Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Για να θυμόμαστε...

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωσή μας,
όπως είχε δημοσιευτεί στις 30 Νοέμβρη 2013,
για το Άλσος, το γήπεδο, την Μπριτάνια...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Λαϊκής Συσπείρωσης
Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

για το γήπεδο της ΑΕΚ

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας (παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ) να αποδεχτεί την παραχώρηση του χώρου του παλιού γηπέδου ποδοσφαίρου “Νίκος Γκούμας” και του γηπέδου μπάσκετ “Γ.Μόσχος” της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και να δώσει την έγκριση κατασκευής γηπέδου στην εταιρεία «Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική Α.Ε.» δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρούμε πως η εκμετάλλευση αθλητικών χώρων δεν μπορεί να ανήκει σε επιχειρηματική εταιρία που θα ανοίγει και θα κλείνει τις πόρτες του γηπέδου ανάλογα με τα συμφέροντά της.
Ο λαός της περιοχής και οι φίλοι της ΑΕΚ να μην εμπιστευτούν άκριτα τις υποσχέσεις των νέων «σωτήρων» και τους πανηγυρισμούς της Δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ αποχώρησε από τη φιέστα που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή (πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), γιατί δεν μπορούσε να παραβρεθεί και να ψηφίσει μια πρόταση χωρίς να έχει δοθεί κανένα έγγραφο ή σχέδιο του γηπέδου στα χεριά της.
Οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν τραγική εμπειρία από τη δράση των διαφόρων επιχειρηματιών – επίδοξων σωτήρων, που οδήγησαν στην κατεδάφιση του γηπέδου το 2003 και σήμερα την ποδοσφαιρική ομάδα να παίζει στην Γ’ εθνική. 
Σύμφωνα με την παρουσίαση των σχεδίων της κατασκευής του γηπέδου πουθενά δεν αναφέρεται η στέγαση των άλλων αθλημάτων όπως είχε ορισθεί από το παραχωρητήριο προς την ερασιτεχνική ΑΕΚ. Θυμίζουμε ότι το 2006 μέλη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ κατέθεσαν πρόταση δημιουργίας γηπέδου που περιλάμβανε εκτός από γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και κολυμβητήριο. Τέτοιες εγκαταστάσεις θα πρόσφεραν πραγματικά στη νεολαία της περιοχής. Η πρόταση τελικά δεν προχώρησε.
Η κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου γηπέδου εκχωρείται στην «Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική Α.Ε.» με διάρκεια εκμετάλλευσης πενήντα (50) χρόνια μέχρι το έτος 2063. Τα αθλητικά τμήματα στην ουσία εξορίζονται από το χώρο και αναγκάζονται να αναζητούν σήμερα νέους χώρους και αθλητικό κέντρο – γυμναστήριο για να στεγαστούν. Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρου στον Έσπερο (φουγάρο), ο οποίος όμως έχει παραχωρηθεί στον ΟΣΚ για την κατασκευή σχολείου.
Την ώρα που για τον αθλητισμό του λαού και της νεολαίας της περιοχής μας οι αθλητικοί χώροι του Δήμου μας δεν επαρκούν, την ώρα που το Άλσος της Φιλαδέλφειας, ο Ποδονίφτης και οι κοινόχρηστοι χώροι ρημάζουν, την ώρα που οι παιδικοί σταθμοί φυτοζωούν και τα παιδιά κάνουν μάθημα στοιβαγμένα σε ακατάλληλα κτίρια (ο 3ος παιδικός σταθμός, το 3ο Δημοτικό, το 1ο Δημοτικό σχολείο) η Περιφέρειας Αττικής επιλέγει να «χορηγήσει» 20 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δίνονται από την περιφέρεια άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση δρόμων της γύρω περιοχής. Ήδη η εταιρία “Δικέφαλος 1924 Α.Ε.” έχει καταθέσει στη περιφέρεια Αττικής μελέτη προς έγκριση τη στιγμή που η νέα κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου μας καθυστερεί 3 χρόνια για να έρθει από τα γραφεία του Δήμου στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Επίσης, η εταιρία “Δικέφαλος 1924 Α.Ε.” στην παρουσίαση της κατασκευής του γηπέδου δήλωσε ότι, η αστική ανάπλαση που θα γίνει θα παρασύρει μαζί με τη γύρω περιοχή και το Άλσος της Φιλαδέλφειας. Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος του Άλσους έχει παραχωρηθεί στο Δήμο μας από το 1969 προς χρήση και φύλαξη, απαγορεύεται κάθε παρέμβαση ή κατασκευή που αλλοιώνει το δασικό του χαρακτήρα. Κάθε ενέργεια που αποβλέπει στην καταπάτηση μέρους του Άλσους και την αλλοίωση του δασικού του χαρακτήρα, μας βρίσκει αντιθέτους.
Έχουμε επιφυλάξεις και δε μας πείθουν διάφορες δηλώσεις που αναφέρουν πως «δε θα πειραχτεί το Άλσος» όταν την ίδια στιγμή υπάρχει διακηρυγμένο στρατηγικό σχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, παραχώρησης ελεύθερων χώρων για επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεγάλο κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα, εγείρονται αξιώσεις από την υποτιθέμενη μελέτη για μετατροπή της περιοχής της Μπριτάνια σε χώρο στάθμευσης. Θα είναι μια ακόμα αρνητική εξέλιξη. Θεωρούμε ότι η περιοχή της Μπριτάνια είναι χώρος που πρέπει να απαλλοτριωθεί, αναγκαίος για κοινοχρήστους χώρους, χώρους πρασίνου, χώρους πολιτισμού και αναψυχής.
Τα κτίρια της Μπριτάνια και της Βαμβακουργίας με ευθύνη της σημερινής και ιδιαίτερα της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί δεν κατατέθηκε ο φάκελος από το Δήμο!
Τα κτίρια αυτά είναι η ζωντανή ιστορική μνήμη της προσφυγιάς, των εκατοντάδων εργατών και εργατριών που δούλεψαν σε αυτά. Μαζί με το προσφυγικό οικισμό, το Δάσος της Φιλαδέλφειας και το γήπεδο της ΑΕΚ, αποτελούν τη ταυτότητα της περιοχής που πρέπει να αναδειχτούν. Αυτή τη ταυτότητα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά με βαρύγδουπους τίτλους για βυζαντινά στολίδια, «Άγιες Σοφίες» και μεγάλες ιδέες, που στήνουν οι διάφοροι επιχειρηματίες ώστε να καλύψουν τον πραγματικό σκοπό δημιουργίας αυτού του γηπέδου.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υποστηρίξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το κράτος, που εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο θα είναι και η έδρα της πρώτης ομάδας της ΑΕΚ, θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλήματα, σε αρμονική συνύπαρξη με το Άλσος χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.