Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας παίρνοντας υπόψη την όξυνση του προβλήματος της ανεργίας και με στόχο να διεκδικηθούν μέτρα για την ανακούφιση και την ουσιαστική προστασία των ανέργων κατέθεσε το παρόν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας να συζητήσει και να λάβει σχετική απόφαση στην ερχόμενη συνεδρίαση τη Τετάρτη 15 Οκτώβρη 2014 και ώρα 7 μ.μ., στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς», (Θεσσαλονίκης και Λαχανά).
ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ
Το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας έχει οδηγήσει τις λαϊκές οικογένειες και στο Δήμο μας στην απόγνωση. Τα επίσημα ποσοστά για την ανεργία στην Φιλαδέλφεια –Χαλκηδόνα είναι 20% και τα ανεπίσημα υπολογίζονται πάνω από το 30%. Η καπιταλιστική κρίση γιγάντωσε την ήδη μεγάλη ανεργία που υπήρχε και πριν το 2009.
Για την ανεργία δε φταίνε οι άνεργοι, δεν έχουν δημιουργήσει αυτοί την κρίση. Είναι θύματα μιας αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, θύματα του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που έχουν στηρίξει όλα τα άλλα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ.
Ο πραγματικός ένοχος είναι η πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ, που φορτώνει την κρίση στους εργαζόμενους και το λαό, που αναγκάζει χιλιάδες ανέργους να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, να τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Την ίδια στιγμή νέα μέτρα έρχονται, που κάνουν δυσοίωνη την προοπτική.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας θέτει στους εργαζόμενους και το λαό του Δήμου μας πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης, που δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, όμως μπορεί να δώσει ανακούφιση στις βασανισμένες οικογένειες των ανέργων.
Να γίνει υπόθεση λαϊκής πάλης, και μαζί με τα άλλα αιτήματα του ταξικού κινήματος, να υπάρξει μια στοιχειώδης βελτίωση, να υπάρξουν όροι για ζωή με αξιοπρέπεια.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των αιτημάτων. Αιτήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους 4 δήμους στους οποίους η Λαϊκή Συσπείρωση ασκεί διοίκηση, όπως ανέφεραν και οι κομμουνιστές δήμαρχοι στις πρώτες τους δηλώσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει θετική απόφαση στο θέμα της απαλλαγής όλων των ανέργων και των οικογενειών τους από τα δημοτικά τέλη, που έχουμε επανειλημμένα φέρει σε συνεδριάσεις ως Λαϊκή Συσπείρωση, χωρίς όμως αυτή η απόφαση να εφαρμοστεί, καλούμε τον Δήμο να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και να αποφασίσει άμεσα:
·         Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη για τους άνεργους και να μειωθούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες.
·         Να διεκδικηθεί και να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι που θα καλύψει τη σίτιση των μαθητών και την κάλυψη της θέρμανσης σε όλα τα σχολεία.
Απαιτούμε η δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:
·         Να καταργηθεί ο φόρος στα καύσιμα για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το φυσικό αέριο, σε όλες τις κοινωνικές δομές και ειδικά στα σχολεία. Να δοθεί χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, κανένα σχολείο να μη μείνει παγωμένο, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
·         Να γίνονται όλα τα παιδιά δεκτά στους παιδικούς σταθμούς και να καταργηθεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός των παιδιών των ανέργων.
·         Να αναγνωριστούν σε όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης (5μηνα, ΜΚΟ) πλήρεις συνδικαλιστικές κα δημοκρατικές ελευθερίες. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 332/204 για αναλογικό δικαίωμα άδειας καθώς και γενικές και ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχείας. Είναι εργαζόμενοι και όχι «ωφελούμενοι». Πληρωμή κάθε μήνα. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

·         Έκτακτη ενίσχυση Δήμων για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στη στήριξη ανέργων οικογενειών.