Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Για το θέμα που ανέκυψε με το σύστημα θέρμανσης στο Γυμνάσιο της Νέας Χαλκηδόνας



Στην Ελλάδα που κατά τα άλλα αναδείχνεται σε ενεργειακό κόμβο, που διεκδικεί ρόλο στη Λιβύη και στέλνει συστοιχίες πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία και φρεγάτες στον Κόλπο ή όπου αλλού ζητήσουν οι αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ και τα οικονομικά συμφέροντα των δικών μας μεγαλοκαρχαριών, είναι πολυτέλεια να ζεσταίνονται τα σχολεία για 2-3 ώρες και είναι φυσικό να έχουμε θανάτους από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια του κοσμάκη να ζεσταθεί όπως όπως. Τέτοια είναι η χώρα μας και με κυβέρνηση ΝΔ σήμερα και με κυβερνήσεις. ΣΥΡΙΖΑ χτες. Τέτοια είναι η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος. Αφορολόγητα καύσιμα για τους εφοπλιστές και ενεργειακή φτώχεια και παγωνιά για το λαό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε στο Γυμνάσιο της Νέας Χαλκηδόνας , ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Πρόκειται για ένα σοβαρότατο περιστατικό που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες προεκτάσεις μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συνέβη την Τετάρτη 15 Γενάρη 2020 στο Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας. 

Συγκεκριμένα, ενώ το σχολείο ήταν σε λειτουργία, έγινε κομμάτια σωλήνας, λόγω υψηλής πίεσης ζεστού νερού, στο λεβητοστάσιο.

Ο Δήμαρχος κ Βούρος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ. Κανταρέλλης και κ. Κωνσταντινίδης έχουν ευθύνη να δώσουν εξηγήσεις για το περιστατικό και γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο Δήμος είναι γνώστης του προβλήματος από την άνοιξη του 2019. Η Διεύθυνση του σχολείου έχει στείλει 6 έγγραφα σε διάρκεια 10 μηνών:

12/2, 18/6, 20/6, 18/9, 4/11, 12/12. Άρα άπαντες γνώριζαν και είναι δεδομένες οι τεράστιες ευθύνες των Δημοτικών Αρχών, τόσο της προηγούμενης του κ. Βασιλόπουλου όσο και της σημερινής του κ. Βούρου. Επομένως δεν πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός όπως το παρουσιάζει η δημοτική αρχή στη σχετική ανακοίνωσή της.

Τι έχει γίνει από τότε; Μια μικροεπισκευή το Φλεβάρη και μια μικροεπισκευή το Δεκέμβρη. Ούτε καν αυτά που οι ίδιοι διαπιστώσατε. Για μια χούφτα ευρώ δηλαδή αφέθηκαν να κρυώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί και επιτράπηκε μια δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση.
Το από 25/09/2019  έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 359, φυσικά δεν είναι μελέτη όπως χρειαζόταν και όπως λαθεμένα υποθέσαμε, αλλά μια «Ενημέρωση για την Κεντρική Θέρμανση», όπως ο τίτλος αναφέρει, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ως αυτοψία.

Αυτοψία βέβαια επιπέδου «όσα βλέπει η πεθερά», που δεν αναφέρεται καν στην απόδοση του υφιστάμενου συστήματος.

Πρόκειται για μια έκθεση βλαβών ή μικροπαραλείψεων και τίποτα παραπάνω, η οποία θεωρεί ως δεδομένο ότι η εγκατάσταση είναι η προβλεπόμενη και εφαρμοσμένη κατά την αρχική μελέτη στην οποία ΔΕΝ γίνεται καμία αναφορά. Και εδώ ήδη ξέρουμε ότι από τους 3 κυκλοφορητές οι 2 είναι εκτός λειτουργίας χρόνια και ζαμάνια. Για να μη μιλήσουμε για άλλα επίσης γνωστά θέματα, όπως ότι υπάρχουν τμήματα του κτηριακού συγκροτήματος χωρίς καθόλου θέρμανση, ότι οι τουαλέτες είναι κλειστές κοκ

Δεν προβλέπει κόστος για ό,τι προτείνεται αφήνοντας «παραθυράκι», ώστε αν γίνουν τα ελάχιστα και κάνεις αναφορά στην αυτοψία να μπορείς «να παρουσιάσεις έργο». Όπως και έγινε. Ρωτάμε:
  • Πού είναι οι απώλειες χώρων;
  • Πού φαίνεται η εξέταση των στοιχείων του συστήματος και οι προτάσεις βελτιστοποίησης;
  • Πού υπάρχει η σύγκριση και οι προτάσεις για σωλήνες, μονώσεις δοχεία διαστολής και λοιπό περιφερειακό αλλά αναγκαίο εξοπλισμό θέρμανσης; 
Δε θα έπρεπε να υπάρχει μια τεχνοοικονομική μελέτη ανάμεσα σε λύση επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης των φθαρμένων/χαλασμένων στοιχείων και εξοπλισμού; 

Προφανώς δεν υπήρχε καμία πρόθεση να δοθεί λύση. Όμως ακόμα μια απλή ανάγνωση στο φύλλο συντήρησης της 2/12 θα ήταν αρκετή για να χτυπήσει καμπανάκι.


  •     Ο λέβητας είναι εκτός ορίων. Δηλαδή καίει αλλά ΔΕΝ αποδίδει. Άραγε σε έναν έλεγχο του ΠΕΡΠΑ ποιος θα λογοδοτήσει;
  •     Οι τουμποσωλήνες ΔΕΝ έχουν ελατήρια με αποτέλεσμα να είναι δραματικά μικρότερη επιφάνεια συναγωγής των καυσαερίων με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα αλλά όχι τα παιδιά. 
Απλά, διαπιστώνεται ότι οι αρμόδιοι δεν τα διάβασαν γιατί η άλλη εκδοχή είναι ότι δεν ενδιαφέρθηκαν ή ολιγώρησαν.

Αλλά, ουδέν κακόν αμιγές καλού! Υποχρεωθήκατε από την μαζική κινητοποίηση των γονιών να αντιμετωπίσετε το θέμα. Και εδώ βγαίνει ένα συμπέρασμα για το από που πρέπει να προσδοκούν οι εργαζόμενοι

Όπως θα υποχρεωθείτε να ασχοληθείτε και με τα υπόλοιπα από τα οποία προσπαθείτε να αποδράσετε γιατί ευτυχώς, υπάρχουν ευθύνες κατά το νόμο. Από τις 4 Οκτώβρη έχουμε ρωτήσει για τα θέματα της αντιπυρικής και αντικεραυνικής προστασίας και απάντηση δεν πήραμε. Πάλι καλά που στη συνέχεια τουλάχιστον εντάξατε  την αντιπυρική στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»

Έχει έρθει όμως γενικότερα στην επιφάνεια το θέμα της κτηριακής υποδομής. Θυμίζουμε 2ο νηπιαγωγείο, 1ο Λύκειο τώρα έγγραφο του 1ου ΕΠΑΛ, του 3ου Λυκείου, κινητοποιήσεις και καταλήψεις  για τα κτηριακά και τη θέρμανση κα

Έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα, και οι προηγούμενοι δεν το συζητώ, και για αυτό έχετε επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Είναι όμως προνόμιο μόνο της Χαλκηδόνας το πρόβλημα με τη θέρμανση;

Έχουμε έγγραφη διαμαρτυρία του 3ου Λυκείου. Υπάρχει πρόβλημα στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο, στα ΕΠΑΛ. 2-3 ώρες σκάρτες τα καλοριφέρ και το πετρέλαιο με το σταγονόμετρο.

Η Δημοτική Αρχή ΝΔ-ΚΙΝΑΛ ενώ ξέρει να συγκαλεί έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια με θέμα την απ’ ευθείας μίσθωση μέρους του Άλσους σε ιδιώτη δεν έχει βρει μέχρι στιγμής χρόνο να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την κατάσταση των σχολείων όπως ζητάει από τον Οκτώβρη του 2019 η Λαϊκή Συσπείρωση.

Στα έργα και ημέρες της διοίκησης σας αυτούς τους 4 μήνες ήδη καταγράφονται
  •         Ο χαρακτηρισμός της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων ως καραμέλα που έλιωσε κατά τον κ. Βούρο
  •          Η καθυστέρηση 4 μηνών με 3 γραπτές παρεμβάσεις για να πάρουμε τις εκθέσεις των ΚΤΥΠ, οι οποίες εγείρουν ζητήματα στα οποία θα επανέλθουμε. Θυμίζουμε, ότι προφορικά μας λέγατε αρχικά ότι «δεν υπάρχει θέμα», μετά «ότι υπήρχαν θέματα αλλά αντιμετωπίστηκαν» κτλ.
  •          Η μη απάντησή σας ερωτήματα που θέσαμε (αντικεραυνική κτλ),
  •          Η μη προσκόμιση όλων των εγγράφων που ζητήθηκαν
  •          Η άρνησή σας να προχωρήσετε στην άμεση άρση της επικινδυνότητας στο 3ο Λύκειο και την μετεγκατάσταση του γραφείου των καθηγητών με τον τρόπο που προτείνει ο σύλλογός τους.
  •          Το γεγονός ότι έχετε καταφέρει να θεωρούνται επιστημονική φαντασία όσα επισημαίνονται στην εγκύκλιο του υπουργείου υγείας (λχ εφοδιασμό με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων των WC. Εδώ υπάρχουν τουαλέτες κλειστές, καζανάκια που  δε λειτουργούν...)
  •          Η αναληθής γραπτή απάντηση που μας δώσατε ότι οι ΚΤΥΠ έχουν την ευθύνη για τις επισκευές των ζημιών από τους σεισμούς, όταν από το σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας που επικαλεστήκατε βγαίνει ακριβώς το ανάποδο
  •          Ο αναληθής ισχυρισμός που μας είπατε στη συνέχεια ότι ναι μεν ο δήμος έχει αρμοδιότητα αλλά για τον Φέροντα Οργανισμό η ευθύνη είναι στις ΚΤΥΠ, όταν υπάρχει έγγραφό τους προς το Δήμο στις 27/7 που λέει ακριβώς το αντίθετο
  •          Η απόκρυψη του εγγράφου της ΚΤΥΠ της 3/9 αναφορικά με τους δευτεροβάθμιους ελέγχους, όπου διευκρινίζεται ότι πιθανή συνδρομή τους στις επισκευές θα είναι δυνατή μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια
  •          Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να εγγράψει στο τεχνικό πρόγραμμα κωδικό “δευτεροβάθμιος μετασεισμικός έλεγχος των κτηρίων
  •          Το ότι συστηματικά δεν απαντάτε σε έγγραφα συλλόγων γονέων (8ο ΝΦ, 3ο ΝΦ, 1ο ΝΧ)

Μετά τα παραπάνω, επειδή δεν πρέπει κανείς παίζει με την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας και ούτε να γίνονται μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη των γονιών τους, ως ΛΑΣΥ ζητάμε:

1.  Ο Δήμος να προχωρήσει  στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο σύστημα θέρμανσης του Γυμνασίου της Νέας Χαλκηδόνας ώστε το σχολείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές.
2.  Να συνταχθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  για τις υπόλοιπες επισκευές και παρεμβάσεις που απαιτούνται στο κτήριο
3.  Να έρθει ως θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η κατάσταση των σχολικών μονάδων και τα απαιτούμενα μέτρα
4. Να διαμορφωθεί πρόγραμμα περιοδικού ελέγχου και συντήρησης όλων των σχολείων. Μέχρι τέλος Αυγούστου να συντάσσεται από τις τεχνικές υπηρεσίες και να έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτική ενημέρωση για τα πεπραγμένα και την τρέχουσα λειτουργική κατάσταση των σχολικών κτηρίων.