Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ "ο Αριστοτέλης" για τον 3ο Βρεφονηπιακό Σταθμό


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου
Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας
Κόρακα και Παπαναστασίου
Τηλέφωνο - Φαξ: 2108319372    
http://www.sylaristotelis.com
                                                                                                           Αθήνα, 19-5-2020


Θέμα: Σχετικά με τον 3ο βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Οι λαϊκές οικογένειες και τα νέα ζευγάρια,  ασφυκτιούν από τις ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ειδικά στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αξιοπρεπείς υλικοτεχνικές υποδομές όσο αφορά τα κτίρια που στεγάζουν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς όσο και για τα σχολεία, νηπιαγωγεία. Οι ελλείψεις είναι ακόμα σημαντικότερες αφού κάθε χρόνο δεκάδες ίσως και εκατοντάδες παιδιά και βρέφη του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, μένουν εκτός των δημοτικών δομών αυτών ακριβώς των ελλείψεων.
Η δημοτική αρχή, αντί να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε με ευθύνη του δήμου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (και ειδικά σε βρεφικά τμήματα που τα κενά είναι μεγαλύτερα)  επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη την ανέγερση του 3ου δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού αφού προσπαθεί να παραχωρήσει  στην Μητρόπολη το οικόπεδο που προοριζόταν για την μετεγκατάστασή του και να οικοπεδοποιήσει τους όμορους κοινόχρηστους χώρους συμπεριλαμβανομένης της παιδικής χαράς.
ü    Η ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία των δημόσιων παιδικών σταθμών πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο του δημόσιου κρατικού φορέα που έχει την ευθύνη. Αν στο όνομα της έλλειψης χρημάτων το δικαίωμα αυτό παραχωρηθεί στην Μητρόπολη, αύριο σε ποιον θα παραχωρηθεί;
ü    Ο δημόσιος παιδικός σταθμός απευθύνεται και καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε παιδιά που θα επιλέγει η Μητρόπολη και σε παιδιά που θα επιλέγει ο Δήμος!
ü    Η επίκληση της έλλειψης πόρων από τη δημοτική αρχή είναι προσχηματική. Η Δημοτική Αρχή βρίσκει ευκαιρία για να υλοποιήσει μία πάγια επιδίωξη του κράτους: να αποποιηθεί την ευθύνη λειτουργίας των δημόσιων παιδικών σταθμών και η ευθύνη σιγά σιγά και μεθοδικά να μετακυλίεται σε διάφορα παρακλάδια (τώρα η Μητρόπολη, αύριο μία ΜΚΟ, παραμεθαύριο μία ΚΟΙΝ.ΣΕΠ). Και φυσικά το κόστος στην τελική να περάσει στη λαϊκή οικογένεια και το παιδαγωγικό έργο να μπαίνει σε τελευταία μοίρα.
Γι’ αυτό η Αγωγή και φροντίδα για βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και πρέπει να παρέχεται ενιαία και δωρεάν σε όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας!
Διεκδικούμε:
-                      Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αγωγή και φροντίδα για βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών με κάλυψη σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
-                      Άνοιγμα νέων σταθμών για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων βρεφών και παιδιών κάτω των 4 ετών με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, για να μην μένει κανένα παιδί εκτός  της αγωγής και φροντίδας
-                      Πρόσληψη μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε να τηρείται η αναλογία παιδαγωγού – παιδιών ανά τμήμα
Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των παιδιών μας.
Δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν!
  
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος