Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η ΛΑΣ για την τοξική πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

 Σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από το κυνήγι του κέρδους 
«Επαληθεύεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές» επισήμανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της 11/6/2015, με αφορμή την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο.
Η Χριστίνα Αγγελονίδη, εκ μέρους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή της τόνισε ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση ανακύκλωσης υλικών, με εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 20 - 25 στρεμμάτων, είναι σύμφωνα με πληροφορίες σε διαδικασία κατάσχεσης και δε λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλη, ενώ υπενθύμισε πως στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχουν βρει το θάνατο δύο εργάτες στο παρελθόν.
Επίσης, στάθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει αδειοδοτήσει 47 «σκραπατζίδικα» και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 - 300 παράνομα στην περιοχή με τις συνθήκες λειτουργίας τους να είναι απαράδεκτες και να υπάρχουν μόνο δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος για τον έλεγχο της πληθώρας των εγκαταστάσεων της περιοχής.
Παράλληλα, ζήτησε από την Περιφέρεια να διερευνήσει τι ποσότητες αποβλήτων προσκόμιζε κάθε φορά η υπόψη μονάδα στο ΧΥΤΑ από τον περασμένο Γενάρη μέχρι τώρα, από τον ΕΔΣΝΑ να απαιτήσει να γίνει γνωστή η σύνθεση των ανακυκλωσίμων, πιθανώς, ή άλλων υλικών που είχαν αποθηκευτεί στον αύλειο χώρο και έπιασαν φωτιά.
Η Χ. Αγγελονίδη επεσήμανε τα ερωτήματα που δημιουργεί και «η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην παράλογη "λογική" της πλήρους καύσης (άρα και εξαφάνισης) όλης της αποθηκευμένης ποσότητας υλικών. Μέθοδος που μεγιστοποιεί σε απόλυτο βαθμό τις εκπομπές των επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα: διοξίνες, φουράνια, μικροσωματίδια κ.ά. Το σημειώνουμε αυτό γιατί τις δύο προηγούμενες φορές που είχε εκδηλωθεί παρόμοιο περιστατικό στην ίδια περιοχή, είχε τότε αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με επιχωμάτωση, η οποία επιταχύνει την κατάσβεση και περιορίζει σημαντικά την καιόμενη μάζα. Παραδόξως αυτή τη φορά διαπιστώθηκε, και εξακολουθεί να υπάρχει καθώς η φωτιά συνεχίζει να υποβόσκει, απουσία και αδιαφορία από κυβέρνηση και Περιφέρεια για την άμεση αντιμετώπισή της, αν και είναι γνωστή η επικινδυνότητα της για τον πληθυσμό και την προστασία της δημόσιας υγείας. Και μπορεί η Περιφέρεια να καυχιέται ότι έδωσε 40.000 ευρώ, η ουσία είναι όμως ότι η επιχωμάτωση δεν έγινε γιατί κοστίζει».
Υπογράμμισε επίσης ότι «με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αναδείχθηκε για άλλη μία φορά η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η απουσία επαρκούς προσωπικού και μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η έλλειψη διαδικασιών και υποδομών για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας για τον πληθυσμό, η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κ.λπ.». Συνέχιζε μάλιστα λέγοντας πως «επαληθεύεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές. Η λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις είναι ασύμβατη με το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Αυτό, άλλωστε, «είναι το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που θυσιάζει τη ζωή και υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό αναδείχθηκε και πρόσφατα με το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Ακόμα και αυτή η χρήσιμη κατά τα άλλα ανακύκλωση αποδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος του καπιταλιστή μπορεί να αποβεί μάστιγα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον».
Ξεκαθάρισε πως «στο Θριάσιο δε χωράνε άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων» και ανέφερε πως απαιτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι «να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και των συνεπειών της, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και σχέδια ενίσχυσης της πρόληψης, του ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, ελεγκτικών μηχανισμών με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, νομοθεσίας και κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και να μην υπάρξει καμία άλλη δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο».