Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Θέματα που ξεφεύγουν από τον "αναπτυξιακό" οίστρο του Δήμου, όπως της κατάστασης στα ΚΕΠ, το γκαράζ, τα σχολεία έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16/11 ο Νίκος Σερετάκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, σχολιάζοντας την "αναπτυξιακή πολιτική" που παρουσίασε ο Δήμαρχος, έθεσε τα εξής: 

Τα όσα μας παρουσίασε ο κ Δήμαρχος κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο "Άξονες αναπτυξιακής πολιτικής" είναι η συγκεκριμενοποίηση της κυβερνητικής  πολιτικής της ΝΔ.

Πράγματι, αν βάζαμε τίτλους στους άξονες που παρουσιάστηκαν αυτοί θα ήταν: ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, πράσινη μετάβαση, διαχείριση απορριμμάτων, επιχειρηματικότητα, ταμείο ανάκαμψης. Δηλαδή οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες του κεφαλαίου που διαπερνούν την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων.

Την ουσία έδωσε με δύο λέξεις ο αντιδήμαρχος κ Λέκκας: "πάρτι εκατομμυρίων". Πραγματικά γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων στην περιοχή για τις ανάγκες και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, το είδαμε και με τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και με τα σχέδια που ξεδιπλώνετε για την επιχειρηματική ανάπλαση του Άλσους και την αλλαγή του χαρακτήρα του κέντρου της πόλης, την υπονόμευση του προσφυγικού συνοικισμού και τη γενικότερη  μεγάλη αστική ανάπλαση που δρομολογείται. 

Από την άλλη, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης επιφυλάσσετε "ανταποδοτικότητα" για στοιχειώδεις υπηρεσίες, νέα χαράτσια, εγκατάλειψη και ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και δομών.

Εμείς θα επιμείνουμε σε ορισμένα άμεσα και "γήινα" θέματα που από ότι φαίνεται δεν απασχολούν τον αναπτυξιακό σας οίστρο:

1. Για την κατάσταση με τα κρούσματα στα σχολεία.  Υπάρχει μια σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων. Όχι μόνο στο 2ο Γυμνάσιο που έχουν ξεπεράσει τα 40 αλλά και στο 8ο Δημοτικό και σε άλλα σχολεία. 

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι τα πρωτόκολλα του υπουργείου όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το θέμα αλλά έχουν μετατραπεί σε πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού. Είναι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο 3 χρόνια τώρα, όπως την αραίωση των τμημάτων, αλλά αντίθετα εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων και στο Δήμο μας, στο Λύκειο της Χαλκηδόνας και το 3ο Γενικό Λύκειο. Δεν έχουμε δει καμία αντίδραση  από μεριάς Δήμου στις συγχωνεύσεις αυτές

Έχει υποβληθεί ένα λογικό αίτημα από  συλλόγους γονέων, να υπάρξει παρέμβαση του Δήμου ώστε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσει επιτόπιο καθολικό έλεγχο σε όλους, μαθητές και προσωπικό, εμβολιασμένους και μη, σε σχολεία που διαπιστώνεται ένταση του προβλήματος ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος σε αυτή την κατεύθυνση;

2. Και πάλι για το κεντρικό συγκρότημα σχολείων (1ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Δημοτικό, 1ο Νηπιαγωγείο). Στην πρόσφατη επίσκεψη που έγινε στο σχολείο από τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, είδαμε ιδίοις όμμασι φρεάτιο υποτίθεται καθαρισμένο να είναι γεμάτο χώμα και σκουπίδια σχεδόν μέχρι την επιφάνεια.

Τα μεγάλα και τα σοβαρά που εκκρεμούν δεκαετίες είναι κατανοητό ότι δε χωρούν στις "αναπτυξιακές" προτεραιότητες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών. Ούτε κι αυτό όμως δε μπορεί να λυθεί ένα μήνα μετά την πλημμύρα; Επίσης υπάρχει κάποια μελέτη αποχέτευσης ομβρίων ή οι κάθε φορά παρεμβάσεις γίνονται στο πόδι, ανάλογα την εκτίμηση της στιγμής;

3. Για την κατάσταση στα ΚΕΠ. Τις προηγούμενες μέρες λάβαμε επιστολή – κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους στα ΚΕΠ αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών για την είσοδο του κοινού στους χώρους τους, και μιλάμε για πολλές δεκάδες τη μέρα. Οι υπάλληλοι παρότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ανταπεξέλθουν σε ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, φτάνουν να γίνονται αναίτια αποδέκτες διαμαρτυριών, ακόμα και επιθέσεων, 

Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να ορίσει άμεσα επιπλέον εντεταλμένους υπαλλήλους, όπως άλλωστε υπαγορεύει και σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, για τον έλεγχο των πιστοποιητικών στην είσοδο των ΚΕΠ ώστε να επιτραπεί στο λιγοστό προσωπικό  να λειτουργήσει απρόσκοπτα την υπηρεσία;

Τι σκοπεύετε να κάνετε για τη στελέχωσή των ΚΕΠ, δεδομένου ότι όχι μόνο ο Δήμος μας εξαιρέθηκε από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το καλοκαίρι, αλλά έχετε προχωρήσει και σε μετακινήσεις προσωπικού που επιτείνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης

4. Για την κατάσταση στο Γκαράζ. Σε πρόσφατη επίσκεψη στο γκαράζ διαπιστώσαμε πολύ σοβαρά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τραγική κατάσταση του στόλου των οχημάτων του δήμου , για σοβαρές ελλείψεις και βλάβες οι όποιες μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και δημοτών.

Μιλάμε για απορριμματοφόρα και φορτηγά που κυκλοφορούν  χωρίς φώτα, με σπασμένους καθρέφτες, με φθαρμένα ελαστικά, κα.

Με τα ίδια μας τα μάτια διαπιστώσαμε ότι ο χώρος του γκαράζ είναι εκτεθειμένος, χωρίς επαρκή περίφραξη, με φωτισμό παντελώς ανεπαρκή για την ώρα που ξεκινάν τα οχήματα. Ειδικά η έξοδος στην Εθνική Οδό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς στην ευθεία όπου βρίσκεται τα διερχόμενα αμάξια αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες 

Δεν είδαμε οργανωμένες πυροσβεστικές φωλιές. Οι εργαζόμενοι παραπονιούνται για λίγες τουαλέτες, ότι δεν υπάρχει οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο, ότι δε λειτουργεί καν ο Σταθμός Μεταφόρτωσης.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η υπηρεσία της καθαριότητας και το γκαράζ δεν είναι προσκεκλημένοι στο "πάρτι εκατομμυρίων" που ανέφερε ο κ. αντιδήμαρχος, θα θέλαμε όμως να γνωρίζουμε τι προτίθεστε να κάνετε.