Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Για τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και εργαζομένων και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

 Η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας χαιρετίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις εκπαιδευτικών, υγειονομικών και άλλων εργαζομένων που μέσα από τα σωματεία τους απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και  ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

 

Στο Δήμο μας μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν εξόρμηση-περιοδεία στο Σκλαβενίτη, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας που διοργάνωσαν η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών» και σύλλογοι εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων η Γ’ ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης» ,ζητώντας μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση, ικανοποίηση των αιτημάτων ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.


 

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και μείνουν εντελώς απροστάτευτα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία είναι ομολογία ενοχής, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της. Χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να εξετάσει την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος, χωρίς να μπει καν στη διαδικασία να συζητήσει δυνατότητες, μέτρα και εναλλακτικές λύσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων προχωρά στο κλείσιμο. Αποδεικνύεται ότι δε δίνει δεκάρα για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ότι όλα υποτάσσονται στις ανάγκες του κέρδους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε την πραγματοποίηση τηλεεκπαίδευσης για τις επόμενες εβδομάδες χωρίς να έχει διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτή για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Όλοι θυμόμαστε τον τραγέλαφο με τα δήθεν τάμπλετ, που ποτέ δεν ήρθαν στα σχολεία την περασμένη άνοιξη. Τώρα περιμένουμε την τύχη που θα έχουν τα λάπτοπ, που υποσχέθηκε η δημοτική αρχή και τα 40.000 τάμπλετ του υπουργείου παιδείας.

Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή που το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν απέναντι και λοιδορούσαν τις κινητοποιήσεις μαθητών γονιών και εκπαιδευτικών είναι σοβαρά εκτεθειμένοι. Αποδείχνεται περίτρανα ότι τα σχολεία τα κλείνουν όχι οι αγώνες αλλά η  ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και όσοι τη στηρίζουν.

  • Τι έχουν να πουν σήμερα για τα κενά σε καθηγητές που συνεχίζουν;
  • Στους μαθητές του 3ου Λυκείου που 2,5 μήνες μετά την έναρξη των σχολείων δεν έχουν κάνει 1 ώρα χημεία;
  •  Στους δεκάδες εργαζόμενους μαθητές του εσπερινού ΕΠΑΛ που δεν έχουν ούτε γνώσεις ούτε εξοπλισμό να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα;
  •  Τι κάνουν για την αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης στα νηπιαγωγεία;
  • Τι απαντάνε στο ερώτημα πως είναι δυνατόν οι καθαρίστριες των σχολείων να μην έχουν πάρει ακόμα ΜΑΠ;

Απαιτούμε:

  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Nα εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών εφόσον δεν εξασφαλίζονται καθολικά τα τεχνολογικά μέσα.
  • Το άμεσο άνοιγμα των σχολείων, επειδή η δια ζώσης κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη.
  • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης ή του Δήμου.
  • Αραίωση των μαθητών μέσα στις τάξεις. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις - 15 μαθητές ανά τμήμα. Εδώ και τώρα αξιοποίηση όλων των υποδομών που πληρούν τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσουν τάξεις.
  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Να δοθούν άμεσα κατάλληλα Μ.Α.Π. στο προσωπικό καθαριότητας.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας. Κάλυψη όλων κενών.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.τ.λ.), ώστε να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με την υγεία μας ή με την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Το επόμενο διάστημα δίνουμε τη μάχη στα σωματεία μας, προκειμένου να επιβάλουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος  έδειξαν τον δρόμο. Μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς συντονίζουμε τη δράση μας, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με την πανεργατική απεργία της 26ης Νοέμβρη