Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ



Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα των 9 συμβασιούχων-παρατασιούχων του Δήμου μας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το θέμα τελικά μπήκε εκτός ημερήσιας διάταξης με εισήγηση από την Δημοτική Αρχή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε το εξής κείμενο:
«Προς: τον Πρόεδρο του ΔΣ, τον Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους
Ημερομηνία: 5/7/2017
Θέμα: Πρόταση προς το ΔΣ για λήψη απόφασης ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων
Κύριε Πρόεδρε,
Κε Δήμαρχε,
Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
Οι συμβασιούχοι - παρατασιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, που αποτελεί και τη μόνη καθαρή λύση στην παρατεταμένη πολιτική ομηρία τους από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών των δήμων.
Η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους δήμους. Ενώ έταζε νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους, έχοντας στο πλευρό της τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, την πολιτική της ΕΕ, σε συμμαχία με αντιδραστικούς δημάρχους και περιφερειάρχες, αξιοποιώντας τα ΜΜΕ των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων κατασυκοφάντησε λυσσαλέα το δίκαιο αγώνα τους. Ταυτόχρονα οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις, στην αποψίλωση των υπηρεσιών των δήμων, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση.
Με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών Αριθ. Πρωτ: οικ. 22159/ 30.6.2017 "Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 4479/2017 (Α’ 94) - Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ α΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα - Παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων στις θέσεις αυτές" ορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, η οποία προβλέπει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια,  παραλείποντας όμως σκόπιμα να καθορίσει τι συγκεκριμένα θα ισχύσει για τους συμβασιούχους από 7/6/17 έως και 31/7/17 οπότε και θα ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες, αφήνοντας τους κυριολεκτικά στον αέρα έρμαια των διαθέσεων των δημάρχων. 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καλούνται ήδη να υπογράψουν την απόλυσή τους, έστω και για μία ημέρα (π.χ. 30/7/17) για να υπογράψουν στη συνέχεια τη νέα 8μηνη σύμβαση,31/7/17 για να απολυθούν οριστικά την 31/3/2018. Ακριβώς οκτώ μήνες.
Στην ουσία στο διάστημα μέχρι 31/7/17 δηλαδή για ένα περίπου μήνα, Δήμαρχοι που θα δρουν κατά βούληση και ενάντια τους θα πουλάνε εκδούλευση στους συμβασιούχους ότι θα τους πληρώσουν τα μεροκάματο και ταυτόχρονα θα τους βάζουν το δίλημμα ότι, αν δεν υπογράψουν έστω και μιας μέρας απόλυση θα χάσουν ακόμη και αυτό το οκτάμηνο.
Τους ζητάνε ουσιαστικά  να απεμπολήσουν οριστικά την δυνατότητα να μετατραπούν  οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Επειδή οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι - "παρατασιούχοι" στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας που ανέρχονται σε 9, αφενός κάλυπταν άμεσες ανάγκες στις υπηρεσίες του Δήμου, αφετέρου πρόκειται για εργαζόμενους που, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αντί να μονιμοποιηθούν, οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας και της ανέχειας, ζητάμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση: Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος
1.   Να μην κληθεί κανένας συμβασιούχος να υπογράψει την απόλυση του
2.   Να καταβληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα
3.   Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους. Να υπερασπιστούν και να ενισχύσουν το αγωνιστικό μέτωπο μονίμων και συμβασιούχων σε όλα τα σωματεία και τους χώρους δουλειάς, να αξιοποιήσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Να συνεχίσουν τις διεκδικητικές τους παρεμβάσεις, για να ανατρέψουν την πολιτική της κυβέρνησης, να καταργήσει τη σχετική τροπολογία, έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να μη γίνει καμιά απόλυση, κανείς συμβασιούχος να μη μείνει απλήρωτος και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου
H δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας,
Δανάη Εύα Γκούμα»
Τελικά, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 5 Ιούλη, για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος κ. Γιώργος Πάνου αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 3 συμβασιούχων-παρατασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία πρασίνου με την αυθαίρετη δικαιολογία ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της πρόσφατης τροπολογίας της κυβέρνησης. Την απόφαση αυτή στήριξαν όλες οι άλλες παρατάξεις πλην της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία επέμεινε να αφορά το σύνολο των συμβασιούχων – παρατασιούχων. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν δόθηκε ποτέ απάντηση στην επίμονη ερώτηση αν θα πάνε αύριο για δουλειά οι τρεις εργαζόμενοι, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής για εφαρμογή των απολύσεων αλλά και την επιφυλακτικότητα που πρέπει να δείξουν και οι 6 εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι ΟΤΑ στο Δήμο μας, μιας και επί της ουσίας η Δημοτική Αρχή ακύρωσε όλες τις προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις για στήριξη στον αγώνα των συμβασιούχων.
Η Δανάη Γκούμα επέμεινε και στη συνέχεια της διαδικασίας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση.
Επίσης η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας που έδωσε το παρόν στο δημοτικό συμβούλιο καταγγέλλει ότι:
«Η δημοτική αρχή στέλνει στην ανεργία 3 εργαζόμενους καταστρατηγώντας την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούσε τη μετατροπή όλων των συμβάσεων όλων των εργαζομένων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Η Δημοτική Αρχή προέτρεξε να δώσει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης στην κυβέρνηση παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας προβληματισμός και σε επίπεδο ΚΕΔΕ για το ποιούς εργαζόμενους συμβασιούχους αφορά η τροπολογία..
Δεν είναι δυνατόν απο την μιά (και σωστά) να κατηγορείς στις ομιλίες ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης φέρνει απολύσεις και απο την άλλη να τρέχεις πρώτος να απολύεις εργαζόμενους.
Ζητάμε:
  • Να παρθεί πίσω η απόφαση των απολύσεων
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».