Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Γιάννης Ζαχαριάδης: Ξεκάθαρη θέση κατά της ιδιωτικοποίησης μπορεί να έχει μόνο όποιος αμφισβητεί την στρατηγική της Ε.Ε.

Η Δημοτική Αρχή ΝΔ-ΚΙΝΑΛ του κ. Βούρου, πάντα αμετακίνητη από τους αντιλαϊκούς στόχους των δυνάμεων που εκφράζει, πάντα αναλλοίωτη και ανέγγιχτη από τη λαϊκή κατακραυγή, πάντα ίδια με τον εαυτό της, συνεχίζει την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του οδοφωτισμού και απαξίωσης της υπηρεσίας του Δήμου με την ίδια γνωστή μεθοδολογία: στα μουλωχτά, πίσω από τις πλάτες των δημοτών και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.  

Από την άλλη, οι λαϊκές οικογένειες όχι μόνο δε θα έχουν μείωση των ανταποδοτικών τελών, αλλά θα τα δουν να φουσκώνουν ως συνδυασμένο αποτέλεσμα της εισόδου του ιδιώτη και των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που φέρνει η στρατηγική της “απολιγνητοποίησης”, της «πράσινης μετάβασης» και της απελευθέρωσης της ενέργειας που στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ισχυρίζεται η διοίκηση, ότι δεν θα πληρώσουμε ευρώ στον ιδιώτη, γιατί θα πληρώνεται από το όφελος που θα προκύψει από την χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Ετσι όμως οι δημότες δεν θα δουν καμμία μείωση στα ανταποδοτικά τέλη παρά μόνο αυξήσεις λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος. 

Η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού από την άλλη, η οποία σημειωτέον όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδυναμωθεί από υλικά και μέσα, θα αναλάβει το έργο, ζητώντας μόνο τα υλικά, που μπορούν κάλλιστα να αγοραστούν από το πλεόνασμα των 2εκ €, που μαζεύτηκε από το χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών από την προηγούμενη διοίκηση.  

Ποια είναι όμως η στάση των υπόλοιπων παρατάξεων; Εμφανίζονται ανεξάρτητες, αλλά δεν έχουν προκύψει από παρθενογέννηση. Όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, συμφωνούν στην απολιγνητοποίηση και στην πράσινη μετάβαση.  

Τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά, καταρχάς απ' το χρονικό διάστημα που ήταν κυβέρνηση. Πρωτοστάτησε σε σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων που θυσιάζουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή προς όφελος του κεφαλαίου, σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.  

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το Ελληνικό, την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, τις αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση προς όφελος των ομίλων, τις αλλαγές στη χωροταξία; Συνεχίζουμε με την πλειοδοσία της ΝΔ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ξεπερνώντας το σχετικό πλάνο. Και τι έγινε όταν «η μπαταρία της Ευρώπης» χρειάστηκε περισσότερο ρεύμα κατά τη διάρκεια του καύσωνα; Τέθηκαν σε λειτουργία οι λιγνιτικοί σταθμοί.  

Ως αποτέλεσμα της κεντρικής πολιτικής που υπηρετούν, τι ακούσαμε από τις άλλες παρατάξεις για τον οδοφωτισμό; Είναι κατά της ιδιωτικοποίησης; Ακούσαμε για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, για υψηλό τίμημα όχι για ξεκάθαρη θέση κατά της ιδιωτικοποίησης. Και πως θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, όταν την ίδια πρακτική ακολούθησε η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, της ΝΔ σε Λυκόβρυση - Πεύκη και σε τόσες άλλες ανά τη χώρα.  

Απόδειξη της ερμαφρόδιτης τακτικής τους, ήταν η άρνηση τους να συνυπογράψουν αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο κάτι που έκαναν οι κύριοι Ουσταμπασίδης και Λαζαρίδης μόνο.



τοποθέτηση στο ΔΣ 9/09/2021 με μοναδικό θέμα την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ηλεκτροφωτισμού