Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του 2020


Την ώρα αυτή που συζητάμε χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν με τα συνδικάτα τους και το ΠΑΜΕ ενάντια στον προϋπολογισμό-καρμανιόλα της ΝΔ που κλιμακώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Μιλάμε για τον πρώτο προϋπολογισμό σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια κρίσης. Όμως όπως και ο περσινός, πρώτος «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που φέρνει είναι νέο τσεκούρι σε δαπάνες που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων και νέους πακτωλούς κρατικού χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Αποτελεί σίγουρο «καθρέφτη» της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων, απαιτεί εργαζόμενους λάστιχο χωρίς δικαιώματα και συνοδεύεται από την κρατική καταστολή που καθημερινά κλιμακώνεται και ιδιαίτερα την εργοδοτική τρομοκρατία που ξεσαλώνει στους τόπους δουλειάς, και στη γειτονιά μας.

Ένας προϋπολογισμός ταξικός και αντιλαϊκός. 456 εκατομμύρια πρόσθετη φορολογία στα λαϊκά στρώματα; - 446 παραπέρα ελάφρυνση για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Και μια και μέρες που είναι και βλέπουμε να πληθαίνουν τα σουλάτσα του Πάιατ σε δήμους, ρατσιστικές αθλιότητες αιρετών και μη, μνημόνια δήμων με ΝΑΤΟϊκές δομές, κοκ, προειδοποιούμε: η εμπλοκή στους κινδύνους που συνεπάγονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι η άλλη πλευρά αυτής της ανάπτυξης.

Αυτές τις μέρες εγκρίνεται στις ΗΠΑ ο «Νόμος για την εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» που αναγορεύει την Ελλάδα «πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ», το Ισραήλ «αταλάντευτος μη ΝΑΤΟικός σύμμαχος και μεγάλος στρατηγικός εταίρος» και την Κύπρο «στρατηγικός εταίρος – κλειδί». Παράλληλα, ανοίγει επικίνδυνα η συζήτηση για μετακίνηση των πυρηνικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Και αυτά εν μέσω κλιμάκωσης των Τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ευρείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων ακόμα και των συνόρων, ενώ χτες ο Λίβανος κατήγγειλε ότι ελληνικό σκάφος που ερευνούσε για λογαριασμό του ισραηλινού στρατού παραβίασε επί ώρες τα εγχώρια ύδατα του. Να που μας πάει η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων.

Και μη μας πείτε ότι αυτά δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και εμπίπτουν μόνο τα τραπεζώματα και οι φωτογραφίες με κυβερνητικούς υπουργούς γραμματείς και φαρισαίους.

 ε σας αφορά ότι όλοι δήμοι θα λάβουν όλα κι όλα 1,8 δισ. ευρώ την ώρα που χαλάμε για το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο αιγαίο 4,3 δισ., που δίνονται 12 δις δωράκι στις τράπεζες, σε αυτές στις οποίες και εσείς αρνηθήκατε να επιβάλλετε το μέγιστο συντελεστή τελών όπως μπορούσατε;

Αποδείχνεται ξανά η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, ότι η Τοπική Διοίκηση, ως όργανο του αστικού κράτους έχει αντιλαϊκή αποστολή. Στηρίζει την ανταγωνιστικότητα τις ιδιωτικοποιήσεις, την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και την αποδέσμευση κρατικών πόρων για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή την κατεύθυνση εκφράζει ο σημερινός προυπολογισμός της ΝΔ , όπως και οι χτεσινοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο κρατικός προϋπολογισμός της ΝΔ θα ικανοποιήσει και την δίψα του κ Τάφα για κατασχέσεις καθώς προβλέπει αύξηση +300 εκ.

Το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης θα καλέσετε να το καλύψουν τα συνήθη υποζύγια, ξαναπληρώνοντας και με το δικό σας προϋπολογισμό. Και μάλιστα στην εισηγητική έκθεση στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό της τοπικής διοίκησης τα ποσά που αρπάζουν οι δήμοι από την τσέπη των νοικοκυριών, με την μορφή τελών και φόρων είναι τα μόνα που αυξάνονται διακριτά. Άλλωστε και εσείς διατηρείτε τα ματωμένα πλεονάσματα των ανταποδοτικών που άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή

Και μάλιστα όσο αυξάνει η φοροληστεία, τόσο μειώνονται ακόμα και τα ψίχουλα που δίνετε για τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Για παράδειγμα αυξήσατε κατά 70.000 το δημοτικό φόρο στο όνομα της στήριξης των σχολικών επιτροπών και την ίδια στιγμή μειώνετε το πόσο αυτό κατά 65.000 ενώ μειώνεται και η κρατική δαπάνη άλλες 15000 χωρίς να λέτε κουβέντα.

Αυτή λοιπόν την πολιτική στηρίζετε, καλλιεργώντας την έκπτωση απαιτήσεων, την παραίτηση από αυτό που είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο και το συμβιβασμό με το ότι νάναι και ότι κάτσει. Αλλά και με τη λογική της ανταποδοτικότητας, της "εκπαίδευσης των λαϊκών στρωμάτων στο να πληρώνουν. Από τα προγράμματα των ΚΑΠΗ χτες, το μισθό του αντιδημάρχου που φορτώσατε στα ανταποδοτικά σήμερα μέχρι ίσως τον αέρα που αναπνέουν αύριο. 

Δηλώνετε έτοιμοι για το κυνήγι των τετραγωνικών μέσω των Ε9 ενώ από την άλλη δεν προβλέπετε καν τέλος παρεπιδημούντων σε σχετικές δραστηριότητες που και υπάρχουν και αρχίζουν, ενώ είστε μια χαρά με κέντρα διασκέδασης και κλαμπ που εμφανίζονται με άδειες αναψυκτηρίων και αντί για 5% πληρώνουν 0,5 επι των ακαθάριστων

Τι άλλο από εφαρμογή της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής εκφράζει η προτεραιότητα σε εκείνα τα έργα που συνδέονται άμεσα με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου όπως αποτυπώνονται στο ΡΣΑ αλλά και τις ορέξεις των επιχειρηματιών στη περιοχή, που σχετίζονται ή πιέζουν σε αλλαγές χρήσεων γης, στην κατεύθυνση άρσης κάθε εμποδίου για την δράση τους. 

Τέτοια είναι και η απόπειρα να περάσετε αύριο πραξικοπηματικά, πίσω από τις πλάτες των δημοτών τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα κάνουν κόλαση την περιοχή. Και φυσικά όχι επειδή το έργο “εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής, με αφετηρία την κατασκευή του "Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού - Αγιά Σοφιά" στη Νέα Φιλαδέλφεια” όπως αυθαίρετα ισχυρίζεται η μελέτη – άλλωστε η ΜΠΕ της υπογειοποίησης είχε απορριφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά γιατί θέλετε να μην ανοίξει η συζήτηση για το χαρακτήρα του έργου και τις ευρύτερες παρεμβάσεις που προωθούνται στην περιοχή, αρχή γενομένης της Μπριτάνια, από επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα.

Από την περιφέρεια διεκδικείτε 1 εκατομμύριο για πλάκες και τσιμέντα πέριξ του γηπέδου, υπερδιπλάσια από όσα έχει δώσει η περιφέρεια για το Άλσος, αλλά τίποτα για τα σχολεία. Επιχαίρετε για την προίκα που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή για την προώθηση του αντιλαϊκού σχεδιασμό για τα απορρίμματα, αλλά δε βλέπουμε την ευαισθησία σας στις δαπάνες για το Άλσος.

Τι άλλο δείχνουν τα ψίχουλα για την αντιπλημμυρική προστασία; Η εξαφάνιση των δαπανών για θεομηνίες ανυπαρξία και η πλήρης απουσία προβλέψεων για την αντισεισμική θωράκιση; Η περιφρόνηση της ανάγκης δευτεροβάθμιου μετασεισμικού ελέγχου και τη θωράκιση των σχολείων ως καραμέλα που έλιωσε – έτσι την αποκάλεσε ο κ. Βούρος. Και μη μας πείτε ότι αυτά εξυπηρετούνται από 150 και κάτι χιλιάδες που προβλέπονται για επισκευές γιατί αυτό ήταν το έωλο επιχείρημα του αντιδημάρχου παιδείας όταν ψήφιζε κατά στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να δημιουργηθεί σχετικός κωδικός στο τεχνικό πρόγραμμα.

Είναι τυχαία η σιωπή σας για τη γύμνια στις μονάδες υγείας της περιοχής; Το σερβίρισμα ως κανονικότητα της απαράδεκτης κατάστασης στα νηπιαγωγεία;

Το κρίσιμο όμως θέμα δεν είναι κυρίως τα μεγέθη του προϋπολογισμού, που έχουν και αυτά την αξία τους αν και πάνω - κάτω δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές από την περασμένη διοίκηση. Και σε αυτόν αντικατοπτρίζεται το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις συμβασιούχων η λογική της λειτουργίας του δήμου σε πλήρως ανταποδοτική βάση. Ήδη σήμερα το 63% των λειτουργικών εσόδων καλύπτονται από ιδίους πόροι)

Η κάθε δύναμη, είτε στη διοίκηση είτε έξω από αυτή κρίνεται ακριβώς στο πόσο συμβάλλει ή δε συμβάλλει να δυναμώνει η αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οργάνωση της πάλης, της λαϊκής αντιπολίτευσης στο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα στο όνομα της κερδοφορίας. Αν διεκδικεί την απόδοση του συνόλου των αναγκαίων πόρων σε Δήμους και στις Περιφέρειες, την κατάργηση του πλαισίου λειτουργίας με βάση την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα, των ΣΔΙΤ, της κάλυψης των αναγκών με εργαζόμενους που θα έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ότι και να κάνετε όχι μόνο ο προϋπολογισμός σας θα καταψηφιστεί στη συνείδηση των εργαζόμενων, αλλά και η πολιτική σας θα αναχαιτισθεί, αλλά και το γερασμένο σύστημα που στηρίζετε θα ανατραπεί.

Σε αυτό τον αγώνα καλούμε και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ, και μέσα στο μαζικό κίνημα.