεις  με παράλληλη στήριξη ούτε τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Τι πέτυχε με αυτό: 1250 λιγότερα τμήματα στην Ελλάδα , δηλ έκλεισε περίπου 125 σχολεία. Στην πόλη μας έκλεισαν 4 τμήματα, 3 στο 5ο Δ.Σ και 1 στο 1ο Δ.Σ. της Χαλκηδόνας. Συνθλίβουμε τα σχολεία στη λογική του κόστους, μη λαμβάνοντας υπόψη μας καμία παιδαγωγική αρχή, θεωρώντας τους μαθητές αριθμούς σε καρτέλες του my school. Αν ήταν καλές οι συγχωνεύσεις , τότε τα φροντιστήρια θα διαφήμιζαν πολυμελή τμήματα και όχι ολιγομελή. Από τη δημοτική αρχή θα περιμέναμε να ενώσει τη φωνή της με τις ενώσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών κατά των συγχωνεύσεων.

Έχουμε επίσης κι ένα μεγάλο έργο τους, διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι έχουν ένα βασικό ελάττωμα, χρειάζονται δίκτυο για να λειτουργήσουν. Το κόστος ανά σχολείο γύρω στις 5000 € , αν τοποθετηθεί από συνεργείο του δήμου, αλλιώς…

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τοποθετήθηκαν από τον εργολάβο όπου τον βόλευαν. Είτε πολύ ψηλά για τα παιδιά του δημοτικού είτε σε τέτοια θέση που να μην ορατοί με ευκρίνεια από όλους τους μαθητές.

Τα σχολεία χρειάζονται επίσης και τους παραδοσιακούς πίνακες που πρέπει να είναι μαρκαδόρου, γιατί οι πίνακες κιμωλίας είναι ακατάλληλοι για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και καταστροφικοί για τους γειτονικούς διαδραστικούς.

Περνάω τώρα στις εργασίες που έγιναν στα σχολεία. Φαντάζομαι ότι  για αυτές θα μας πει ο δήμαρχος. Εγώ θα πω πως μας υποδέχθηκαν στα σχολεία. Καλύτερα φυσικά από πέρσι , που μας είχαν επιτεθεί φραστικά νομίζοντας ότι είμαστε από τη δημοτική αρχή. Κι εδώ επαναφέρω την ομόφωνη απόφαση του Φλεβάρη του 20, να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουνίου τα αιτήματα των σχολείων, ώστε να βλέπουμε το Σεπτέμβρη ,αν καλύφτηκαν και σε ποιο βαθμό οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων .Τα μεγάλα έργα ήταν:

·         μια χορηγία  για το προαύλιο στο νηπιαγωγείο της Χαλκηδόνας,  ενώ το διπλανό νηπιαγωγείο, που έχει τα ίδια προβλήματα, μπορεί να περιμένει κάποιον άλλο χορηγό.

·         Τα προαύλια στο 1ο Λύκειο-Γυμνάσιο στο 2ο και στο 3ο δημοτικό,  που είναι συνεχιζόμενες  εργολαβίες, μετά από πολύχρονες κινητοποιήσεις των γονιών

·         Και  τελευταία ο καθαρισμός των φύλλων και κλάδεμα από ιδιωτικό συνεργείο , μια που η υπηρεσία πρασίνου υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ως δήμος βάψαμε κάποιες αίθουσες, με το γνωστό γκρι χρώμα, προϊόν ανάμειξης υπολειμμάτων. Δεν έχουμε ούτε υλικά ούτε προσωπικό.

Συγκεντρώνοντας τα άμεσα προβλήματα έχουμε:

·         Τοποθέτηση των πινάκων μαρκαδόρου και υποδομή δικτύου για τους διαδραστικούς

·         Αντικατάσταση των πινάκων κιμωλίας γιατί η σκόνη θα καταστρέψει τους διαδρατικούς

·         Προστατευτική επένδυση  στις μπασκέτες

·         Έλεγχος για σκουριασμένες μπασκέτες και ιστούς

·         Επισκευές σε τουαλέτες

·         Επισκευές σε πόρτες αιθουσών

·         Αλεξικέραυνα, που δεν υπάρχουν στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων

·         Έλεγχος στις  ηλεκτροφόρες κολώνες .

·         Μονώσεις σε κλιμακοστάσια

·         Και φυσικά αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να είναι η φωνή της διεκδίκησης και της ανάδειξης των προβλημάτων μέσα και κυρίως έξω από  το Δημοτικό Συμβούλιο.

·         Δεν θα ανεχτούμε άλλο τα παιδιά της πόλης μας να φοιτούν σε Νηπιαγωγεία container, σε κακοσυντηρημένα σχολεία, χωρίς εκπαιδευτικούς, σε συγχωνευμένα Τμήματα των 25-27 μαθητων, χωρίς εκπαιδευτικούς για παράλληλη στήριξη, χωρίς σχολικά γεύματα, χωρίς δωρεάν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Δήμο.

·         Θα είμαστε δίπλα στους αγώνες  για τη ζωή και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.