Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΣ Λογοδοσίας: Ο Νίκος Σερετάκης για τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου

 «Αθλητικά προγράμματα του Δήμου που θα λειτουργήσουν τη νέα περίοδο μετά την εφαρμογή του κανονισμού διαχείρισης των δημοτικών αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων και κατανομή ωρών ανά εγκατάσταση και χώρο».

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όσο κεντρική σημασία έχει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός στην πόλη, την κυρίαρχη πολιτική και τη στρατηγική του κεφαλαίου που προωθεί την ανάδειξή της σε μητροπολιτικό κέντρο αθλητικού τουρισμού (πρόσφατα είχαμε και το conference league που κατά τον πρώην Δήμαρχο θα συνέβαλλε στην κατοχύρωση του brand name του Δήμου) άλλο τόσο αντιμετωπίζεται ως παριάς ο μαζικός αθλητισμός.

Κάθε χρόνο στους απολογισμούς; Διαβάζουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλάζουν μονάχα οι ημερομηνίες στην τελευταία παράγραφο. Λχ στον απολογισμό του 2022:

Το  2022 είχε σχεδιαστεί η λειτουργία των παρακάτω προγραμμάτων Μαζικής Άθλησης:

Α) «ΑΘΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» (ΑEROBIC, PILATES, YOGA, Άσκηση με βάρη κ.λ.π.).

Β) «ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ». (ποδόσφαιρο και TAE KWO NDO)

Γ) «ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ Γ΄ ΗΛΙΚΙΑ». 

Δ) «ΑΘΛΗΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ» (Αεροβική Γυμναστική & Άσκηση με βάρη). 

Ε) «ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ».

ΣΤ) «ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ».

 *Τα δε υπόλοιπα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης, δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου ή δεν ξεκίνησαν από την έναρξη της αθλητικής περιόδου, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην πρόσληψη των εγκεκριμένων και αναγκαίων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής –Γυμναστών, η οποία ολοκληρώθηκε τελικώς, την 1η Ιουλίου 2022 και με διάρκεια έως 31 Αυγούστου 2022.  

 

Το 2023 τα Α-ΣΤ επαναλαμβάνονται και συνεχίζει:

*Τα υπόλοιπα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης, δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου ή δεν ξεκίνησαν από την έναρξη της αθλητικής περιόδου, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην πρόσληψη των εγκεκριμένων και

αναγκαίων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής–Γυμναστών, η οποία ολοκληρώθηκε τελικώς, την 25η Απριλίου 2023 και με διάρκεια έως 31 Αυγούστου 2023.

 

Βγάζει μάτι η απουσία οποιασδήποτε δράσης ιδιαίτερα για την εφηβική ηλικία. Κυριολεκτικά σε επίπεδο Δήμου δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να απευθύνεται στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, όπου  συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι κινητικά αδρανείς και το ποσοστό

Καμία διέξοδος για τα παιδιά που είναι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την ανάπτυξη τους σωματικά και ως προσωπικότητες, και κατά τα άλλα χύνονται τόνοι δακρύων, κροκοδείλια ή πραγματικά, για την αυξανόμενη νεανική παραβατικότητα.

 

Έφηβοι και προέφηβοι παραδίδονται στην κυριολεξία στα νύχια του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Οι διέξοδοι είναι ασφυκτικά περιορισμένοι: είτε ιδιωτικά γυμναστήρια είτε  είτε με τη μορφή του ιδιωτικού γυμναστηρίου είτε αθλητικά σωματεία που συχνά δε δικαιώνουν τον ερασιτεχνικό προσδιορισμό τους.

 

Αποτέλεσμα: η το κόστος πρόσβασης στον αθλητισμό αποτελεί ένα προφανή ανασταλτικό παράγοντα που οδηγεί στα θλιβερά ρεκόρ σε ότι αφορά σε ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων παιδιών φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη.

 

Στην καλύτερη περίπτωση οι έφηβοι και προέφηβοι αυτοσχεδιάζουν και μόνο από καθαρή τύχη δε χάνονται μεγάλα ταλέντα όπως έδειξε και η περίπτωση Τέντογλου.

 

Εδώ είναι κοινή η ευθύνη διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων αλλά και των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Αφειδώς πακτωλοί εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, ενώ σε ότι αφορά στην φυσική αγωγή, το μαζικό λαϊκό αθλητισμό και τον πραγματικά ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουν καβούρια στην τσέπη.

 

Στο Δήμο μας οι αθλητικοί χώροι είναι έτσι κι αλλιώς ελλιπείς, η τεράστια επένδυση που έγινε στο νέο και σύγχρονο γήπεδο της ΑΕΚ δυστυχώς δε πρόσθεσε τίποτα στην εικόνα. Το κλειστό γυμναστήριο του 1ου ΕΠΑΛ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν είχαν προχωρήσει οι παρεμβάσεις που εκκρεμούν εδώ και μισή δεκαετία.

 

Και στο Δήμο μας οι αθλητικές υποδομές αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο από  ιδιωτικούς φορείς χωρίς κανένα έλεγχο σε ότι αφορά στις συνδρομές που επιβάλλουν στους γονείς.

 

Συχνά, ακόμα και τα όποια αθλητικά προγράμματα του Δήμου ξεκινούν με τόση καθυστέρηση που τα  παιδιά οδηγούνται σε τρίτους φορείς και τελικά οι γονείς να επωμίζονται υπέρογκα κόστη προκειμένου να αθληθούν τελικά τα παιδιά τους στις Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

 

Για αυτούς τους λόγους ο Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και χρόνια ζήταγε την ψήφιση ενός κανονισμού. Τόσο το 2019 όσο και πρόσφατα το πνεύμα της πρότασης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αφετηρία την προαγωγή της, όσο το δυνατόν, ανέξοδης πρόσβασης στον αθλητισμό. Αντίθετα, ο κανονισμός που ψηφίστηκε μπορεί να αξιοποιηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση, να διευρύνει την αγοραία αντίληψη για τον αθλητισμό

 

Ακόμα και έτσι όμως το γεγονός παραμένει ότι ο Δήμος έχει μια ορισμένη υποδομή:

- Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Άτταλος

- Κλειστή αίθουσα χορών, αεροβικής κτλ Στρατιωτικό Εργοστάσιο

- Κλειστό γυμναστήριο  Ζαχαρίας Αλεξάνδρου (υπό ειδικό καθεστώς)

-  γήπεδα 5x5

- 1 γήπεδο 9x9

- 3 γήπεδα τένις και 2 σκουός

- Αθλητικές Δομές Σχολείων λχ Κλειστό Γυμναστήριο 2ου Γυμνασίου - Λυκείου, 3ου Γυμνασίου – Λυκείου, κλειστό γυμναστήριο 1ου ΕΠΑΛ

- 6 ανοικτά γήπεδα μπάσκετ 

 

Δηλαδή:

 

-       Υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, βόλει, χάντμπολ και τένις, χωρίς να πραγματοποιείται κανένα πρόγραμμα μπάσκετ και τένις

-       Υπάρχουν σχολικά γυμναστήρια, χωρίς να πραγματοποιείται κανένα δημοτικό σχολικό πρωτάθλημα

-       Υπάρχουν αθλητικά προγράμματα του Δήμου που ζητιανεύουν ώρες στις δημοτικές αθλητικές υποδομές

 

Σήμερα, μετά την ψήφιση ακόμα και αυτού του κανονισμού δε βλέπουμε κάποια διαφορά. Για παράδειγμα δε βλέπουμε να υλοποιείται η δέσμευση ότι προτεραιότητα έχουν τα Προγράμματα Άθλησης Για Όλους. Δε βλέπουμε να έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση η χρήση υποδομών Σαββατοκύριακα, τα οποία πάραυτα χρησιμοποιούνται κανονικότατα. 

 

Ποια είναι η κατανομή ωρών και ποιοι φορείς έχουν αιτηθεί ώρες; Έχουν υπογραφεί τα σχετικά πρωτόκολλα;  Με βάση ποια διαδικασία γίνεται χρήση του σχολικού γυμναστηρίου Απόστολος Κόντος; Τι θα κάνει ο Δήμος για την ύπαρξη παράνομων διαφημίσεων που μπήκαν από σωματεία;

 

Φαντάζομαι ότι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες είναι οι γονείς που τους απασχολούν τα ίδια ερωτήματα που έχω και εγώ ο ίδιος ως γονιός που χρόνια τώρα εμπιστεύεται το παιδί του στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου και συγκεκριμένα σε αυτό του ποδοσφαίρου.

 

Που έχω δει με τα μάτια μου την συστηματική υποβάθμιση και συρρίκνωση στη διάρκεια των χρόνων ενός εξαιρετικού προγράμματος – του ποδοσφαίρου- που συγκέντρωνε πολλές δεκάδες παιδιά που το αγάπησαν. Τη μια χρονιά τα προγράμματα του Δήμου στριμώχνονταν σε εντελώς ακατάλληλες ώρες γιατί οι καλύτερες δίνονταν προκαταβολικά σε τρίτους, την άλλη ξεκινούσαμε 1 και 2 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους κοκ, την τρίτη φορά οι μόνοι αδιάθετοι χώροι ήταν ρημάδι

 

Ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα παραπάνω καθώς πότε θα ξεκινήσουν τα Προγράμματα Αθλητισμού του Δήμου ποια θα πραγματοποιηθούν και σε ποιους χώρους, καθώς και τις ενέργειές σας για τη διεύρυνση των προγραμμάτων του Δήμου αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες υποδομές