Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Επικύρωσε το μνημόνιο και «πούλησε» φούμαρα για κοινωνική πολιτική


Οι συνήθεις πανηγυρισμοί της περιφερειακής αρχής για την «κοινωνική πολιτική» που ασκεί εκφράστηκαν και προχτές κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με τη ΔΕΗ για το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα «ρεύμα για όλους». Τα «θα» της διοίκησης έδωσαν τη θέση τους στην έπαρση, κάτι που φάνηκε και από τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χ. Καραμάνου, πως «η ΔΕΗ σταμάτησε να κόβει ρεύμα σε σπίτια επειδή κάναμε το πρόγραμμα "ρεύμα για όλους"».

Τελικά, το «ρεύμα για όλους», που «ωφέλησε» πολλά λαϊκά νοικοκυριά, ήταν ένα πρόγραμμα που ανακύκλωσε τη φτώχεια χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και όπως σημείωνε τότε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, το ποσό για την επανασύνδεση - μαζί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε - δεν ξεπερνούσε τα 360 ευρώ. Τώρα, με την προγραμματική σύμβαση, η «κοινωνική πολιτική» της «αριστερής» διοίκησης της Περιφέρειας προβλέπει το ποσό των 100 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 8,33 ευρώ το μήνα, αποκλείοντας παράλληλα τον μεγαλύτερο αριθμό λαϊκών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα και που φτάνουν τις 80.000.

«Εμείς με τους όρους που βάζουμε ως Περιφέρεια, αυτούς που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση, δεν τους συμπεριλαμβάνουμε μέσα στο πρόγραμμα. Βάζουμε μια ρύθμιση, 100 ευρώ, που αντιστοιχεί στο κάθε τιμολόγιο του μήνα, 8,33 ευρώ το μήνα. Και αυτό το λέμε κοινωνική πολιτική. Οτι ανακουφίσαμε έναν κόσμο που δεν έχει να φάει κυριολεκτικά, αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία και "πυροτέχνημα" για να βγείτε αύριο στα κανάλια και να λέτε ότι παίρνετε μέτρα για να ικανοποιήσετε την "ανθρωπιστική κρίση" όπως την ονομάζετε, τότε τι είναι;», υπογράμμισε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σημείωσε επίσης πως στη σύμβαση δεν αναφέρεται ότι το οικιακό τιμολόγιο που πληρώνει ο κόσμος στη ΔΕΗ είναι πάρα πολύ ακριβό. «Απεναντίας, προσπαθείτε να διασφαλίσετε τα κέρδη της. Γι' αυτό μπαίνει και ο όρος για το "όποιος πληρώνει τη ρύθμιση" και συμφωνείτε με τη ΔΕΗ. Δεν ασχολείστε με το πώς ο κόσμος που υποφέρει θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά το πώς δε θα χάσουν οι άλλοι». Επισήμανε επίσης πως γι' αυτό το πρόγραμμα υπάρχει κονδύλι 2,8 εκατομμυρίων, όταν την περασμένη βδομάδα εγκρίθηκαν - μέσω του προϋπολογισμού - 20 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ και 7 εκατομμύρια για το γήπεδο του ΠΑΟ.

Εγκριση και για το αντιλαϊκό Μεσοπρόθεσμο
Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια οφείλει να καταρτίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να μειώσει δηλαδή τις δαπάνες και να προχωρήσει σε υψηλά τέλη, συνεχίζοντας έτσι τη στυγνή φορομπηχτική πολιτική. «Με αυτό εγκρίνετε το μνημόνιο που καταγγέλλατε μέχρι χτες. Δηλαδή, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και έργα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Αυτό αποφασίζετε να γίνει. Ουσιαστικά θα έχουμε μία ραγδαία μείωση των ελάχιστων κοινωνικών δαπανών και έργων που απευθύνονται στο λαό και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αυξηθεί η φοροληστεία του κόσμου. Θα γίνει με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσα από τους δήμους. Γι' αυτό και από 28 εκατομμύρια που υπολογίζονται από φόρους και τέτοιες διαδικασίες, φτάνουν στα 40 εκατομμύρια το 2018, δηλαδή μια αύξηση του 45%», σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Μάλιστα, στάθηκε στο γεγονός πως προβλέπεται από την εισήγηση η μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με το 2019, «που είναι χρονιά εκλογών για τους δήμους και την Περιφέρεια, πιθανόν και για κυβέρνηση αν αντέξει μέχρι τότε, οπότε προβλέπεται μία μικρή αύξηση της τάξης του 2,5%». Τέλος, ανέφερε πως όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν ότι «έχετε γίνει πιο φανατικοί αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και από αυτούς που μέχρι χτες κατηγορούσατε ή μάλλον τους συναγωνίζεστε στο πώς θα εφαρμόσετε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Εγκαταλείπετε ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που κατά καιρούς λέγατε περί κοινωνικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα με τη ΔΕΗ. Αυτά που λέγατε, ούτε ως εξαγγελίες δεν τα βάζετε. Γι' αυτό και εισπράττετε τα εύσημα από τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τα ΜΜΕ, αλλά και από αυτές τις δυνάμεις που κατηγορούσατε μέχρι πρότινος και σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Ριζοσπάστης 24/12/2015