Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Νίκος Σερετάκης: Το όραμά που τιτλοφόρησε ο κ Βούρος αναβάθμιση και ασφάλεια σας με δύο λόγια αποδίδεται σε: μικρότερο Άλσος - λιγότερο δάσος, περισσότερες μπίζνες.

 

Το όραμά που τιτλοφόρησε ο κ Βούρος ως 'αναβάθμιση και ασφάλεια σας' με δύο λόγια αποδίδεται σε:  μικρότερο Άλσος - λιγότερο δάσος, περισσότερες μπίζνες.

Μετά την αποχώρησή μας από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Κανταρέλης, επιτέθηκε στο ΚΚΕ με χαρακτηρισμούς που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε ακροδεξιές φυλλάδες. Δεν μας εκπλήσσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η σοσιαλδημοκρατία διεκδικεί τα πρωτεία στον αντικομμουνισμό.

Θα του συνιστούσαμε να είναι πιο προσεκτικός. Και ως μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ να κοιτάξει τα του οίκου του, που αφού φόρτωσε μνημόνια στο λαό έδωσε δύο υπουργούς στην κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη και σήμερα δίνει και συναίνεση.

Ειπώθηκε ότι θίγουμε το αξιακό σας σύστημα όταν μιλάμε για επιχειρηματικά συμφέροντα. Την πολιτική σας, ως δημοτική αρχή με τις πλάτες ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, υπέρ του κεφαλαίου κρίνουμε. 

Δεν πήγατε να μισθώσετε τη λίμνη σε ιδιώτη; Δεν καλύψατε τις αυθαιρεσίες των εργολάβων στο άλσος; Όταν διαγράφατε πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματία στην εστίαση ενώ κυνηγάτε με κατασχέσεις μικροοφειλέτες τι διαφορετικό κάνετε;

Ας πάρουμε το θέμα που φαίνεται ότι σας καίει περισσότερο απ’ όλα, αυτό των αναβαθμών. Έχουμε το εξής: έρχεται μια ΑΕ, οποιαδήποτε ΑΕ, όχι κατ' ανάγκη η Δικέφαλος ΑΕ, ή η DIMAND, δεν έχει σημασία ποια, όλες με κριτήριο το κέρδος τους δουλεύουν, και κάνει μια μελέτη επειδή συνάδει με τα συμφέροντά και τα σχέδιά της. Αυτή η μελέτη αφορά στο Άλσος χωρίς να τη ζητήσει καμία σχετική υπηρεσία.

Και έρχεται μετά στον Δήμο, ως κρίκο του αστικού κράτους, και του λέει εφάρμοσε τη. Και μάλιστα η εν λόγω μελέτη, που δεν έχει εγκριθεί από κανέναν αρμόδιο φορέα είναι σε σύγκρουση όχι μόνο με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου που εμπλέκεται αλλά ακόμα και με την μελέτη πυρασφάλειας του Άλσους!

Και αντί η Δημοτική Αρχή να ρωτήσει «συγνώμη κύριοι, ποιοι είστε και από κι ως που απλώνετε τα χέρια σας στο άλσος» τι κάνει; Φέρνει την υπόδειξη – απαίτηση των Α.Ε. και επιχειρεί να την φορέσει καπέλο στην διαχειριστική μελέτη του άλσους, χωρίς εισήγηση της υπηρεσίας. Επειδή μίλησε η Α.Ε.. Όπως επειδή μίλησαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της εστίασης - αλλάξατε όπως ζήτησαν την κανονιστική για την μουσική - και θυμάστε την τοποθέτηση του δικηγόρου εκπρόσωπού τους.

Και τη στιγμή που δεν καλείτε ούτε 1 φορέα  της πόλης για συζήτηση, προσκαλείτε έναν εκπρόσωπο των εν λόγω εταιρειών να εξηγήσει στους δημοτικούς συμβούλους το καλό της πόλης. Και τι μας λέει ο έμμισθος υπάλληλος του κατασκευαστικού μονοπωλίου: «Ο σκοπός του άλσους νομίζω ότι είναι να έχει δέντρα και να είναι και φυτεμένο ει δυνατό όλο.». Μιλάμε για επιστήμη!

Ο οποίος αφού μας ενημερώνει ότι το άλσος είναι οπτική απάτη και εκεί υπάρχει οικόπεδο, ξεκαθαρίζει ότι αν δεν το περάσετε εσείς, θα το περάσει άλλος κρίκος του αστικού κράτους γιατί έτσι μας αρέσει.. Ακούστε από τα πρακτικά: «ό,τι και να είναι θα πρέπει να το εγκρίνει κάποιος άλλος, διότι εσείς ως Δήμαρχος ή ως Δημοτική Αρχή δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση και με συγχωρείτε που το λέω, για να φτιάξετε δυο αναβαθμούς σε οικόπεδο που ανήκει στο δασάρχη. Κρίμα δεν είναι; Ο δασάρχης σας παραχωρεί τον χώρο να φτιάξετε κάτι όμορφο και αναβαθμούς και εσείς λέτε όχι»

Τι κάνει η Δημοτική Αρχή; Του απαντάει; Του δείχνει την πόρτα;  Όχι. Φέρνετε  τα επιχειρήματά του και στο Δημοτικό Συμβούλιο με νωπή τη  δολοφονική επίθεση ενάντια σε μέλος του Δ.Σ. που διαφωνούσε με το συγκεκριμένο έργο. Γιατί; Για να μη γυρίσουμε όπως είπε ο κ. Κανταρέλης την πλάτη σε ένα μεγάλο έργο…

Αν αυτό κύριοι της Δημοτικής Αρχής δεν είναι ο ορισμός του έργου κατά παραγγελία και της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών υποδείξεων και συμφερόντων τότε τι είναι;  

Όμως δε μιλάμε απλά για το χατίρι μιας ΑΕ που θέλει ομορφότερη θέα, με το Άλσος ως Αυλίδα και τα δέντρα ως Ιφιγένεια, για να αναβαθμίσει την επένδυσή της και να φυσήξει ακόμα πιο δυνατός και ούριος άνεμος στο ταξίδι της κερδοφορίας της. Και αυτό, κ. Βασιλόπουλε, είναι κρατική παρέμβαση.

Μιλάμε για αλλαγές που εντάσσονται στους ευρύτερους σχεδιασμών προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών, οι οποίοι έχουν αποτυπωθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (Ρ.Σ.Α.) και φέρουν την ψήφο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το Δήμο μας.

Μιλάτε για 12 αλλαγές στη διαχειριστική. Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες ήδη προβλέπονται. Εδώ παρουσιάζετε ως…καινοτομία τη δεξαμενή που προβλέπεται από το 2016 και συζητείται για μια δεκαετία. Και από τα νέα στοιχεία δεν υπάρχει ούτε 1 που να ασχολείται με το άλσος ως δάσος.

Στην πραγματικότητα έχουμε 3 αλλαγές:

1. Ανατροπή των προβλέψεων της ΑΕΠΟ για οριοθέτηση και πλήρη διαχωρισμό του γηπέδου από το Άλσος και οργανική σύνδεση της επένδυσης  με το άλσος – όπως είπε και ο δήμαρχος.

Το περίφημο έργο των αναβαθμών αποδείχθηκε ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το γήπεδο ως αθλητική εγκατάσταση. Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε από τον κ Οικονομάκη ότι δεν τίθεται καν θέμα αδειοδότησης ΟΥΕΦΑ. Αυτό που εξυπηρετεί είναι την οικονομική δραστηριότητα, το έργο ως επενδύσεις που για το κέρδος σαρώνουν τα πάντα. 

Θυμίζω τι είπε το καλοκαίρι ο κ. Ανδριόπουλος στην τελετή για την ονοματοδοσία «Ο ΟΠΑΠ συνδέεται με αυτό το τοπόσημο που θα καθορίσει τις ζωές των ανθρώπων. Ένα έργο που θα αλλάξει τη ροή της Νέας Φιλαδέλφειας... Στη συνέχεια θα έρθουν μαζί με το γήπεδο δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην αναγέννηση. Το νέο γήπεδο με τη συνδρομή του ΟΠΑΠ και πολλών φορέων θα αναγεννήσει το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας που θα γίνει λειτουργικό για όσους ζουν στην περιοχή.»  

Άρα η ιστορία δεν γίνεται για το γήπεδό της ΑΕΚ, έστω όπως έχει φτιαχτεί, αλλά για την ΟΠΑΠ- ΑΡΕΝΑ και τα δικά της συμφέροντα. 

2. Διαμόρφωση ενός πόλου οικονομικής δραστηριότητας πέριξ της Λίμνης,  Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε τη μελέτη και ποιος θα την υπογράφει, καθώς και ποιος θα αναλάβει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εστίασης στο Δήμο. 

3.  Περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στο άλσος και δημιουργία κυκλοφορίας μεταξύ των δύο πόλων επιχειρηματικής δράσης (εναέριο τρενάκι), για αυτό μειώνονται δραστικά οι προσβάσεις (9 συνολικά, στις κατά μήκος πλευρές 4 από Νέα Φιλαδέλφεια και 3 από Νέα Ιωνία) ενώ διανοίγονται 3 προσβάσεις από τη μεριά του γηπέδου. Τελικά το 1/3 των εισόδων στο άλσος είναι από το γήπεδο.

Η αντιλαϊκότητα του σχεδίου αποδείχνετε επιπρόσθετα:

  •  Από το πως κάνετε κουρελόχαρτο ακόμα και την αστική νομιμότητα (γνωμοδότηση νομικής υπηρεσίας, παράκαμψη ΕΠΖ, παραβίαση ΑΕΠΟ και μελέτης πυρασφάλειας, απουσία εισήγησης της υπηρεσίας κτλ
  • Δεν χορηγήσατε τα έγγραφα που ζητήθηκαν. Αποκρύψατε στοιχεία από Δημοτικούς Συμβούλους.
  • Μιλάτε για ασφάλεια αλλά δημιουργείτε μια θανάσιμη φάκα σε περίπτωση πυρκαγιάς με το σφράγισμα των πυλών. Επιπρόσθετα με τις 3 πύλες από τον πεζόδρομο προς τους αναβαθμούς και το άλσος δημιουργείτε προϋποθέσεις για ένα νέο Χέιζελ.
  • Διοχετεύετε τα όμβρια, χωρίς μελέτη όπως να 'ναι, στο κορεσμένο σύστημα του αδιευθέτητου Γιαμπουρλά και στον υπό κάλυψη Ποδονίφτη, που έχει ταλανίσει αρκετές φορές τις παραρεμάτιες περιοχές.
  •  Διοχετεύονται νέοι πακτωλοί  κρατικού χρήματος για έργα άσχετα παντελώς με τις λαϊκές ανάγκες την ώρα που στενάζει η περιοχή από την έλλειψη βασικών υποδομών.
  • Από το ότι προχωράτε με βάση αντιλαϊκές αποφάσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Κυρίως όμως από τη σχέση με το ΡΣΑ που αποτυπώνει το γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου. Έτσι βλέπουμε να προωθείται με αιχμή την επένδυση μια νέα χωρική διαμόρφωση: το άλσος ως μητροπολιτικό πάρκο, κήπο δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης της μαζικής εστίασης και διασκέδασης. Αλλά και η Δεκελείας λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, η πλατεία Πατριάρχου κόμβος. Αλλαγές στις χρήσεις και τις αξιές της γης με εκτοπισμό των λαϊκών στρωμάτων και μικρών επαγγελματιών, με λεηλάτηση των ελευθέρων χώρων. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση προς όφελος του κεφαλαίου μετά από παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού, που προωθούν συντονισμένα Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμος.

Επιβεβαιώνετε τον ορισμό του Μάρξ για το αστικό κράτος ως επιτροπή διαχείρισης των υποθέσεων της αστικής τάξης.

Όμως παρά τις πλάτες που έχετε από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι δεν πείθονται για το αγαθό των σχεδίων.

Για αυτό επιστρατεύεται και το αυταρχισμός και η παρακρατική καταστολή.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε εγρήγορση. Καμία εμπιστοσύνη.

Να διεκδικήσουν να μην χαθεί ούτε άλλη σπιθαμή από το άλσος.

Να διασφαλιστεί ο δημόσιος, δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας του Άλσους, η προστασία του ως δασικό οικοσύστημα και κοινωνικό αγαθό.

Να απαιτήσουν μέσα, πόρους και μόνιμο προσωπικό για την φροντίδα και αναβάθμισή του.

Να απαιτήσουμε χρήματα για τα σχολεία, την πολιτική προστασία, την υγεία, τους ελεύθερους χώρους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας για τις λαϊκές οικογένειες και όχι για έργα άσχετα με τις λαϊκές ανάγκες.