Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΔΣ 24/6 Για το σχέδιο Ιόλαος αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές


Τοποθέτηση του Νίκου Σερετάκη


  •  Στηρίζετε την δασοκτόνα πολιτική του κεφαλαίου

Επειδή κάνετε αναφορά στους νόμους, ας δούμε λίγο πιο πλαίσιο επικαλείστε και στηρίζετε

Tο 1992 ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, μίλαγε για  την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα για τη δασοπροστασία της χώρας. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ από τις κυβερνήσεις των κομμάτων σας.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση Σημίτη το 1998, προχώρησε σε διαχωρισμό της καταστολής από την πρόληψη

Φτάνουμε στο Νόμο 4662 /2020  που απογειώνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων.

Μεταφέροντας  αρμοδιότητες σε δήμους, Περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία μέσω της ανταποδοτικότητας εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα, εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις δομές της Πολιτικής Προστασίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, όπως η Europol, εμπλέκοντας και μυστικά κονδύλια στην χρηματοδότησή τους.

Και τη φετινή αντιπυρική περίοδο τη χαρακτηρίζει η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων. Η χρηματοδότηση των 326 ΟΤΑ μέσα στον Ιούνη με 18.400.000 ευρώ και η πρόβλεψη για χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος   με 4.454.105 ευρώ, λέγεται απλά εμπαιγμός αν ληφθεί υπόψη ότι συζητάμε για το 65% των εδαφών της χώρας που χρήζουν προληπτικών παρεμβάσεων.

Η ευθύνη του Δήμου λοιπόν δε μπορεί να εξαντλείται σε εκθέσεις ιδεών και στη συμπλήρωση ονομάτων και κινητών, και στην εξασφάλιση του βυτίου του γείτονα σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Ποια είναι η ευθύνη του Δήμου για παράδειγμα για τους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο  Υμμητό – Πεντέλη – Πάρνηθα (μικροκλίμα και επίπτωση πυρκαγιών); Τι κινητοποιήσεις έχει κάνει για χρηματοδότηση, προσωπικό, σχεδιασμό της πρόληψης;

Πως τοποθετείται ο Δήμος απέναντι στην άποψη της ΕΕ και την κυβερνητική πολιτική που αντιμετωπίζει την πολιτική προστασία και τις ανθρώπινες ζωές  με όρους κόστους-οφέλους, με κριτήριο την “οικονομική αποδοτικότητα”; Τι παρεμβάσεις έχει κάνει σε επίπεδο ΚΕΔΕ ΕΔΝΑ κτλ;


  • Αλλά και ως διαχειριστές και διοίκηση  παίρνετε κάτω από τη βάση

Πέστε μας λοιπόν:

Πόσες ασκήσεις έχουν γίνει με το προσωπικό του Δήμου και τους εμπλεκόμενους φορείς όλα αυτά τα χρόνια και τι σχεδιάζετε; Μηδέν.

Τι έχετε κάνει για την εκπαίδευση του προσωπικού, για προμήθεια ειδικευμένων ΜΑΠ. Τίποτα. Συντηρήσεις εξοπλισμού, επίσης 0.

Πότε θα τα κάνετε αυτά, από Σεπτέμβρη;

Για να μη θυμίσουμε την ανοχή σε χονδροειδείς παραβιάσεις της πυρασφάλειας του Άλσους όπως με τα εργοταξιακά οχήματα, τις τραγικές καθυστερήσεις στη συντήρηση του Η/Μ εξοπλισμού, στην πρόσληψη εποχικών κτλ


  •  Το συγκεκριμένο που μας φέρατε: Σχέδιο "Μάτι 2,3,4" θα έπρεπε να λέγεται και όχι Ιόλαος

Επιστημονική αντιμετώπιση σημαίνει πρόληψη,  που λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες αυτασφάλισης του συστήματος. Είναι πρόβλημα διαχείρισης του Δάσους. Και  ολοκληρωμένη αντιπυρική παρέμβαση

Εσείς πάτε ανάποδα. Το σχέδιο Ιόλαος κινείται στις αδιέξοδες ράγες του διαχωρισμού πρόληψης & καταστολής των πυρκαγιών

Είναι εκπληκτικό το πόσο υποτιμά η εισήγηση που μας μοιράσατε τον παράγοντα εμπρησμό. Μιλά για τις πυρκαγιές ως “φυσική δύναμη” όταν το 65% των πυρκαγιών είναι βεβαιωμένοι ή πιθανότατοι εμπρησμοί. Παρακάμπτει το πρόβλημα των προβλημάτων που δεν άλλο από την εμπορευματοποίηση της γης. Σήμερα φυσικά η οικοπεδοποίηση γίνεται με σύγχρονους όρους (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ)

Αντί για αυτό τι έχουμε; κάθε χρόνο το ίδιο βιολί. Μια κεντρική ντιρεκτίβα που έρχεται copy-paste  σε όλους τους Δήμους. Αγνοεί παντελώς το υπάρχον – έστω και ανεπαρκές-σχέδιο πολιτικής προστασίας. Χώρια οι ανακρίβειες

Δέστε για παράδειγμα: στους φορείς και υπηρεσίες στα όρια του Δήμου φιγουράρουν  οι ΤΟΜΥ αλλά όχι το ΚΥ

Τι είδους πρόληψη είναι η οργανωμένη – προληπτική είναι μετακίνηση πολιτών.αφότου ξεσπάσει η πυρκαγιά, και μάλιστα όταν έχει χαρακτήρα μή υποχρεωτικό; 

Είναι σοβαρή αντιμετώπιση η απόφαση για οργανωμένη απομάκρυνση από παιδικές κατασκηνώσεις, μονές, και ξενοδοχεία να λαμβάνεται από τους υπεύθυνους λειτουργίας τους;

Είναι λογικό η ανάγκη ξενόγλωσσων ανακοινώσεων για οργανωμένη απομάκρυνση να αφορά μόνο τις περιοχές με τουρίστες επειδή αφήνουν χρήμα στους επιχειρηματίες και όχι τους πρόσφυγες και μετανάστες;

Θεωρείτε στα σοβαρά ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων μπορούν νσ λάβουν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης όταν δεν έχουν ούτε 1 υπάλληλο, να μη μιλήσουμε για μέσα

Γίνεται λόγος για τα Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. Ο Δήμος έχει βιομηχανική ζώνη πέριξ του Κηφισού. Τι πρόσθετα μέτρα προβλέπει το σχέδιο σας; Τίποτα.

Το σχέδιο που μας φέρνετε επιβεβαιώνει ότι κινείστε αντιδιαμετρικά προς τις λαϊκές ανάγκες, όπως ακριβώς και η  πολιτική της  ΕΕ και  των αστικών κυβερνήσεων την οποία στηρίζετε

 Από τις πλημμύρες  μέχρι την πολύνεκρη καταιγίδα της Χαλκιδικής και από τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές μέχρι τους δηλητηριασμένους από τα αυτοσχέδια μαγκάλια μετανάστες , αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Μια «γύμνια» την οποία βεβαίως πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά, θρηνώντας δικούς τους ανθρώπους και χάνοντας περιουσίες που έχτισαν με κόπο.

 Μια «γύμνια» που είναι άκρως «επιλεκτική», αφού δεν αφορά τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των ξενοδόχων, των τραπεζιτών, για τα οποία το κράτος δεν λογαριάζει κόστος .

Μόνο μπροστά στις λαϊκές ανάγκες επιστρατεύεται η ζυγαριά «κόστους - οφέλους», με την ΕΕ μάλιστα να «συμβουλεύει» ότι συμφέρει περισσότερο να αποδίδονται μερικές ψωροαποζημιώσεις στα θύματα παρά να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη και προστασία.

Κυβερνήσεις, κράτος και κεφάλαιο, που αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού, όπως και κάθε του ανάγκη, σαν «κόστος ». Εκεί πρέπει να στοχεύει και η πάλη των εργαζομένων, για να πάψει να θεωρείται πολυτέλεια ακόμα και η στοιχειώδης προστασία από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Καταψηφίζουμε την λογική που θυσιάζει την πολιτική προστασία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, καταψηφίζουμε το σχέδιο που μας φέρατε, και αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη και για αυτά που κάνετε αλλά κυρίως για το σύστημα που στηρίζετε και την πολιτική που υπηρετείτε.