Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Ιδιωτικοποίηση ηλεκτροφωτισμού: η εισήγηση της ΛΑΣΥ για το ΕΗΔ

 ΘΕΜΑ Ε.Η.Δ.: 

«ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ»

Επειδή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δεν ολοκληρώθηκε η λήψη απόφασης, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στα πρακτικά της από 9-9-2021 συνεδρίασης, καθώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κανταρέλης με πραξικοπηματικές διαδικασίες έληξε την συνεδρίαση για να μην παρθεί απόφαση που δεν άρεσε στη διοίκηση, με την βοήθεια του κ. Τάφα που διέκοψε παρατύπως την τηλεδιάσκεψη, αποβάλλοντας ουσιαστικά τους δημοτικούς συμβούλους που μετείχαν μέσω αυτής χωρίς να έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα.

Επειδή ο κ. Κανταρέλης αρνήθηκε αδικαιολόγητα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα «Αναβάθμιση του Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και Ενέργειες της Δημοτικής Αρχής» όπως έχουν ζητήσει γραπτά 16 μέλη του (16/9/2021) από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης και όπως υποχρεώνεται από τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή θεωρούμε απαράδεκτη, υποβολιμαία και διάτρητη τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μέσω της οποίας χαρακτηρίστηκαν ως ανύπαρκτα μια σειρά νέα στοιχεία που κατέθεσαν αναλυτικά και συγκεκριμένα, προφορικά και γραπτά, οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση και άλλοι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και γιατί κυρίως επιχειρείται να επιβληθεί καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας στη Λαϊκή Συσπείρωση και γενικότερα στους Δημοτικούς Συμβούλους αναφορικά με τα θέματα που μπορούν να θέσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την κρίση και τη συνείδησή τους. 

Επειδή καμία υπηρεσία, κανένας υπάλληλος, και βέβαια κανένας αιρετός, ούτε ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν δικαίωμα να λογοκρίνουν και να εμποδίζουν τον λόγο και την ελεύθερη έκφραση της πολιτικής και ιδεολογικής θεώρησης ενός Δημοτικού Συμβούλου, εκτός αν είναι υπερασπιστής του φασισμού – ναζισμού.

Επειδή μετά και την συνεδρίαση της Επιτροπής Διενέργειας - Αξιολόγησης Διαγωνισμού για τον Ηλεκτροφωτισμό στις 24/9/21 (ΑΠ 20429) και της Οικονομικής Επιτροπής στις 28/9/2021 προκύπτουν νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας αλλά και καταγγελίες, χαρακτηριστικό η απόσυρση του θέματος από την Η.Δ. της Οικονομικής Επιτροπής από τον ίδιο το Δήμαρχο.

Επειδή το θέμα χαρακτηρίζεται κατεπείγον λόγω της εξελισσόμενης διαδικασίας του διαγωνισμού με την αναμενόμενη αποδοχή από τον μοναδικό υποψήφιο, την DASTERI SYSTEMS A.E. της εκτέλεσης της με απευθείας ανάθεση μελέτης της ΔΑΜΙΣ Μ. Ι.Κ.Ε..

Επειδή ακόμα και με τον νόμο Θεοδωρικάκου, αλλά και όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο (νόμοι Κλεισθένη, Καλλικράτη) που διαμόρφωσαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την λειτουργία των Δήμων μέσα από επιτροπές, νομικά πρόσωπα, αναπτυξιακές και άλλες επιχειρήσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, παραμένει το ανώτερο όργανο του Δήμου και το καθ’ ύλην αρμόδιο να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να εκφράζει πολιτική πρωτίστως βούληση. 

Επειδή «δικαίωμα να συζητηθεί ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω επείγοντος, έχουν και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, οπότε με την υποβολή της σχετικής πρότασης από αυτούς και χωρίς συζήτηση, το θέμα τίθεται από τον Πρόεδρο σε ψηφοφορία και λαμβάνεται απόφαση από το Συμβούλιο με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του ,για να συζητηθεί στη συνεδρίαση αυτή», σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος Ζ21 του κανονισμού.

Επειδή παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια της Αστικής Δημοκρατίας, η νομοθεσία και το σύνταγμα αναγνωρίζει ελευθερίες και δικαιώματα στο βαθμό που δεν αγγίζουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης που κατέχει την εξουσία και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Θέτουμε Εκτός Ημερήσιας Διάταξης το θέμα:

«ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ»

και καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να το θέσει στην κρίση των Δημοτικών Συμβούλων όπως προβλέπει ακόμα και ο αντιδημοκρατικός κατά τη γνώμη μας κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδάλλως, προτείνουμε εδώ ανοιχτά και μπροστά σε όλους και όλες, και σας καλούμε να στηρίξετε την πρόσκληση, καλούμε όλες και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, είτε διαφωνούν είτε συμφωνούν, να προσέλθουν σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Δευτέρα 4/9/2021 και ώρα 7:30 μ.μ. στην παρούσα αίθουσα, σύμφωνα με την περίπτωση [3] της παραγράφου 1 του  άρθρου 6 του κανονισμού, καθώς «εάν ο Πρόεδρος δεν συγκαλέσει το Συμβούλιο το αργότερο έξι (6) ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, το Συμβούλιο συνέρχεται μετά από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει , για τα θέματα που είχε ζητηθεί η σύγκλησή του.»