Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΝΠΕ βάζει «πλάτη» στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας

Αρνήθηκε να ψηφίσει η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Υγεία και βάζει «πλάτη» στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ κατά τη συζήτηση του θέματος διαμόρφωσης θέσεων της ΕΝΠΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η πλειοψηφία του ΔΣ, σε πλήρη σύμπνοια με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, αρνήθηκε να ψηφίσει το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και ενέκριναν ένα κείμενο θέσεων, πλήρως ευθυγραμμισμένο με την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ψηφίζοντας λευκό, αρνήθηκαν να στηρίξουν το ψήφισμα που κατέθεσε και ψήφισε μόνη της η «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει:

  1. Στην επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας - Πρόνοιας μαζί με το προσωπικό τους, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς αγορά υπηρεσιών για να μπουν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. 

  2. Στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στη δημόσια υγεία. Μαζικές προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

  3. Σε προμήθεια επαρκών αντιδραστηρίων για δωρεάν τεστ στον πληθυσμό σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

  4. Σε εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άμεση στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

  5. Σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους εργασίας, στις ιδιωτικές κλινικές και οίκους ευγηρίας, σε δομές προσφύγων και οικισμούς Ρομά.

  6. Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα κενά και για εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Πλήρη κάλυψη των δαπανών για ασφαλή μεταφορά μαθητών.

  7. Συχνά και ασφαλή δρομολόγια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με περισσότερα οχήματα και οδηγούς, με αποκλειστικά δημόσιο δίκτυο συγκοινωνιών.

Μιλώντας στην συνεδρίαση εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Οι προτάσεις που εισηγείται η Επιτροπή Υγείας, για να υιοθετηθούν από το ΔΣ της ΕΝΠΕ, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ως "Λαϊκή Συσπείρωση", αφού κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που ακολουθεί εδώ και 11 μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ, με τραγικές συνέπειες για την υγεία, τη ζωή, το εισόδημα και την απασχόληση των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών.

Μάλιστα, προχωράτε και παραπέρα, ζητώντας την εκχώρηση στις περιφέρειες τμήματος του δημόσιου συστήματος Υγείας (ΠΦΥ, ακόμα και Νοσοκομείων), βάζοντας έτσι πλάτη στην παραπέρα διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα του, στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή του. Αυτό το κάνετε ήδη, όταν αντί να απαιτείτε από την κυβέρνηση να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν, με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, εσείς προσπαθείτε να την απαλλάξετε με την πρόσληψη ενός αριθμού 2ετούς διάρκειας υγειονομικών μέσω ΕΣΠΑ, λες και οι ανάγκες δεν θα υπάρχουν μετά την πανδημία.

Η εξέλιξη της πανδημίας και ένα πιθανό 3ο κύμα της, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και με την καταστολή των λαϊκών αγώνων.

Η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να κουκουλώσει την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις ευθύνες της, με την προσδοκία του εμβολιασμού, καλλιεργώντας εφησυχασμό, να αυξήσει γενναία το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία και όχι να το μειώνει κατά 572 εκατ. ευρώ για το 2021 σε σχέση με το 2020.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" συμφωνούμε με την καμπάνια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο λαός και να καλλιεργηθεί θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό με όλα τα επιστημονικά εχέγγυα. Δεν συμφωνούμε όμως, αυτή η καμπάνια να γίνει μέσο πλουτισμού για κάποιους, όπως θα γίνει με την υπογραφή δυο συμβάσεων για την παραγωγή και τις εκπομπές, αλλά ζητάμε να γίνει δωρεάν.

Επίσης, είμαστε της άποψης να έχει το δικαίωμα κάθε χώρα να προμηθευτεί όποιο εμβόλιο επιθυμεί, με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τις επιδιώξεις των φαρμακευτικών ομίλων».

Διαβάστε στο 902.gr, ολόκληρη την εισήγηση του Τ. Τσιαπλέ.