Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ για τον 3ο Βρεφονηπιακό Σταθμό



ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ –  ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 
(ΜΕΛΟΣ Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας)           
Νέα μητέρα, εργαζόμενη, εργαζόμενε.

Οι λαϊκές οικογένειες και τα νέα ζευγάρια,  ασφυκτιούμε από τις ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η Ομάδα Γυναικών έχει δώσει πολλούς αγώνες, στο πλευρό των γονιών, των παιδαγωγών και εργαζομένων, για την κατάργηση των τροφείων και την ανέγερση σύγχρονων, ασφαλών, βρεφονηπιακών σταθμών.

Σήμερα η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ προειδοποιεί:

Η δημοτική αρχή, αντί να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε με ευθύνη του δήμου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (και ειδικά σε βρεφικά τμήματα που τα κενά είναι μεγαλύτερα)  ανοίγει το δρόμο για να δεχθεί άλλο ένα πλήγμα η δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή με ευθύνη του κράτους:

Η Ομάδα Γυναικών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας,  καταγγέλλει την Δημοτική αρχή Βούρου που επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη την ανέγερση του 3ου δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού αφού προσπαθεί να παραχωρήσει  στην Μητρόπολη το οικόπεδο που προοριζόταν για την μετεγκατάστασή του και να οικοπεδοποιήσει τους όμορους κοινόχρηστους χώρους συμπεριλαμβανομένης της παιδικής χαράς.

Η Ομάδα Γυναικών καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες να μην ανεχθούν την μεθόδευση που κάνει η δημοτική αρχή και να διεκδικήσουν την άμεση ανέγερση του νέου 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Να μην επιτρέψουμε μια επικίνδυνη εξέλιξη που υπονομεύει το χαρακτήρα της δημόσιας, ισότιμης και δωρεάν προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά.
  • Η ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία των δημόσιων παιδικών σταθμών πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο του δημόσιου κρατικού φορέα που έχει την ευθύνη. Αν στο όνομα της έλλειψης χρημάτων το δικαίωμα αυτό παραχωρηθεί στην Μητρόπολη, αύριο σε ποιον θα παραχωρηθεί;
  • Ο δημόσιος παιδικός σταθμός απευθύνεται και καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε παιδιά που θα επιλέγει η Μητρόπολη και σε παιδιά που θα επιλέγει ο Δήμος! Ποια θα είναι τα κριτήρια και ποιος θα τα καθορίζει;
  • Η επίκληση της έλλειψης πόρων από τη δημοτική αρχή είναι προσχηματική. Εξ άλλου τόσο για την ανέγερση όσο και για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού της Μητρόπολης θα αναζητηθούν κρατικοί και ευρωπαϊκοί πόροι. Η Δημοτική Αρχή βρίσκει ευκαιρία για να υλοποιήσει μία πάγια επιδίωξη του κράτους: να αποποιηθεί την ευθύνη λειτουργίας των δημόσιων παιδικών σταθμών και η ευθύνη σιγά σιγά και μεθοδικά να μετακυλίεται σε διάφορα παρακλάδια (τώρα η Μητρόπολη, αύριο μία ΜΚΟ, παραμεθαύριο μία ΚΟΙΝ.ΣΕΠ).  

Και φυσικά το κόστος στην τελική να περάσει στη λαϊκή οικογένεια και το παιδαγωγικό έργο να μπαίνει σε τελευταία μοίρα.

Εργαζόμενη – εργαζόμενε στους παιδικούς σταθμούς:
Έχεις πείρα. Γνωρίζεις ότι η εξέλιξη της παιδαγωγικής επιστήμης και οι ανάγκες του παιδιού της προσχολικής ηλικίας απαιτούν κρατικές δομές που πρέπει να παρέχουν ενιαία οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά παιδαγωγικό έργο σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι γονείς:
Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς το παιδί μπορεί πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του : Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους.
Γι’ αυτό η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και πρέπει να παρέχεται ενιαία και δωρεάν σε όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. 
Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας!
Διεκδικούμε: 
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. 
  • Άνοιγμα νέων σταθμών για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων βρεφών και νηπίων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, για να μην μένει κανένα παιδί εκτός  της προσχολικής αγωγής
  • Πρόσληψη μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε να τηρείται η αναλογία παιδαγωγού – παιδιών ανά τμήμα

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των παιδιών μας.
Δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν!