Τοποθέτηση της Δανάης Γκούμα
Πρόκειται για ένα ακόμα τρανό παράδειγμα του ρόλου που παίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες ως εφαρμοστές των αντιλαϊκών επιταγών της ΕΕ και της αστικής τάξης, καθώς και προωθητές της προπαγάνδας τους.
Η επιτροπή αυτή υπαγορεύεται από την αντίστοιχη επιτροπή της Ε.Ε. με το επιχείρημα ότι θα αντιμετωπίζει διάφορα κοινωνικά προβλήματα, όπως τη κακοποίηση γυναικών και πρόληψη της βίας, την υγεία, τη γυναικεία απασχόληση και πολιτικές ίσων ευκαιριών. Ακούσατε; Όπου οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων διαπιστώνουν ότι το δικαίωμα στην εργασία έχει αντικατασταθεί από την απασχόληση και το δικαίωμα και η υποχρέωση κατ’ επέκταση στην ισονομία από πολιτικές ίσων ευκαιριών, τότε να γυρνάνε τη πλάτη και να τρέχουν μακριά!
Είναι ψευδεπίγραφη και παραπλανητική η δημιουργία αυτής της επιτροπής αφού στην πράξη έχουν ισοπεδωθεί όσα δικαιώματα είχαν μέχρι πρότινος οι γυναίκες. Γεγονός για το οποίο δεν βγάζετε άχνα φυσικά. Άλλωστε είστε πίσω ακόμα και από τα επιφανειακά κριτήρια που βάζει η «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες»…!
Αλήθεια για πείτε μου τι μέτρα πήρατε για την παραπλανητική κατά τη γνώμη μας «ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» στη παράταξη σας και καταφέρατε να έχετε τη γυναικεία συμμετοχή στο ναδίρ, με μόλις μια γυναίκα αιρετή σε όλη τη διοίκηση!
Έχετε όμως και καλύτερο παράδειγμα, αφού κλείσατε το μικρόφωνο στην πρόεδρο της τοπικής ομάδας Γυναικών που συμμετέχει στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, όταν εξέφραζε την αντίθεση της ομάδας στην παραχώρηση του οικόπεδου και κατάργηση του Δημοτικού Βρεφικού και Παιδικού Σταθμού. Για να μη πω το ακόμα καλύτερο, όπου όταν διέρρευσαν στοιχεία της υπαλλήλου σε οπαδικό τύπο εσείς καταγγείλατε την υπάλληλο, ενώ όταν εργάτρια του Δήμου εξέφρασε ότι νιώθει να απειλείται η δουλεία της από την ανακοίνωση του πολιτικού της προϊστάμενου για ιδιωτικοποίηση του πρασίνου δέχτηκε τραμπουκισμό, για να μην το πούμε λεκτική έμφυλη βία …
Συγκεκριμένα για το θεσμικό πλαίσιο που μας φέρατε, δε βρήκατε ούτε μία λέξη καταδίκης για το αντιασφαλιστικό και αντεργατικό νομικό πλαίσιο που τσακίζει γυναίκες και άντρες και ιδιαίτερα για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση που σαρώνει κεκτημένα δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και της προστασίας των γυναικών, ή του νόμου για τους ΟΤΑ, που καταπατά εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στους δήμους μέσω της αντιδραστικής κινητικότητας και αξιολόγησης, τα οποία αξιοποιείτε στο έπακρο. Βάζετε πλάτη στην απαξίωση των δομών Πρόνοιας, προσχολικής αγωγής κ.α. που έχουν μεταφερθεί στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση και προσωπικό, οδηγώντας στον κατακερματισμό, και την υποβάθμιση, με πρόσφατο το πρωτοπόρο σας παράδειγμα της κατάργησης του 3ου Β.Ν.Σ.
Ότι και να κάνετε, οι νέες γυναίκες, οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι μητέρες, οι συνταξιούχες έχουν δυστυχώς τρομερή πείρα από το τι σημαίνει ‘ισότητα’ στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής κοινωνίας της εκμετάλλευσης
Στο όνομα της δήθεν «ισότητας» ανδρών και γυναικών στην εργασία, διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιδιώκουν την κατάργηση όποιων θετικών ρυθμίσεων υπήρχαν υπέρ των γυναικών, με τα ωράρια και τις συμβάσεις-λάστιχο να γενικεύονται στο ΣΥΝΟΛΟ του εργατικού δυναμικού, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς.
Στο όνομα της «ισότητας» καταργήθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, όπως ήταν η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στη βιοτεχνία, η 5ετής διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών- ανδρών, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών στα 65 χρόνια, ενώ αυξήθηκαν τα όρια ακόμα και για μητέρες με ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, πολλές φορές η εγκυμοσύνη συνοδεύεται με απόλυση και τρομοκράτηση εκ μέρους της εργοδοσίας.
Με πρόσχημα τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, προωθήθηκε από το κεφάλαιο η αύξηση της μερικής απασχόλησης, δηλαδή της πιο φθηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας. Σε επίπεδο ΕΕ το 1/3 των εργαζόμενων γυναικών είναι με μερική απασχόληση.
Για εμάς λοιπόν είναι καθαρό ποιες είναι οι στοχεύσεις, μέσα από την προώθηση της ψευδεπίγραφης “ισότητας” των δύο φύλων.
Όλοι μαζί «βαφτίζετε» «ίσες ευκαιρίες» για άνδρες και γυναίκες την εργασιακή ζούγκλα, τη ζωή - λάστιχο των εργαζόμενων γυναικών. «Ίσες ευκαιρίες» στην πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, και εξειδικεύουν οι Περιφέρειες και οι δήμοι που εναρμονίζονται με την ΕΕ, σημαίνει:
Ευέλικτη εργασία, δηλαδή μερική απασχόληση, δουλειά από το σπίτι, δουλειά με το μπλοκάκι, «ευέλικτα» δικαιώματα, σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, δουλειά τις Κυριακές.
Δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, με κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, όπως συμβαίνει στην καθαριότητα των δήμων, που οι γυναίκες δουλεύουν πίσω από τα απορριμματοφόρα στις πιο άθλιες συνθήκες.
Περιπλάνηση από πόλη σε πόλη, ακόμα και από χώρα σε χώρα. Αυτή την πραγματικότητα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες υγειονομικοί, αναπληρώτριες και ωρομίσθιες εκπαιδευτικοί, άλλες μισθωτές επιστήμονες, χωρίς μέτρα στήριξης της οικογένειας. Γιατί για το κράτος και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, η μητρότητα αποτελεί «κόστος».
Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ζουν και εργάζονται οι γυναίκες. Αμείβονται με μικρότερο μισθό για ίδια εργασία, τοποθετούνται σε χαμηλότερες θέσεις από αυτές των ανδρών, απολύονται λόγω μητρότητας.
Οι νέες εργαζόμενες που δουλεύουν στα πεντάμηνα προγράμματα «απασχόλησης», έχουν ασφάλιση μόνο έναντι εργατικού ατυχήματος. Μετά το πέρας 4 εξαμήνων στον ΟΑΕΔ δε δικαιούνται ούτε βιβλιάριο Υγείας! Πώς θα εξασφαλίσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης …ακόμα και αν έχουν 20 χρόνια εργάσιμο βίο;
Το ενδιαφέρον που δείχνουν ΕΕ και κυβερνήσεις δεν αφορά σε καμία περίπτωση την «ισότητα», ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών. Αφετηρία του είναι η προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση, με τέτοιους όρους που να φαίνεται και να προπαγανδίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη η «διάσταση του φύλου», όπως λένε, αλλά ουσιαστικά ο στόχος αφορά την κερδοφορία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Επομένως είναι σαφές πως στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, η ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας, θα γίνει με όρους φτώχειας και μειωμένων δικαιωμάτων.
Η Διοίκηση βγάζει λάδι την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις τεράστιες ευθύνες στην καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων.
Όταν η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ χτες, κλείνει την κάνουλα της κρατικής χρηματοδότησης για δημόσιες κοινωνικές υποδομές στήριξης της οικογένειας, προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, για ποια συμμετοχή, για ποια γυναίκα στα αλήθεια ενδιαφέρονται;
Ακόμα και η πρόληψη, η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών –φαινόμενο που μέσα στην πανδημία οξύνθηκε κατακόρυφα- επαφίεται σε προγράμματα της ΕΕ με ημερομηνία λήξης και ανακυκλώσιμους εργαζόμενους.
Όσο η οικονομία λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών, όσο η μόρφωση, η εργασία, η μητρότητα, η υγεία, η ανατροφή των παιδιών και η φροντίδα ηλικιωμένων και αδυνάμων, θεωρούνται ατομική υπόθεση, η πλειοψηφία των γυναικών θα είναι διπλά καταπιεσμένες... όποια πολιτική δύναμη κι αν βρίσκεται στο κυβερνητικό τιμόνι – όσες γυναίκες και αν αναδειχθούν σε Υπουργικές καρέκλες ή ως στελέχη μετοχικών επιχειρήσεων.
Για να μπορέσει να υπάρξει πραγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψιν τόσο οι βιολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και οι διαφορές κοινωνικής φύσης που έχουν ήδη διαμορφωθεί σε βάρος των γυναικών μέσα στους αιώνες και οι οποίες διατηρούνται και αυξάνονται μέσα στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα.
Κατά τη γνώμη μας, η ολόπλευρη κοινωνική ανάπτυξη της γυναίκας, η ισοτιμία και η χειραφέτησή της προϋποθέτουν την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο σύνολό τους. Και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, που αντικειμενικά μπορούν να συμβάλουν στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων κοινωνικών αναγκών της γυναίκας, με βάση το ρόλο της στην αναπαραγωγική διαδικασία, στη μητρότητα.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο μόνο η παραγωγή στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, με σχέδιο και έλεγχο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους νέους θεσμούς που η εξουσία τους θα δημιουργήσει, μπορεί να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες για τη λαϊκή ευημερία που σήμερα υπάρχουν και είτε μένουν αναξιοποίητες, είτε πηγαίνουν στα χέρια λίγων. Στο πλαίσιο αυτό θα εξασφαλίζεται η εργασία με δικαιώματα για όλους, άντρες και γυναίκες. Οι γυναίκες θα απολαμβάνουν δωρεάν υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές λαμβάνοντας υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες που το φύλο τους ορίζει, όπως για την προστασία και στήριξη της μητρότητας.
Οι συνθήκες της εργασίας (ωράριο εργασίας, κοινωνικές δομές για φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, απαλλαγή από μια σειρά δουλειές του νοικοκυριού) θα ευνοούν την ενεργητική συμμετοχή των γυναικών στον έλεγχο της κοινωνίας, μέσα από την απελευθέρωση του μη εργάσιμου χρόνου.
Η εξάλειψη των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής θα ευνοεί την οικοδόμηση των σχέσεων των δύο φύλων σε πραγματικά ισότιμη βάση, αμοιβαίου σεβασμού και ενδιαφέροντος, για να εκμηδενιστούν οι αναχρονιστικές και αντιδραστικές προκαταλήψεις και συμπεριφορές σε βάρος των γυναικών, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.
Η διέξοδος για όλες και όλους τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση για όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις και συμμαχίες κρατών όπως η ΕΕ, που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος.
Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα προβάλει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, το οποίο στηρίζουμε, για:
- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας
- Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνιούνται 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
- Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες
- Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων.
- Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
- Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης ή από τον πατέρα.
- Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.
- Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
- Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.
- Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
- Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).
- Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσής πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
- Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό
- Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωϊνή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.
- Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανένα αποκλεισμό.
- Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.
- Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.