Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Να συζητηθεί εκτός ημερησίας το θέμα του θερινού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης

Προς Γιάννη Βούρο Δήμαρχο
        Λύσανδρο Γεωργαμλή, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει να εισαχθεί και να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διάταξης στη συνεδρίαση  της 24/6 το θέμα:

«τοποθέτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της πραγματοποίησης του Θερινού πρόγραμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών Δήμου Ν.Φιλ/φειας -Ν. Χαλκ/νας»

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που  θέσαμε και στην Οικονομική Επιτροπή κατά την συζήτηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, όπου η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την ακύρωσή του και τον μηδενισμό της σχετικής πίστωσης  με μόνη αρνητική ψήφο αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όμως η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης υπέρ της πραγματοποίησης του θερινού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα, ανάγκες και αγωνίες δεκάδων οικογενειών και όχι η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην οικονομική επιτροπή.

Η επίκληση του covid-19 εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής είναι έωλη και προσχηματική, σε μια φάση που έχουν ανοίξει σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, για να μη μιλήσουμε για το πως προχωρούν κυβέρνηση-επιχειρηματίες στο άνοιγμα του τουρισμού.

Αν υπάρχει τέτοια ανησυχία γιατί δεν φέρνετε ως συζήτηση τον τρόπο υλοποίησης του θερινού camp, την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων του; Ποιες είναι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την εικόνα της Δεκελείας, την εξόφθαλμη απουσία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε τόπους δουλειάς και μαγαζιά, για την ενίσχυση των αποψιλωμένων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή;;

Και τέλος πάντων τι διέξοδο προτείνετε στις οικογένειες και τους γονείς, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη χρησιμοποιήσει σημαντικό μέρος της αδείας τους; Ή αποτελεί υπεύθυνη θέση προς όφελος της δημόσιας υγείας  να σταλούν μαζικά τα παιδιά  σε παππούδες και γιαγιάδες που σίγουρα αποτελούν τις κατ εξοχήν ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατεύσουμε; 

Σε ότι αφορά στο επιχείρημα που ακούστηκε στην οικονομική επιτροπή, ότι τα ίδια κάνουν και άλλοι όμοροι Δήμου, αυτό απλώς επιβεβαιώνει ότι η Δημοτική Αρχή ΚΙΝΑΛ-ΝΔ στο Δήμο μας είναι εξίσου αντιλαϊκή με τις δημοτικές αρχές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται.

Στην πραγματικότητα η Δημοτική Αρχή κάνει ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο όνομα της πανδημίας θέλουν να περικόψουν ακόμη και τα ελάχιστα που άφησαν όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενοι. Ωράρια, συμβάσεις, συντάξεις, μισθοί, δικαιώματα όλα στον προκρούστη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όπως ομολογεί η έκθεση εσόδων-εξόδων που υποβάλλει η Δημοτική Αρχή για το Α τρίμηνο του 2020, οι περικοπές γίνονται γιατί «η χώρα (sic..) έχει δεσμευθεί να μηδενίσει έως τέλος του έτους τις ληξιπρόθεσμες δαπάνες των φορέων Γενικής Κυβέρνησης , καθώς και ότι σύμφωνα με τις διατάξεις το Γενικό Λογιστήριο ζητάει η αποπληρωμή των δαπανών να γίνεται εντός 21 ημερών από την παραλαβή τους.»

Με λίγα λόγια κόψτε ξανά και ξανά. Και τι έρχεστε σήμερα να κόψετε; Τα ελάχιστα που δίνει ο δήμος στα παιδιά των οικογενειών της εργατικής τάξης, ακόμα και αυτά τα 10.000 που είχατε εγγράψει στον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή που από τα 200.000€ και πλέον της έκτακτης επιχορήγησης για την πανδημία δεν περισσεύει τίποτα ώστε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα με όρους ασφάλειας βρέθηκαν οι τρόποι για απ’ ευθείας αναθέσεις αριστερά και δεξιά σε ιδιώτες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει τις αιτιάσεις και τα προσχήματα της Δημοτικής Αρχής και να πάρει απόφαση για την πραγματοποίηση του θερινού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Νίκος Σερετάκης
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης