Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Να διασφαλιστούν στοιχειώδεις όροι δημοσιότητας των συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης του Δήμου

Προς :    Δήμαρχο κ Γιάννη Βούρο 

               Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ Λύσανδρο Γεωργαμλή                       

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Θα θέλαμε να επαναφέρουμε ορισμένα θέματα δημοσιότητας και τα οποία έχουμε θέσει κατά καιρούς, και ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι στα λόγια κρίνονται εύλογα και αυτονόητα. Συγκεκριμένα:

Α) Να τηρούνται μαγνητοφωνημένα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής. 

Είναι ένα θέμα που το έχουμε θέσει εδώ και 6 μήνες τουλάχιστον. Πρόκειται για ένα νευραλγικό όργανο του Δήμου , στο οποίο οι κυβερνήσεις της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει σημαντικές αρμοδιότητες τις οποίες απέσπασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, επιτείνοντας τα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά του θεσμικού πλαισίου των Δήμων. Σε αυτό το πλαίσιο η τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών αποτελεί στοιχειώδη όρο δημοκρατικής λειτουργίας και δημοσιότητας. 

Β) Να υπάρχει με ευθύνη του Δήμου ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω του διαδικτύου.

Η Δημοτική Αρχή έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις διάφορες αντιδημοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης που έχουν μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε όργανο διαβούλευσης, απογυμνώνοντάς το από ζωτικές αρμοδιότητες. 

Παράλληλα έχει καταστεί σαφές ότι η Δημοτική Αρχή επιδιώκει σοβαρά θέματα να αποφασίζονται εν κρυπτώ, χωρίς δημοσιότητα, μακριά από τους δημότες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μεθόδευση για την ακύρωση της ανέγερσης του 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού και η παράδοση του οικοπέδου του, δημοτικής περιουσίας, στη Μητρόπολη με μια λεόντια σύμβαση, ή η απόπειρα να ακυρωθούν 12 προσλήψεις στο πράσινο που έχουν εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ δια περιφοράς (!)

Κατά τη γνώμη μας είναι τουλάχιστον υποκριτικό -αν όχι προκλητικό- να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη στο όνομα της προστασίας της υγείας των δημοτικών συμβούλων και την ίδια στιγμή να σφυρίζει αδιάφορα η Δημοτική Αρχή για τα 25άρια και 27άρια τμήματα σε σχολεία του Δήμου.

Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να φροντίσει τώρα η Δημοτική Αρχή -η οποία κατά τα άλλα σκίζει τα ρούχα της υπέρ της μετατροπής των σχολικών αιθουσών σε Big Brother-  για την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων μέσω του διαδικτύου, κάτι που ήδη γίνεται σε πολλούς δήμους της Αττικής και της Ελλάδας γενικότερα και αποτελεί πάγια θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Ειδικά για τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί τι νόημα έχει ένας απολογισμός των Διοικήσεων, σημερινής και προηγούμενης, για το 2019 χωρίς καμμία δημοσιότητα.

Γ) Να υπάρξει χώρος για τις παρατάξεις στην Ιστοσελίδα  και τα ΜΚΔ του Δήμου

Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό αλλά η ιστοσελίδα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Δήμου δεν  αποτελούν ιδιοκτησία των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει το αυτονόητο, την δυνατότητα προβολής των θέσεων και των ανακοινώσεων που αυτή επιλέγει σε όλα τα μέσα του Δήμου.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Νίκος Σερετάκης

Δανάη Γκούμα

Γιάννης Ζαχαριάδης